Advertentie
sociaal / Nieuws

Rutte: participatiesamenleving is geen bezuiniging

Premier Mark Rutte zei maandag tijdens de jaarlijkse Willem Drees-lezing in Den Haag dat de participatiesamenleving niet is ingegeven door bezuinigingsdrift.

14 oktober 2013

De participatiesamenleving heeft een negatief imago, maar dat is niet terecht. Het gaat niet om een verkapte bezuinigingsagenda van het kabinet. ,,De ontwikkeling naar een participatiesamenleving is geen doel van beleid, maar een ontwikkeling die gaande is. En de Staat moet er op een verstandige manier mee omgaan.'' 

Omdat we het willen
Premier Mark Rutte zei dat maandag tijdens de jaarlijkse Willem Drees-lezing in Den Haag.

Volgens Rutte bestaat ,,de samenleving van vroeger, waarin anderen wisten wat goed was voor jou'' niet meer. Mensen nemen zaken in hun omgeving steeds meer in eigen hand. ,,Niet omdat het moet, maar omdat het kan en omdat ze het willen.''

Schild voor zwakken
Rutte vindt dat een positieve ontwikkeling. Maar die vraagt wel een andere rol van de Staat. ,,De Staat is en blijft een schild voor de zwakken. Ook over 10 of 20 jaar hebben we in Nederland een fatsoenlijke WW-regeling en een solide AOW.'' Maar de Staat zal niet meer optreden als ,,de albedil van vroeger, maar als een van de deelnemers en als onderdeel van diezelfde samenleving''.

Zoek het zelf maar uit
Het begrip 'participatiesamenleving' werd door koning Willem-Alexander gebruikt in de troonrede. Het leidde tot veel kritiek. Zo is de term volgens SP-leider Emile Roemer een eufemisme voor 'zoek het zelf maar lekker uit'.

Niet nieuw
De premier bestrijdt dat niet alleen, hij wijst er ook op dat het woord 'participatiesamenleving' al 20 jaar oud is. Het werd volgens hem in de jaren 90 ,,gemunt'' door PvdA-premier Wim Kok. Ook diens opvolger Jan Peter Balkenende (CDA) gebruikte het vaak. Het debat over de grenzen van de verzorgingsstaat is volgens Rutte evenmin nieuw. ,,Al sinds de oliecrisis zijn we in Nederland bezig om de uitgaven te temmen.''

Gesubsidieerde volksdanscursussen
De premier citeerde zijn voorganger Drees, PvdA-premier in de jaren 50, die niet lang na zijn aftreden al schreef dat ,,de verscheidenheid in levensomstandigheden te groot is dan dat elke moeilijkheid door algemene voorzieningen zou worden bestreken''. ,,De staatsrollator voor iedere 65-plusser en de gesubsidieerde volksdanscursussen en mannenpraatgroepen uit de jaren 70 waren helemaal niet wat hem voor ogen stond'', zei Rutte.

Meer weten over wat gemeenten kunnen doen om de burgerkracht in de lokale samenleving te stimuleren? Kom naar het debat Burgerkracht, 24 oktober in Driebergen. 

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin / ZZP
Zo gauw Mark Rutte zijn mond opendoet, al is het maar om adem te halen, liegt hij al. In de beginselverklaring van de VVD staat onomwonden vermeld dat de overheid ALLEEN voor politie, justitie en leger moet zorgen. Een dak boven je hoofd of financiële zekerheid in de vorm van AOW, WAO of ziektekostenverzekering, regel je maar zelf. Met alle gevolgen vandien, want een verzekeringsmaatschappij of commerciële verhuurder zijn geen filantropische instelling. Zo is de kostprijs van een ziektekostenverzekering 550 euro per persoon per maand. Reken maar uit: 87 miljard zorgkosten gedeeld door 13,2 miljoen premiebetalers. De prijs van een verkrot 2-kamerflatje? 800 euro per maand. Ga d'r maar aan staan met je rottige minimum loontje. En dan vinden ze het nog gek dat er alleen al 900 woningbranden zijn wegens het kweken van wiet.
August Biels / gewezen ambtenaar
Ik zal ook de laatste zijn die de 'participatiesamenleving' een verkapte bezuinigingsagenda noemt.



Het is gewoon een volstrekt open en in alle brutaliteit geëtaleerde bezuinigingsagenda.
Janet / beleidsadviseur
Ik kan het ook niet anders zien dan als bezuiniging. Hoe verkopen we het zo goed mogelijk dat we mensen in de stront laten zakken? We noemen het participatie!!!

En gelukkig, veel mensen trappen daar in.
Kaas !


Participatiesamenleving prima, maar dan zonder mijn participatie.

Lang genoeg betaald voor allerlei linkse uitvreters.





Rudolf Realist / hoofd welzijn
Op zich is er niks mis met een participatiemaatschappij, hooguit dat het een te sjiek woord is. Maar natuurlijk is het ook een bezuiniging net als bij de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteurning (WMO). Dat was gewoon een ordinaire bezuiniging van Balkenbende. Maar wees ook eerlijk, het was toch allemaal wel erg doorgeschoten.
Bob Proper / Gebouwenbeheerder
Het "wij weten wel wat goed voor u is, is verleden tijd" Participeren moet u, dat is echt veel beter voor u, geloof me ik kan het weten....Wij hebben uw kennis en kunde hard nodig, dat laat het beleid dat we zelf opgesteld hebben zien. Tuurlijk mag je meedoen met de voetbalwedstrijd, hier is een fles water en een handoek, als een van ons dorst krijgt willen we dat het meteen klaarstaat zodat we snel weer aan de wedstrijd verder kunnen, we hebben je dus hard nodig.

'T is duidelijk volgens mij je wordt geacht mee te doen, maar er staat niks tegenover (korting op je OZB bijvoorbeeld).
Henk Bongers / burger
Rutte, kom op zeg je stelt jezelf toch niet op in de rij van Drees en Kok. Daar kun je bij lange na niet aan tippen. Door de woorden van Drees nog eens heftig uit zijn verband te trekken laat je jezelf wel zien van de allerlaagste kant. Roemer heeft gelijk als hij eufemistisch zegt: "Zoek het zelf maar lekker uit". Alleen verzuimt hij er, wellicht door fatsoen gedreven, bij te vertellen dat het jouw vertaling is van het begrip participatiesamenleving. Je bent overigens ook laf genoeg en hebt niet het fatsoen om dit zelf te vertellen maar je laat het aan de koning over die jouw toespraak moet uitspreken.

De uitspraak: "Een lach verbergt........" is op jou van toepassing. Ik ben alleen bang voor wat die lach verbergt. Rutte ben je jezelf bewust dat je Nederland de strot afsnijdt met die lach op je gezicht en is die hunkering naar macht je dat waard?



Conclusie: Je bent ONGESCHIKT!!!

Remedie: Je doet niet meer mee.
jan
In vergelijking met de landen om ons heen is o.a. de mate van zorg in de afgelopen periode volledig doorgeslagen, hetgeen onbetaalbaar is geworden.

Het roer gaat nu dus om. Is niets mis mee!
Ernst / ambtenaar
Het probleem van de participatiesamenleving zit in de geloofwaardigheid van de verkondiger. Participatiesamenleving kan een term zijn die bedoelt dat de individualisering in onze maatschappij te ver is doorgeschoten en dat we best wat meer zorg voor elkaar kunnen hebben alvorens de overheid erop aan te spreken. Als een neo-liberaal roept voor de participatiesamenleving te zijn, dan is het moeilijk te geloven dat hij de term in voorgaande zin uitlegt.
Janneman / Adviseur
Fijn dat mensen in staat zijn zo inhoudelijk te reageren @ henk bongers!



Enige hypocrisie bespeur ik wel. De discussie of het begrip participatiesamenleving nu het excuus is voor bezuinigingen is niet interessant. Hoe we het ook noemen, bezuinigen is op dit moment volstrekt logisch. U doet dat toch ook als er de balans inkomsten/uitgaven niet in orde is? Het probleem is dat we bij voorkeur willen dat de bezuiniging op een ander neerslaat. Daarnaast gebruiken we de term participeren alleen als het ons uitkomt. Mensen in de bijstand moeten participeren als tegenprestatie, maar tegelijkertijd willen we onze eigen rechten zonder tegenprestatie geleverd zien krijgen. Als we het niet van de overheid mogen verwachten zijn we dus gelijk volledig op onszelf aangewezen (zoek het maar lekker zelf uit). Alsof er geen alternatief is. We zijn op andere terreinen juist erg gehecht aan het 'zelf doen'.

Participatiesamenleving dreigt een containerbegrip te worden. Participeren betekent niet dat de overheid zich volledig terugtrekt. het betekent dat het arrangement veranderd en dat een systeem (gezin, familie, wijk o.i.d) weer een fundamenteel aandeel gaat spelen naast een overheidsvoorziening. Eigenlijk heel logisch toch? Gewoon iets wat we in onze samenleving voor een behoorlijk deel kwijt zijn geraakt.



O. ten Hove
Zonder het inhalig gedrag van bankiers en andere bonustrekkers hadden we nu géén crisis gehad. En Rutte moet eens stoppen zichzelf omhoog te prijzen. Het is niet het beste kabinet sinds de oorlog maar het slechtste kabinet ooit... Rutte is een historicus maar heeft blijkbaar niets geleerd, Wat nog meer zegt over de universiteit waar hij studeerde. Het is een vertegenwoordiger die om het evenw at wil verkopen of het nu wel of niet goed is...



Natuurlijk is het een bezuiniging maar Rutte denkt dat de mensen dat toch niet zien. De VVD (en d'66) zouden verboden moeten worden als aanstichters van het neoliberalisme (Wijers vnl) wat ten grondslag ligt aan de crisis...
Advertentie