of 61043 LinkedIn

Schuldenval is vrije val in Arnhem

De Arnhemse wijkteams komen er slecht vanaf in een rekenkamerrapport over de schuldhulpverlening. Zij werken te weinig doelstellings- en resultaatgericht. Vooral Arnhemse zzp’ers met schulden blijven daardoor in de kou staan.

De Arnhemse wijkteams komen er slecht vanaf in een rekenkamerrapport over de schuldhulpverlening. Zij werken te weinig doelstellings- en resultaatgericht. Vooral Arnhemse zzp’ers met schulden blijven daardoor in de kou staan.

Vage doelstelling

De schuldenval bij Arnhemse cliënten duurt door de werkwijze van de wijkteams onnodig lang, schrijft de rekenkamer. De wijkteams, die de intake moeten regelen en verderop in het traject een regiefunctie hebben weten beide functies niet voldoende uit te voeren. Als eerste kraakt de rekenkamer de vage doelstelling van de wijkteams; namelijk ‘doen wat nodig is’. Die leidt ertoe dat wijkcoaches op uiteenlopende wijzen te werk gaan en verschillende accenten leggen waardoor ook niet goed is te controleren of de wijkteams genoeg doen aan de financiële problemen van mensen die zich melden.

 

Onvoldoende aansturing

Andere kritiekpunten zijn dat de registratie van de schulddienstverlening bij de wijkteams niet op orde is, en dat er vanuit de wijkteams onvoldoende aansturing is bij het maken van planen met cliënten en het voeren van de regie in de latere stadia van het hulpverleningstraject. Ook is het kennisniveau niet bij alle wijkcoaches hetzelfde. Daardoor komt het voor dat vooral zzp’ers bij de triage niet adequaat worden geholpen. Wel worden de wijkcoaches gecomplimenteerd voor hun ‘warme betrokkenheid’ met de cliënten.

 

Resultaten gecontracteerde uitvoerders helderder

De resultaten van de gecontracteerde uitvoerders Rijnstad en Plangroep, die respectievelijk verantwoordelijk zijn voor activering en voor de stabilisatie, budgetbeheer en schuldregeling, zijn volgens de rekenkamer een stuk helderder. Dat komt doordat deze uitvoerders duidelijkere doelstellingen hebben.

 

Intake en registratie verbeteren

De intake van Arnhemmers met problematische schulden moet volgens de rekenkamer worden verbeterd. Hetzelfde geldt voor de registratie van schulddienstverlening door de wijkteams. Daarnaast moeten de wijkteams actiever aan de slag gaan met hun regierol en moeten zij meer aandacht besteden aan ondernemers met schulden. De rekenkamer wil tot slot dat de afspraken over het vrij te laten bedrag worden geëvalueerd en de nazorg beter te maken.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.