of 64120 LinkedIn

Senaat dubt over Jeugdwet

De fracties in de Eerste Kamer hebben tientallen vragen naar de bewindslieden gestuurd over de nieuwe Jeugdwet die in 2015 in moet gaan.
4 reacties

De Eerste Kamer is nog lang niet overstag voor de nieuwe Jeugdwet die van het kabinet per 1 januari 2015 moet gaan gelden. Veel fracties willen meer duidelijkheid van de staatssecretarissen Martin van Rijn van VWS en Fred Teeven van Justitie. De fracties hebben maandag tientallen vragen naar de bewindslieden gestuurd.

Ingewikkeld

Eerder spraken jeugdrechters zich uit tegen de nieuwe wet omdat die te ingewikkeld is op bepaalde vlakken. Volgens hen bestaat bijvoorbeeld het risico dat jongeren in een gesloten inrichting worden opgenomen terwijl een andere vorm van uithuisplaatsing beter is. Psychiaters en psychologen, maar ook gemeenten en de artsenfederatie KNMG maken zich eveneens zorgen over de uitvoerbaarheid van de wet, de te leveren zorg en de kosten daarvan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M. Goedhart op
Gemeenten zullen heus zorgen voor goede passende zorg, ook voor ggz of specialistische zorg. Wel zullen ze breder kijken dan alleen naar jeugdzorg, maar ook naar hoe gaat t op school, zijn er andere problemen in het bezin op het gebied van wonen, werk, financien etc en dat kan heel prettig zijn voor kinderen en gezinnen. En waarom zijn we nu ineens zo bang voor verandering terwijl we al lang zien dat jeugdzorg anders kan en moet. Jongeren met negen voogden waarvan ze er zeven nooit hebben gezien, die zelf geen stem hebben, dat je nu tig keer je verhaal moet doen om nog te zwijgen van alle bureaucratie. En even geen verhalen over lantaarnpalen maar wel over gemeenten die nu al extra middelen vrijmaken om een zachte landing mogelijk te maken. Mag het ook daar over gaan?
Door Mohamed (ambtenaren burgerzaken) op
Zouden jullie alle de petitie jeugdzorg willen tekenen? Hierbij een filmpje om te illustreren waarom: <a href="http://youtu.be/alW2K4aiMbU
" target="_blank">http://youtu.be/alW2K4aiMbU
Gezondheid is een recht voor ieder kind.
Laat dit niet worden ingeperkt door het kabinet of door onbekwame gemeenten
Door Jan op
Als het al moet die overgang naar de gemeenten, laat de wetgever dan in ieder geval vastleggen dat ze gebruik moeten maken van de bestaande bureaus Jeugdzorg. Daar zit de kennis en die moet je niet gaan versnipperen. Het voorkomt ook veel onnodige werklozen door faillisementen van die bureaus.
Door Moeder op
Gemeenten, u wacht een overstroming van jeugdellende, terwijl onze inmiddels volwassen zoon rijp is voor de arbeidsmarkt dankzij vroege GGZ-hulp.
1. Scholen kunnen " passend onderwijs" niet aan door "stille bezuinigingen" en overvolle klassen. Deze kinderen doen straks een dringend beroep op u.
2. Als ze dat durven. Onze zoon geneert zich enorm achteraf door opvallen in vroege jeugd. Gelukkig alleen notities ervan in medisch dossier en niet bij gemeenten.
3. Geld gemeente is ooit op, ook als het niet naar lantaarnpalen gaat. En dan wachten nog steeds vele kinderen zonder school of veiligheid thuis op hulp.
4. Jeugdpsychiaters hebben ons niet bang gemaakt voor jeugdwet. Wij benaderden zelf de initiatiefnemers "petitie jeugdd-GGZ" wegens gezamenlijke belangen.
5. Veel problemen komen NIET door de opvoeding en vereisen zeer specialistische jeugd-GGZ. Daarom moet dit in zorgverzekering blijven. Behandeling COPD halen we toch ook niet uit verzekering bij toename? Kinderen laten we fysiek immers niet stikken. Mentaal valt minder op, dus dat mag wel?
6. Gebruik medicatie zal erg toenemen, GGZ geld is immers een keer op en de ellende vaak zeer urgent.