Advertentie
sociaal / Nieuws

Schulden van gedupeerden jaar lang op pauze

Staatssecretaris Van Huffelen (Financiën, VVD), die verantwoordelijk is voor het compensatiepakket voor de gedupeerden, wil de 'adempauze' van een jaar gebruiken om tot een blijvende oplossing voor de schulden te komen.

03 maart 2021
Toeslagen-Belastingdienst.jpg

De ouders die door de toeslagenaffaire in financiële problemen terecht zijn gekomen, mogen een jaar lang niet lastig worden gevallen door schuldeisers. Dat moet ouders helpen om een nieuwe start te maken. 

Pauzeknop
Ook zorgt de 'pauzeknop', die inhoudt dat beslagleggingen een jaar lang worden opgeschort, ervoor dat het compensatiegeld dat de ouders van het rijk krijgen niet direct bij schuldeisers terecht komt. De schuldenstop is een initiatief van de VVD en D66 en werd dinsdag door de Eerste Kamer aangenomen.

Compensatiegeld
Staatssecretaris Van Huffelen (Financiën, VVD), die verantwoordelijk is voor het compensatiepakket voor de gedupeerden, wil de 'adempauze' van een jaar gebruiken om tot een blijvende oplossing voor de schulden te komen. Van Huffelen heeft alle gedupeerden een eenmalige tegemoetkoming van 30.000 euro ter compensatie van de geleden schade geboden. Het was tot nu toe echter niet duidelijk hoe ervoor gezorgd kon worden dat de ouders dat bedrag daadwerkelijk zelf kunnen houden. Veel van hen hebben namelijk schuldeisers die beslag zouden kunnen leggen op het compensatiegeld.

Overnemen
De regering heeft dus een jaar de tijd om afspraken te maken met de schuldeisers. Als dat niet lukt, zal het kabinet na de adempauze gedwongen zijn om de schulden zelf over te nemen. Dat werd namelijk al eerder in een motie in de Tweede Kamer beslist. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H Dreef
Hoezo "pauze" Nederlandse staat neem je verantwoording en neem alle schulden van deze mensen volledig over en betaal deze los van de compensatie waar deze mensen recht op hebben.

Het begint erop te lijken dat dit net zo'n slepende affaire gaat worden als de vergoeding van schade in Groningen.

H. Wiersma / gepens.
Vreemde maatregel. Als of schuldeisers geen financiële problemen (kunnen) hebben.
Anita / Beleidsmedewerker
Moet er niet ook eens worden gekeken of er wel enig causaal verband is tussen de ontstane schulden en de toeslagen(affaire)? Waarom schulden die ontstaan zijn vele jaren voor (of fraude schulden) blind kwijtschelden? Dat lijkt me ook niet fair tov andere mensen met schulden.
Advertentie