Advertentie
sociaal / Nieuws

Samenwoonkorting op bijstand gaat door

De Kamer is akkoord met de wijziging van de Participatiewet. Familieleden die gaan samenwonen om zorg te geven en te ontvangen, worden gekort op hun bijstandsuitkering. De overgangstermijn is wel verlengd van één naar twee jaar.

11 september 2019
spaarvarken-arm-bijstand.jpg

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de wijziging van de Participatiewet. Familieleden die gaan samenwonen om zorg te geven en te ontvangen, worden voortaan gekort op hun bijstandsuitkering. De overgangstermijn is wel verlengd van één naar twee jaar.

Gemeentelijke ruimte

Ook wordt gemeenten de mogelijkheid geboden mensen tegemoet te komen als ze door de wetswijziging in grote financiële problemen komen. Een amendement en een motie van deze strekking zijn dinsdag in de Kamer aangenomen. Alleen de coalitiepartijen hebben voor wijziging van het wetsvoorstel gestemd. Belangenorganisatie Ieder(in), gekant tegen de wetswijziging, heeft nu de hoop gevestigd op behandeling in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft.

Uitzonderingsregel

Met de wetswijziging wordt een einde gemaakt aan de uitzondering op de (samenwoon)korting op de bijstandsuitkering. Tot nu toe kon daar door bloedverwanten in de tweede graad (broer, zus, opa of oma) een beroep op worden gedaan. De Hoge Raad besliste eerder dat deze uitzonderingsregel discriminerend is en adviseerde de wetgever de uitzondering te verbreden of te schrappen. Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) koos voor schrappen.

Overgangstermijn

In het wetsvoorstel werd uitgegaan van een overgangstermijn van 12 maanden. De Kamerleden Raemakers (D66), Peters (CDA) en Bruins (ChristenUnie) dienden vorige week een amendement in waarbij die termijn wordt verlengd naar 24 maanden. Hiermee wordt betrokkenen ‘ruim voldoende tijd te geven om zich op de aangepaste situatie voor te bereiden’, aldus het amendement. Het amendement is dinsdag aangenomen.  

Maatwerk

Via een (aangenomen) motie van het CDA (Peters) en SP (Van Dijk) moeten de getroffenen door deze maatregel in beeld worden gebracht. Het is onbekend hoe groot die groep is. Dat moet Van Ark regelen met gemeenten. Als sprake is van financiële problemen, moeten deze waar mogelijk worden opgelost. Gemeenten hebben ruimte in de Participatiewet om maatwerk te leveren.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

An
Tja was te verwachten van dit aso-kabinet, ben benieuwd hoe gemeentes nu mensen willen verplichten te gaan mantelzorgen voor hun famillie-leden. Simpel gedacht van Dhr. Van Dijk en Peters, je kunt het wel in kaart brengen(goed plan) maar als er vervolgens niets mee gedaan wordt. Maar wat ik werkelijk beneden alle waardigheid en asociaal vindt, is het gemak waar Mevrouw van Ark het over de schutting bij de gemeentes gooit. Die overigens nog harder participeren. Mensen/zorgbehoevende diep in de ellende storten en de verantwoording voor de misere waar je ze instort, gauw over de schutting gooien. Opdat je er vanaf bent. Monsterlijk gewoon.
WvD / SW
In ieder geval goed dat een overgangstermijn aangepast is naar 24 maand. Ook in combinatie met de gevraagde monitoring door gemeenten is het goed dat er een evaluatie / monitoringspunt is voor het moment dan de inkomenssituatie zou kunnen wijzigen.

Punt blijft of je gemeenten met alle zaken kunt blijven opzadelen waar ze nu al niet in staat zijn de decentralisaties en transities te managen (met te weinig geld). De bulk van detail-wetgeving blijft maar neer dalen waarmee je gemeentelijke organisaties tot ongecontroleerde lokaal-politiek gestuurde groei-uitvoeringsorganisaties dwingt. Een riskante tendens.
rekenaar / medewerker
Wat een vreselijke afbraakclub, die coalitiepartijen in de Tweede Kamer. De verzorgings- en verpleeghuizen sluiten en/of grotendeels ontoegankelijk maken, de thuiszorg kapot maken en wanneer mensen dan met de rug tegen de muur toch liefdevol kiezen om hun naasten te verzorgen, word je financieel gepakt!

Dit beleid is onvoorstelbaar a-sociaal en financieel killing voor hele grote groepen ouderen en gehandicapten.

Heeft u trouwens ook al gelezen dat diezelfde club gisteren heeft ingestemd met de verlaging van de pensioenen!

Dank voor de bewezen diensten maar we besteden ons geld liever aan nieuwkomers waarvoor inderdaad aparte regelgeving in het leven is geroepen.

Vraag me al jaren af hoe het toch mogelijk is dat Rutte en coalitieaanhang iedere keer weer zoveel stemmen krijgen.

Het gros van deze stemmers wordt al jarenlang kaalgeplukt, gekortwiekt en geminacht.
Opaatje. / aow er.
Als ik het goed begrijp, en ik ben hulpbehoevend, mijn kind en haar man werkken ,Eigen salaris. Heeft geld nodig huis op hun salaris gekocht en geld is voor haar gezin.En ik mag in haar huis wonen, ben toch uiteindelijk bij hun te gast.Ben ik dan een gedeelte van mijn AOW kwijt,en pensioen. Heb wel heel mijn leven gewerkt meer dan 50 jaar, belasting altijd betaald.

en ik wordt dan gekort op mijn AOW en pensioen???

lekker vol register
@opaatje, dit geldt niet voor AOWers, alleen voor mensen met een bijstandsuitkering. Dus u hoeft zich geen zorgen te maken. Nog niet, want niets is definitief.Wat het niet minder erg maakt voor bijstandsgerechtigden want ook zij willen niet gestraft worden voor het zorgen voor een familielid. https://nos.nl/artikel/2176051-mantelzorgboete-g …
Mw. A.T,C.W. Rommen van der kroft / afgekeurd 80-100%/ex-mantelzorger
@opaatje, zou dit wel goed gaan uitzoeken. Daar ik ook gekeken heb, voor als ik straks in de aow zit. Dan geldt het nog steeds voor mij. Dus goed uitzoeken bij de SVB, want ook ik ben beperkt en minder-valide... @Wendy anw en aow zijn helaas bijstandsgerelateerde uitkeringen en die vallen helaas onder dit beleid.
wilag kater / bestuurskundige
Goed idee,

In reactie op dit nieuws gaan we nadenken over effectieve stakingsvormen voor mantelzorgers, doel: ontwikkeling van betaalde mantelzorg zodat dergelijke kortingen op uitkeringen worden gecompenseerd en omgezet in positieve vormen van betaalde actiezorg. Motto: zorgactie voor actiezorg!
Bert Nelissen / raadslid
Gisteren is bekend geworden dat er 4 miljard extra over is op de rijksbegroting. Dan durft dit a-sociale kabinet o.l.v. die vermaledijde VVD een dergelijke korting toe te passen. Voor mensen die op zich nemen voor elkaar te zorgen. Het wordt hoog tijd dat 2020 een nieuwe wind gaat waaien die dit a-sociale kabinet omver blaast.

Voor alle mensen van goede wil prettige kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar.
lekker vol register
@ATCW Rommen AOW valt niet onder dit beleid.ANW wel:https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/lucie-vo …

H. Wiersma / gepens.
Het is in ieder geval noodzakelijk dat de Overheid richting haar burgers eens goed communiceert hoe deze wetgeving qua uitvoering in elkaar zit. Op nog meer problemen als recent bij de Belastingdienst zit niemand te wachten. Hopelijk ben ik geen roepende in de woestijn.....van Den Haag.
Mw. A.T,C.W. Rommen van der kroft / afgekeurd 80-100%/ex-mantelzorger
@Wendy ik heb het van de svb zelf die gaan gewoon door , ook als ik in de aow zit. Dan krijg ik nog steeds dezelfde korting. Je kan het trouwens ook nazien op hun site.
lekker vol register
@ATCW Rommer, dan bedoelt u denk ik samenwonen met een partner, broer of zus e.d. Maar het gaat hier over samenwonen met een eigen kind of ouders. Dan geldt die korting voor AOW niet ,maar voor mensen met een bijstandsuitkering wel. Dat staat ook op de site
ludwig
dit wil dus gewoon zeggen dat we de morele plicht onze geliefden te helpen om economische redenen maar moeten vergeten, dat de maatschappij de zorg voor die mensen weer mag oppakken en dat de mantelzorg gaat staken...oftewel de kosten voor de maatschappij lopen weer flink op. Goed zo Rutte CS, n... de bevolking van Nederland meer weer
sterredag
En vandaag is deze wet in de eerste kamer verworpen!



Met dank aan FvD die met 10 zetels tegen stemde!

Advertentie