of 64120 LinkedIn

Samsom wil 200 miljoen extra voor transitie zorgtaken

PvdA-leider Diederik Samsom wil structureel 200 tot 250 mlljoen extra voor de overheveling van zorgtaken van het rijk naar gemeenten.
11 reacties

Als het aan PvdA-leider Diederik Samsom ligt, gaat er zeker 200 miljoen euro extra naar de zorg. Dat zei hij zaterdag in een interview met Trouw.

200 tot 250 miljoen structureel
Veel zorgtaken worden overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. Om te zorgen dat die overgang goed verloopt en mensen niet buiten de boot vallen, moet er extra geld worden vrijgemaakt. ,,Ik denk dat je praat over 200 tot 250 miljoen euro structureel. En je zult incidenteel voor de eerste paar jaar nog wel wat extra nodig hebben'', gaf Samsom aan.

Verwachte meevallers
Volgens Samsom kunnen verwachte meevallers op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid daar ruimte voor bieden. Anders moet minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) verder kijken. 
Samsom staat niet alleen in zijn pleidooi voor extra geld om de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten soepel te laten verlopen. Ook SGP-leider Kees van der Staaij pleitte deze week voor geld op dit gebied. De ChristenUnie wil 200 miljoen euro extra voor de dagbesteding (om mantelzorgers te ontlasten) en 60 miljoen extra voor de jeugdzorg.

Weinig ruimte
Dijsselbloem en premier Mark Rutte gaven de afgelopen dagen aan dat er na een lastenverlichting van 500 miljoen euro weinig ruimte over is voor verdere extra uitgaven. Dijsselbloem zit maandag voor het eerst met de financieel specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA en die van de 'bevriende oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP om de tafel om te praten over de begroting voor volgend jaar.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door roelof bosma (burger) op
Dat lijkt me een heel goede gedachte als je deze operatie goed en zorgvuldig wilt doen.