of 64740 LinkedIn

Rutte: uithuisplaatsing toeslagenkinderen zeer ernstig

Dat honderden kinderen van gedupeerden van de toeslagenaffaire uit huis zijn geplaatst, is 'zeer ernstig'. Dat 'moeten we zeer ernstig bekijken', vindt premier Mark Rutte.
8 reacties

Dat honderden kinderen van gedupeerden van de toeslagenaffaire uit huis zijn geplaatst, is 'zeer ernstig'. Dat 'moeten we zeer ernstig bekijken', vindt premier Mark Rutte.

Psychisch in de knel

Tussen 2015 en 2020 werden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 1.115 kinderen van slachtoffers uit de toeslagenaffaire ondergebracht bij een pleeggezin of in een instelling. De Belastingdienst merkte hun ouders ten onrechte aan als fraudeur en bracht hen met terugvorderingen en boetes in financiële problemen. Veel ouders raakten ook psychisch in de knel.

 

'Verschrikkelijk dossier'

Het kabinet gaat 'heel precies uitzoeken hoe het zit', belooft Rutte. Hij belooft de Tweede Kamer snel te laten weten 'hoe we ermee verdergaan'. 'Sowieso is het hele dossier van de kindertoeslagaffaire verschrikkelijk', verzucht Rutte voor aanvang van de Europese top in Brussel. 'Van a tot z. Daar is geen discussie over. Het raakt heel veel mensen heel persoonlijk, het raakt heel Nederland.'

 

Nieuwe meldingen

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) sluit niet uit dat er meer dan 1.115 kinderen binnen de groep vallen. 'Aangezien nog niet alle ouders die zich gemeld hebben een eerste toets hebben gehad, kan het aantal kinderen hoger liggen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. 'Daarnaast melden zich nog steeds ouders aan als gedupeerde.'

 

'Heel zuinige reactie'

Verder omvat het cijfer alleen gedwongen uithuisplaatsingen. Gevallen waarbij ouders zelf aangaven niet meer voor hun kinderen te kunnen zorgen, zijn niet in beeld. Onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die een belangrijke rol heeft gespeeld in het blootleggen van de affaire, spreekt van 'een heel, heel zuinige reactie van de regering'. De brief van Dekker roept volgens hem vooral vragen op.

 

Omgekeerde wereld

'Ik verwacht een plan van de regering voor deze gezinnen, voor deze kinderen en hun ouders. Het feit dat zij nu zelf naar de rechter moeten stappen volgens de brief, is toch wel de omgekeerde wereld', laat hij weten. De regering moet volgens hem proactiever zijn in het onderzoeken van misstanden. 'Er komt nu alleen informatie naar buiten als het echt niet anders kan.'

 

Zes dagen na ontvangst

Het CBS stuurde de cijfers vrijdag naar het ministerie van Justitie en Veiligheid, aldus Sander Dekker. Maandag plaatste het CBS de cijfers op zijn website, zonder daar verder ruchtbaarheid aan te geven. Waarom het ministerie pas zes dagen na ontvangst met een brief komt aan de Kamer, die om de cijfers had gevraagd, kon een woordvoerder niet zeggen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
1. Het zijn cijfers van het CBS. Die organisatie slaat regelmatig de plank volledig mis.
2. Je moet bij ieder dossier van 'de hoed en de rand' weten om de juistheid van deze cijfers te kunnen onderschrijven.
3. In bepaalde dossiers kan er evenwel best causaal verband zijn.
4. Diepgaand onderzoek lijkt derhalve gewenst.
Door Spijker (n.v.t.) op
@Wietske.
Er zijn natuurlijk wel de nodige verschillen met de voorbeelden die jij noemt:
1. niet-gevaccineerden hebben/krijgen volop de gelegenheid om zich te laten vaccineren maar doen dit niet.
2. als niet-gevaccineerden Corona hebben brengen ze andere burgers in gevaar en zorgen er in hoge mate voor dat de maatschappij op slot blijft. Ze brengen onnodig enorme schade toe aan de economie.
3. andere zieke burgers kunnen niet meer in de volle ziekenhuizen terecht en zitten soms één of meer jaren in de ellende.
Kortom, meer drang van de Overheid richting niet-gevaccineerden is zonder meer acceptabel en noodzakelijk. Uiteraard gelden voor de niet-gevaccineerden op medische indicatie andere maatstaven..


Door Rood Hesje (overheidsdienaar) op
@Krijn: Uitstekend idee om mevrouw mr Chebti op deze plek te benoemen. Zij heeft een ruime ervaring, is gedreven en laat zich niet zo snel door de overheid het bos in sturen.
Kortom: wat een flauwekul verhaal over twee petten. Dat is typisch de ongefundeerde onderbuik stemmingsmakelij waar de reaguurders hier vaker last van hebben!
Door Krijn van Splunteren op
De voorzitter van de door het kabinet ingestelde commissie werkelijke schade toeslagen is mr. Mariam Chebti. Deze dame is echter ook voorzitter van de klachtencommissie voor de Raad van Kinderbescherming.

Zie hier alweer de 2 petten. Onafhankelijkheid en transparantie zijn ver te zoeken!
Door Wietske op
@spijker:
Daar voeg ik het volgende aan toe:
- wat vindt Rutte van de suggestie om mensen die in het ziekenhuis komen als gevolg van roken, alcohol en drugs (30.000 per jaar) ook op te laten draaien voor de kosten
- wat vindt Rutte van de suggestie om mensen die door letsel bij voetbal, wielrennen, mountainbike ook op te laten draaien voor de kosten
- wat vindt Rutte van de suggestie om mensen die door roekeloos autorijden in het ziekenhuis komen op te laten draaien voor de kosten

Nb ik ben gevaccineerd
Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
Je slaat de spijker op zijn kop @Spijker. En Rutte, dat gezegd hebbende, gaat weer over op de orde van de dag want het gaat zijn 2 petten te boven. Op je handen zitten loont blijkbaar. Het wordt tijd dat de Raad van State ingrijpt met een ongevraagd bindend advies om al deze zaken zo snel naar behoren af te handelen. Citaat: "Waar staat de Raad van State voor?
De Raad van State draagt als adviseur voor wetgever en bestuur en als hoogste algemene bestuursrechter bij aan het behoud en de versterking van de democratische rechtsstaat. Daarbinnen staat de Raad van State voor eenheid, legitimiteit en kwaliteit van het openbaar bestuur en voor rechtsbescherming van de burger." Bron: https://www.raadvanstate.nl/overrvs/raad-state-k …
Door Spijker (n.v.t.) op
Dat had Rutte c.s. ook al jaren geleden kunnen bedenken! Een politicus met een beetje lef was afgetreden.

Nog enkele hot items:
1. Wat vindt Rutte c.s. eigenlijk van de suggestie van de DNB (Klaas Knot) om de eigenwoning de volgende melkkoe op huiseigenaren te maken? Het is windstil in Den Haag.
2. Wat vindt Rutte c.s. van het idee om burgers die niet tegen Corona zijn gevaccineerd -uitgezonderd natuurlijk degenen met een geldige medische reden- op te laten draaien voor de daarmee verband houdende ziektekosten?

Door W. van den Bosch op
Zeer ernstig.

Maar ook weer niet zo ernstig om niet over een paar weken vrolijk verder te regeren met hetzelfde kabinet.