Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdamse werklozen ingezet in de thuiszorg

Wethouder Marco Florijn wil in navolging van het kassenproject, werklozen volgend jaar inzetten in de thuiszorg.

07 augustus 2012

De gemeente Rotterdam wil dat bijstandsgerechtigden met ingang van volgend jaar ook aan de slag gaan in de thuiszorg. Wethouder Marco Florijn heeft zijn wens neergelegd bij thuiszorgorganisaties, zo bevestigde een woordvoerder van de gemeente dinsdag een bericht in Trouw.

Kassenproject

De wethouder kwam eerder ook met een project om mensen uit de bijstand is de kassen te laten werken. Als het aan Florijn ligt trekken de thuiszorgorganisaties 10 procent van hun loonsom uit om bijstandsgerechtigheden en mensen die nu werken in sociale werkplaatsen in dienst te nemen. De gemeente kan de eis stellen omdat ze volgend jaar maart de thuiszorg opnieuw uitbesteedt.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Heleen
Mensen die afhankelijk zijn van thuiszorg krijgen nu al van alles en nog wat over de vloer. Tutjes die een prachtige verzameling anrtieke boeken nat gaan afstoffen (met de plantenspuit), hulpen die een vuiltje uit iemands oog halen met een gebruikt washandje, enz.... Moeten daar dan ook nog sociale werkplaatsmedewerkers en onwillige werklozen bijkomen? Ik word misselijk, geloof ik....
loe / zelfstandige
Mijn buurvrouw is 50+ en werkt als vrijwilligerste in een verpleeghuis. Ze is werkloos en komt niet meer aan de slag. Wellicht maakt ze nu een kans?
Agnes
Die werklozen gaan dan werknemers verdringen die anders deze banen hadden mogen bezetten.

Die worden dan werkloos.

Of is het de bedoeling om 2e banen bij gezinnen terug te dringen? Maar dat is dan waarschijnlijk weer 'n beleidsveld waar op een ander moment weer, afzonderlijk, naar wordt gekeken.

Er moet dus om te beginnen meer geld naar de thuiszorg. Anders ben je met flauwekul bezig.
Steunpunt Minima St.Houvast Heerenveen / Dienstverlening
In de herhaling maar weer. Het verschil tussen de HH1 en de HH2 hulp is in de thuishulp financieel . Mensen in de bijstand, tegen behoud van uitkering? bij mensen thuis brengen is ook financieel. Al eerder werd opgemerkt dat in deze branche het V.O.G. ontbreekt. Natuurlijk is te begrijpen dat de top zo goedkoop mogelijk wil werken echter dat deze wethouder verder aanstuurt op de verantwoordelijkheid van kwetsbare mensen indien er iets mis gaat valt op. Thuiszorg heeft als grootste doelgroep de oudere/chronisch zieke mens. En deze hobbelt niet achter een schoonmaakhulp aan die wil kijken wat er in de kastjes ligt. Bekend zijn toch wel de diefstallen in verzorgingshuizen? Dus bewijs van goed gedrag is nodig!
Flip Zolderman
Het Grote Misverstand: als werk onder een bepaald niveau zit kan iedereen het wel doen. Vergeet het maar! Zet een computernerd in de zorg en je hebt het perfecte recept voor een ramp. Zet een autist in de zorg, of gewoon iemand die niet goed naar andere mensen kijkt, maar die perfect vakken kan vullen in de supermarkt, die kan in de zorg echt serieuze schade aanrichten, geloof me. Heel, heel slecht plan dus.
Sjoerd Visser
Ik vraag me af wie er verantwoordelijk is als zo'n bijstandshulp een fatale fout maakt. Dezelfde overheid die nu met bijstandsgerechtigden loopt te klooien? En hen blijft gebruiken as proefkonijn en zondebok...om het eigen falen wat betreft creëren van werk te camoufleren. Bijn 40 jaar bezuinigt dit volk al voor meer werkgelegenheid en om de staatsschuld te drukken...maar de overheid misbruikt dat geld voor andere doeleinden en laat zo iedereen in de kou staan. Tevens blijft men doorgaan met het aanbieden van "oplossingen" die "bezuinigingen" en verplicht vrijwilligerswerk doen heten. Verplicht vrijwilligerswerk: tegenstrijdig tot en met. De overheid moet de oorzaak v/d problemen bij zichzelf zoeken, en niet steeds overal anders. Als je tegen de stroom (van de problemen) ingaat, kom je bij de bron uit !!!
Maarten van der Werf / Vertaler
Ongelofelijk. Je laat een eerbaar beroep eerst willens en wetens kapotmaken, en dan ga je het voor niks en noppes laten doen. Thuiszorg is echt werk. In mijn Nederland krijgt iemand die echt werk doet echt betaald, minimaal minimumloon dus, zonder fratsen en in een dienstverband. De rest is boosaardige ontwijking van de wet. Afgrijselijk dat dit door bestuurders uberhaupt wordt overwogen. Zum kotzen.
Bas / logicus
Goed project, zo heeft de thuiszorg beschikking over onderbetaalde krachten en behoud de directie het recht op een buitensporig hoge salariëring. Dat de inzet van onbekwame werklozen niet ten goede komt van de dienstverlening is natuurlijk van ondergeschikt belang. Schrijnend is het feit dat onze gekozen politici al jaren lang inhoudelijk op de hoogte zijn van de misstanden maar dit steeds met de mantel de liefde blijven afdekken. En daar moet een reden toe zijn. De enige die ik kan bedenken is financieel eigenbelang.
Kritikus / Geen Hagenees
Bezopen voorstel van PvdA wethouder Florijn. Pure machtsmisbruik ook, omdat de gemeente nu via de WMO de thuiszorg moet financieren. De klanten van de zorg wachten in angst en beven op wat voor gasten ze nu over de vloer gaan krijgen. Geld en sieraden in de kluis, mensen !



Na het eerdere debacle met de kassen (700 werklozen, waarvan er uiteindelijk 5 werden geplaatst) nu de volgende faal van deze omhooggevallen politicus (van het jaar). Wie stopt deze mafkees ?
Hippo
Briljant idee van Florijn - mits hij die mensen eerst schoolt en ze daarna een fatsoenlijk betaalde baan geeft in de thuiszorg. Ik denk dat daar best oren naar zijn.

Als hij denkt dat hij mensen plompverloren op mensen met een zorgvraag kan afsturen zonder voorbereiding en scholing, getuigt dat van verregaande minachting van het werk dat de thuiszorg doet, van de klanten van de thuiszorg en van de 'bijstandstrekkers'.

In dat geval moet hij eerst zelf maar eens minimaal een week meelopen en meewerken. En ook bij elke klant vragen hoe die het waardeert als er een onervaren persoon gedwongen bij diegene komt, zonder betaling. Praten we daarna verder.
Bas / logicus
Zoals Dalrymple schreef, je laat de onderkant van de maatschappij eerst in armoede leven en leert (verplicht)ze daarna om via criminaliteit te overleven. En Wethouder Marco Florijn verwacht dat deze mensen dan gemotiveerd en betrouwbaar zijn zonder dat daar iets positiefs tegenover staat. Als de betrokken zorgverlener in de praktijk dan ook nog financieel moet gaan inleveren (bijvoorbeeld door niet vergoede reiskosten) op de al bestaande oorspronkelijke armoede dan zal deze op een of andere wijze dat verschil gaan compenseren. Dat de zorgontvangers met angst en beven de nieuwe – meestal niet eens beschaaft Nederlands sprekende – zorgverleners moeten ontvangen is natuurlijk van ondergeschikt belang.
Advertentie