of 58952 LinkedIn

Schuldhulp gemeente niet op orde

Mensen met schulden vragen vaak pas laat of helemaal niet om hulp, deels uit schaamte, maar vaak ook omdat gemeenten sommige schuldenaren al bij voorbaat uitsluiten van hulpverlening, zoals mensen met een eigen huis. Het hulpverleningstraject verloopt vervolgens traag, waardoor vaak nog meer schuld wordt opgebouwd, aldus Roel In 't Veld.
2 reacties

Veel mensen met problematische schulden krijgen geen hulp. Gemeenten weten hen niet te bereiken en als dat wel gebeurt, hebben de gemeenten lang niet altijd genoeg kennis in huis om goed te kunnen helpen. Ook stemmen schuldeisers van verschillende overheden hun aanpak niet met elkaar af. Dat blijkt uit een onderzoek van de Tilburgse hoogleraar bestuurskunde Roel in 't Veld op verzoek van het kabinet.

Schaamte
Mensen met schulden vragen vaak pas laat of helemaal niet om hulp, deels uit schaamte, maar vaak ook omdat gemeenten sommige schuldenaren al bij voorbaat uitsluiten van hulpverlening, zoals mensen met een eigen huis. Het hulpverleningstraject verloopt vervolgens traag, waardoor vaak nog meer schuld wordt opgebouwd, aldus In 't Veld.

Aanbevelingen
De hoogleraar doet een aantal aanbevelingen, waaronder het wegnemen van obstakels voor schuldhulpverlening, het verhogen van de kwaliteit van de hulpverleners en een verbod op het doorverkopen van schulden aan 'loan sharks', die geld uitlenen tegen een woekerrente. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door DW (hoofd SHV) op
Beste redactie, waar is het rapport in te zien?
Door Mariska op
Er wordt ook weinig over geinformeerd in plaatselijke kranten ,flyers op straten,en telefoonummers en websites. Tenminste niet duidelijk genoeg.
Meldt in ieder geval dat er geholpen kan worden !
Ik lees er over het algemeen te weinig over dus als je schulden hebt dan vindt je de weg niet.
Alles staat bomvol met ggz verhalen.
En last bot not least de beste info de spotjes op tv van de rijksoverheid over schuldhulp daar hebben mensen zoveel aan !Daar mag best andere onbelangrijke reclame voor wijken dit is wat nu belangrijk is !
Geldproblemen zijn denk ik het ergste in een privesituatie want dit heeft invloed op iemands hele welzijn.Goed dat de overheid zich hier zo voor in zet !
Geen geldzorgen hebben of de problemen hanteren is een basis waar alles om draait.En cursussen aanbieden voor degenen die niet zo goed met geld om kunnen gaan is vast ook goed en evt. gezellig.
En leningen verbieden bij een laag inkomen of schuld verleden hartstikke goed.Wat je niet hebt geef je ook niet uit en dat is ook niet nodig.