of 59185 LinkedIn

Schuldenaren door Wsnp vaak schuldenvrij

De Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) is een goede manier om problematische schulden duurzaam op te lossen. Dat blijkt uit de cijfers van de Raad voor de rechtsbijstand over 2015. Van alle mensen die toegelaten worden tot de schuldsanering, haalt 86% schuldenvrij de eindstreep en kan dus met een schone lei beginnen. Dat is kleine stijging ten opzichte van 2014.

De Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) is een goede manier om problematische schulden duurzaam op te lossen. Dat blijkt uit de cijfers van de Raad voor de rechtsbijstand over 2015. Van alle mensen die toegelaten worden tot de schuldsanering, haalt 86% schuldenvrij de eindstreep en kan dus met een schone lei beginnen. Dat is kleine stijging ten opzichte van 2014.

Minder instroom
Iemand komt in de Wspn terecht als schuldhulpverlening via de gemeente niet mogelijk is. Opvallend is de dalende instroom van nieuwe Wsnp-zaken ten opzichte van voorgaande jaren. De oorzaak hiervan ligt vooral in een lager aantal ingediende verzoeken en niet aan het toelatingsbeleid van rechtbanken, aldus de Raad. Het percentage van alle Wsnp-verzoeken dat rechtbanken afwezen, is namelijk licht gedaald.


Amsterdam
In totaal kwamen per 100 duizend inwoners gemiddeld 126 Wsnp-verzoeken binnen. In 2014 waren dat er nog 132. Bij de rechtbanken in Amsterdam en Noord-Nederland was het aantal verzoeken het hoogst: 179 per 100 duizend inwoners. De grootste toename was te zien bij de rechtbanken in Rotterdam (+10%) en Overijssel (+10%) en de grootste afname bij de rechtbanken Oost-Brabant (-16%) en Amsterdam (-14%). Een kleine 15% van de toelatingsverzoeken worden afgewezen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Terry op
Mooie cijfers hebben de gemeenten gerealiseerd. Maar Mien Mankepoot aka staatssecretaris Klijnsma is helemaal niet tevreden. Sterker nog, zij beschuldigt de gemeenten ervan dat zij te weinig doen.

Krijg steeds meer een hekel aan dat mens met haar domme uitspraken. Volgend jaar is NL gelukkig van dit dwaallicht verlost.

Relevante Parlementaire Dossiers