Advertentie
sociaal / Nieuws

Schuldhulpacademie moet kennis vergroten

Er komt een ‘Schuldhulpacademie’ met als doel het vakmanschap van álle professionals en vrijwilligers, die werken in de schuldhulpverlening te versterken. Vijf landelijke koepelorganisaties gaan met subsidie van het rijk een ondersteuningsprogramma opzetten.

28 februari 2017

Er komt een ‘Schuldhulpacademie’ met als doel het vakmanschap van álle professionals en vrijwilligers, die werken in de schuldhulpverlening te versterken. Vijf landelijke koepelorganisaties gaan met subsidie van het rijk een ondersteuningsprogramma opzetten.

7,5 miljoen euro
De vijf partijen – Divosa, Sociaal Werk Nederland, de NVVK, de Landelijke Cliëntenraad en de VNG - krijgen subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om het ondersteuningsprogramma in te richten. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van SZW zegde vorig jaar 7,5 miljoen euro toe om de professionaliteit en de registratie in de schuldhulp verbeteren. Deze was onvoldoende, werd geconcludeerd in de evaluatie van de wet.

 
Platform 

De aanpak, waarvoor Klijnsma onlangs het startsein gaf, richt zich op het delen en toepassen van kennis. Daarvoor is ‘fase 1’ nu gestart: het opzetten van een schuldhulpacademie. Die academie moet een platform worden waar kennis toegankelijk wordt gemaakt. De vijf partijen omschrijven de academie alseen leer- en ontwikkelplatform met effectieve interventies voor iedereen die werkt met mensen met schulden: niet alleen schuldhulpverleners en vrijwilligers, maar ook cliëntenraden, beleidsmakers, managers, raadsleden en wethouders.’ Uiterlijk in juni dit jaar moet er een concreet plan liggen hoe de academie eruit moet komen te zien.  Later dit jaar zal in ‘fase 2’ het platform daadwerkelijk gebouwd en gevuld moeten worden. De komende maanden verkennen de vijf partijen hoe de Schuldhulpacademie eruit komt te zien, welke kennis hierin een plaats krijgt en met welke instellingen wordt samengewerkt.

Evaluatie
Afgelopen juni werd de Wet op de schuldhulpverlening geëvalueerd. Daaruit kwam onder meer naar voren dat de professionaliteit en de registratie in de schuldhulp verbeterd moeten worden. Dat gaat van schuldhulpverleners in de uitvoering, beleidsmedewerkers bij gemeenten tot wethouders en cliëntenraden. In de schuldhulpverlening wordt veel gebruikgemaakt van vrijwilligers en ook zij moeten ondersteuning krijgen bij het terugdringen van problematische schulden. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ronald Koppers
Gaat de overheid nu ook een opleider worden? Ben benieuwd wat de Wet markt en overheid hier over zegt. Dit is oneerlijke concurrentie voor commerciële cursusorganisaties en lijkt mij daarom ook niet kunnen. De overheid kan wel een kennisplatform maken, maar niet ook nog de opleidingen/cursussen gaan geven in een academie.
marc rakers / medewerker
Een van de vele doekjes voor het bloeden. De samenleving is voor velen te complex en ingewikkeld waardoor zij o.a. in de problematische schulden raken maar zich ook uitgesloten voelen. Kijk naar het stemgedrag op 15 maart. Meer fundamentele oplossingen liggen niet in betere schuldhulpverlening maar in een fatsoenlijke levensstandaard voor iedereen en een toegankelijke overheid die haar burgers niet wantrouwt. Deze academie is leuk en aardig voor degenen die hier weer hun inkomen uit halen, maar zet verder weinig structurele zoden aan de dijk.
Menno de Bruin / Vrijwilliger de Regenboog Groep
Belangrijk is denk ik om hier het Nibud bij te betrekken en ja ik denk dat voor velen het onderscheid tussen inkomsten/uitgaven en kosten/opbrengsten te moeilijk is. Het is zaak om dit 'dummy proof' te maken. Leren administreren volgens Nibud en beheersen van uitgaven via Internet. Een Nibus-excel sheet of de tabbladen van het Nibud voor een ordner. Ook leren bankieren via Internet is voor velen een probleem!
Advertentie