of 63946 LinkedIn

Rutte: gemeenteraden niet machtelozer door decentralisaties

Rutte probeerde de vrees weg te nemen bij veel raadsleden dat zij minder te zeggen krijgen door de decentralisatie van bijvoorbeeld de jeugdzorg, de langdurige zorg en de verantwoordelijkheid voor de arbeidsmarkt.
5 reacties

Gemeenteraden worden niet machtelozer door de decentralisatie van overheidstaken. Uiteindelijk bepalen zij zelf hoe de nieuwe taken worden uitgevoerd, ook al gebeurt dat in regionale samenwerkingsverbanden van diverse gemeenten.

Niet minder te zeggen
Premier Mark Rutte zei dat donderdag tijdens een congres van het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten in Den Bosch. Hij probeerde de vrees weg te nemen bij veel raadsleden dat zij minder te zeggen krijgen door de decentralisatie van bijvoorbeeld de jeugdzorg, de langdurige zorg en de verantwoordelijkheid voor de arbeidsmarkt.

Samenwerking met buurgemeenten
Gemeenten zijn vaak niet in staat die taken in hun eentje uit te voeren. Ze doen dat daarom in samenwerking met buurgemeenten. Binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is ervoor gewaarschuwd dat ,,de lokale democratie hierdoor het nakijken heeft''.

Eigen voorwaarden
Volgens Rutte loopt dat niet zo'n vaart. Ook in de toekomst kunnen gemeenteraden hun eigen eisen en voorwaarden blijven stellen, zei hij. Daardoor kan er recht worden gedaan aan lokale en regionale bijzonderheden.

Dicht bij de mensen
De premier betoogde dat de oplopende kosten van allerlei voorzieningen het Rijk wel dwingen te hervormen. Decentralisatie is daarvoor volgens hem de beste manier. ,,De kracht van decentraliseren, van dingen aan gemeenten overlaten, is dat het dicht bij de mensen gebeurt.'' Rutte zei blij te zijn met de ,,positieve manier'' waarop gemeenten de decentralisatie uit regeerakkoord oppakken. Bij gemeenten was de afgelopen tijd nogal wat verzet tegen de overheveling van taken.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Luppo ( inwoner provincie Groningen) op
Nederland staat aan de rand van de afgrond en wat zegt Rutte: Beste mensen, nog een stapje en we zijn er....

In Groningen beeft de grond. Zodra de drie D's zijn ingevoerd zal er een sociale aarbeving plaatsvinden die tot in Den Haag te voelen is!
Door henk bongers (burger) op
Kan het helemaal eens zijn met de vorige reacties.

Rutte je maakt er onder die schijnheilige glimlach van je een enorme puinzooi van.

Zelfs je kabinet gaat je nadoen. ze hebben overal maling aan.

Conclusie: ONGESCHIKT!!!!
Door Klaas Vaak (ambtenaar) op
Gemeenteraden worden niet alleen maar steeds machtelozer door verdergaande regionalisering, maar vooral ook door verdergaande versnippering van het lokale bestuur. Met meer dan 4 partijen een coalitie vormen betekent vaak dat zodra er eentje tussenuit knijpt, de boel vrijwel onbestuurbaar is.
Daarbij komt ook nog eens de verdergaande vrindjespolitiek, die in Nederland toch wel heel erg zichtbaar aan het worden is.
Hoezo integer bestuur???
Een regering die voortdurend op afspraken terugkomt??
Niets zo onbbetrouwbaar als het Rijk.
Goed voorbeeld voor de lagere overheden.
En laten we vooral in onze wetgeving nog veel meer liberaliseren en aan de marktwerking overlaten.
Dat heeft toch zo goed gewerkt bij NS, PTT, energiebedrijven e.d.
Met name de consument heeft daarvan vele voordelen ervaren.
En nu dus de zorg. Sinds Paars 1 (Kok, geloof ik), is ons sociale stelsel vrijwel tot de bodem afgebroken.
En in de tussentijd blijkt ons bankstelsel al even corrupt als de landen die wij daarvoor zo verfoeien (Italie, Belgie).
Nederland glijdt langzaam (hoewel, tegenwoordig steeds sneller) af naar een bijzonder bedenkelijk niveau.
Het wordt tijd voor een echte regering, die kan rekenen op een grote meerderheid van de bevolking en die de zaken weer fatsoenlijk in proporties brengt.
Ook zo benieuwd naar de verkiezingen?
Zal zeker leiden tot een nog grotere versnippering en dus....
Door Karel van Klaveren op
Ontkennen dat er een probleem is. Altijd maar weer ontkennen.

Eigenlijk is het schofferen wat Rutte doen. Hij neemt de zorgen van de raadsleden totaal niet serieus. Maar heeft deze MP ooit een dossier serieus genomen ? Alles lacht hij weg. Ondertussen maakt zijn kabinet er een enorme rotzooi van.
Door paul pruijs op
Rutte zijn Kabinet bezuinigd de zorg sector kapot.