of 60220 LinkedIn

Situatie Roma en Sinti baart zorgen

Er bestaat een ,,te grote kloof tussen de leefwerelden en de opvattingen van sommige groepen Roma en Sinti en andere groepen'', aldus minister Lodewijk Asscher (Integratie)
5 reacties

De situatie van de Roma en Sinti in Nederland is zorgelijk. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van minister Lodewijk Asscher (Integratie).

Verschillende leefwerelden
Er bestaat een ,,te grote kloof tussen de leefwerelden en de opvattingen van sommige groepen Roma en Sinti en andere groepen in Nederland'', schrijft Asscher aan de Tweede Kamer. Die kloof is bijvoorbeeld te zien in de opvattingen over de noodzaak om jongeren naar school te sturen en over het feit dat criminaliteit strafbaar en maatschappelijk onwenselijk is.

Gesloten cultuur
Asscher: ,,Een aanzienlijk deel van de Roma en Sinti heeft de Nederlandse kernwaarden (nog) niet verinnerlijkt. Dit staat een snel inlopen van achterstanden in de weg. De genoemde kloof heeft een cultuurhistorische achtergrond, mede door de eigenheid van de gesloten cultuur van de Roma en Sinti.''

Traumatische ervaringen
Dit komt volgens Asscher ook door de traumatische ervaringen uit het verleden van de Roma en Sinti, zoals de vervolgingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en het wantrouwen dat sommigen daardoor hebben tegen publieke instellingen.

Onderwijs
Maar de onderzoekers zien ook positieve ontwikkelingen. Zo ronden inmiddels de meeste Roma- en Sinti-kinderen de basisschool af en gaan steeds meer jongeren naar het voortgezet onderwijs en volgen steeds meer ook uiteindelijk hoger onderwijs. Verder lijkt de gemiddelde leeftijd van tienerzwangerschappen omhoog te gaan.

Landelijk platform
Het kabinet heeft 60.000 euro vrijgemaakt voor een landelijk platform dat gemeenten stimuleert om ervaringen rond handhaving en integratie van Roma en Sinti uit te wisselen. De gemeenten met veel Roma zijn Amsterdam (Zuid-Oost), Capelle aan den IJssel, Ede, Enschede, Lelystad, Nieuwegein, Oldenzaal, ’s-Hertogenbosch, Utrecht, Nuenen en Veldhoven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Yiannis op
Goede beheersing van de Nederlandse taal gewenst, in woord en geschrift ... Excuses voor de paar taalfouten in mijn voorgaande bericht, want daardoor begrijpt u - of uw klanten - mijn boodschap wellicht niet goed of laat u zichzelf afleiden van de inhoud van mijn boodschap. Helaas werden mijn fouten nu even niet door MS Word gecorrigeerd.
Door Yiannis op
Ik verbaas mij over de reacties. Wat een onzin. Is reframe het even: we hebben een snelheidswedstrijd met onze auto´s en we hebben een afspraak dat we allemaal niet harder mogen dan 100 km p/u. Wie gaat er nu eigenlijk winnen? Onze riante Ferrari of hun 2CV, ongeacht of vader of zoon - of welke generatie - dan ook de auto bestuurt ... De zoon rijdt gewoon in de auto die hij van z´n vader mee krijgt, OMDAT hij niets anders heeft en toch mee wil doen ... (lees: van ons mee moet (!) doen). En welke auto zouden wij met z´n allen lekkerder vinden rijden? Is dat een eerlijke wedstrijd? Een Ferrari tegen een 2CV? Juist! Graag iets meer nuances en respect inbrengen in deze discussie.
Door Willem op
Traumatische ervaringen?
Hoe bestaat het dat een minister meteen een flutargument kiest om dit onaangepast, nee crimineel gedrag te verklaren? Alsof de Joodse gemeenschap geen traumatische ervaringen heeft opgedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, of de verzetstrijders, of gedeporteerden, tewerkgestelden etc? En vertonen de tweede en derde generatie daarvan ook onaangepast en crimineel gedrag? Asscher moet gewoon de dingen bij naam noemen en geen excuses zoeken. Roma en Sinti hebben zich gewoon aan de Nederlandse wetten te houden. Onaangepast en crimineel gedrag moet gewoon worden bestraft en niet langer goedgepraat.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Met enige verbazing blijf ik dergelijke berichtgevingen lezen. We hebben een bijna bizarre sociale acceptatie van gedragingen binnen Nederland als het gaat om bepaalde groepen, terwijl deze gewoonweg onwenselijk, strafbaar en asociaal zijn. We hebben allerlei regelgeving waarmee we groepen om de oren "slaan" als het gaat om integratie. Roma en Sinti horen niet anders bejegend te worden. En traumatische ervaringen 2eWO en wantrouwen jegens publieke diensten?!?!? De hoeveelste generatie kan zich hier nog achter verschuilen, terwijl andere groepen/individuen "door moeten". Criminaliteit en ongewenste gedragingen laat je toe of niet; NIET DUS! Niet bij anderen, niet bij hen!
Door JHAGM Sneuf van Toetellaere op
Lees Focus.de van sept er eens op na: Duisburg heeft 40 gezinnen: kindermisdaad 284 wandaden per kind tussen 4 en 14 jaar.De stadswijken om het gebouw heen vluchten: tassendiefstal, kettingrukken, molest,inbraak.Politie heeft 80 man fulltime volbelast.En kinderbijslag is de truc: op 29 jarige leeftijd al 2 voudig oma en zelf 8 kinderen.Ga eens praten met de Oberbürgemeister: die komt met het voorstel de 40 gezinnen te verspreiden.....