Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdamse werklozen de kassen in

Rotterdam gaat bijstandsgerechtigden inzetten om in de Westlandse kassen te werken

27 december 2011

Geen Polen maar duizenden Rotterdammers gaan de komende 3 jaar aan de slag in de kassen in het Westland. Dat bevestigde de Rotterdamse PvdA-wethouder Marco Florijn van sociale zaken dinsdag naar aanleiding van berichtgeving door het AD.

Werkklaar maken
Florijn staat garant voor die aantallen omdat de sociale dienst in de Maasstad anders gaat werken. Niet langer de bijstandsgerechtigde maar de werkgever staat als klant centraal bij de sociale dienst. Zijn wensen worden vertaald naar de bijstandsgerechtigden. ,,Die maken wij vervolgens werkklaar bij onder meer de werkbedrijven van de Roteb’’, aldus Florijn.

Polen 

De tuinders hebben nu vaak Polen in dienst, omdat die vaak beter bevallen; ze werken harder en voor minder geld, weet Florijn. ,,Terwijl we vroeger een moreel appel deden op de tuinders om Nederlanders aan te nemen, sluiten we nu aan op de vraag die ze hebben. Als ze een bepaalde productiecapaciteit verwachten, gaan wij die invullen. Wij maken dan uit met hoeveel mensen we tomaten gaan plukken.''

Zorg en haven 

Op een zelfde wijze worden komende jaren in Rotterdam ook duizenden bijstandsgerechtigden aan het werk gezet in de zorg en de haven. In een later stadium hoopt Florijn ook afspraken te maken in sectoren als de techniek, horeca en transport. ,,Het idee is om in die sectoren mensen op te leiden naar een hogere functie, zodat bijstandsgerechtigden weer makkelijker op die lagere functies kunnen instromen’’, zegt de wethouder.

Cultuur 

Dat het aansluiten van bijstandsgerechtigden op wensen van de werkgevers nu pas gebeurt, heeft alles te maken met de cultuur in Nederland. ,,We hebben het economisch tij nu mee, maar vroeger werd dit als asociaal gezien, terwijl dat het niet is. Er verandert iets wezenlijks bij de sociale dienst door de focus op onze klant te verleggen van de bijstandsgerechtigde naar de werkgever. Een klant ben je geneigd vast te houden, maar dat is nu juist net niet wat we willen met bijstandsgerechtigden. Die wil je het liefst zo snel mogelijk weer loslaten.’’

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Louis
Een PvdA-wethouder die persoonlijk duizenden bijstandsgerechtigden tot - krachtens internationale verdragen verboden - gedwongen arbeid verplicht.











Dit betekent het afschudden van de allerlaatste ideologische veer en het terechte vertrek van de allerlaatste PvdA-kiezer.





Paul / projectleider
@Louis. Je bent niet verplicht bijstand aan te nemen...





Er zijn in omgeving Rotterdam twee grote werkgebieden, de kassen en havens. Voor de laatste moet je je school wel afgemaakt hebben...
Louis
Nee, je kunt er ook voor kiezen 'vrijwillig' te creperen!
piet brontsema / org adviseur
goedzo florijn zo hoort het, geen woorden maar daden, waar was dat gebleven, ben trots op deze Fries.
T. ten Klooster
Heel goed! Dat gezeur over dwangarbeid. Je zou blij moeten zijn dat je iets mag en kunt doen zonder thuis te zitten op kosten van iedereen die wel werkt. Er is toch helemaal niets mis mee dat je een tegenprestatie verricht als je maandelijks geld krijgt?
Neb
Dan kunnen nu eindelijk de Polen van de bijstandsuitkering genieten. Later volgen de overige MOE-landen vanzelf.
Bas / logicus
@P, in de huidige situatie is het nodig hebben van bijstand voor vele Nederlanders absoluut geen vrije keuze zoals jij stelt. Brussel heeft namelijk bepaald dat er ongereguleerd en onbeperkt vrij verkeer mogelijk moet zijn tussen EU landen wat werknemersverkeer betreft. Daarbij heeft Brussel geen enkele rekening gehouden met vastleggen inkomen en bescherming eigen arbeidspotentieel.





De Pool kan hierdoor (o.a. door fouten in de ZZP constructie) in de kassen werken voor een bedrag van ongeveer € 3,00 Bruto inclusief de 19% BTW. Er zijn zelfs nog ernstigere excessen waargenomen waarbij slechts € 1,50 Bruto inclusief de 19% BTW betaald werd. En dan heeft Nederland te maken met een minister Kamp die doodleuk stelt dat de Nederlander zich concurrerender moet opstellen.





Alleen al door deze volslagen idiote opmerking heeft minister Kamp aangetoond geen enkele affiniteit te hebben met de realiteit waarmee de maatschappij geconfronteerd word. En affiniteit is de eerste competentie waarover een minister dient te beschikken om competent voor zijn taak te zijn. Nu komt de Rotterdamse PvdA-wethouder Marco Florijn van sociale zaken met een moderne vorm van Arbeidseinzats waarbij de werknemer niets ontvangt en de tuinder de lachende (verrijkende) derde is. Misschien moet Marco eerst maar eens terug naar de schoolbanken. De Nederlander is namelijk niet te beroerd om te werken maar verwacht wel een eerlijk loon. N.b. bestaat er een wettelijk vastgelegd minimumloon. Dat door de fout in de ZZP constructie daar op legitieme wijze misbruik van gemaakt kan worden- wat op buitensporig grote schaal ook gebeurd- is al ernstig genoeg. Wat Nederland nodig heeft, is dat de Nederlandse arbeidsmarkt door politici beschermt wordt tegen valse concurrentie en dat het hier om in aanmerking te komen voor een WWB uitkering, verplicht word om de Nederlandse taal voldoende(LTS 3 niveau) te beheersen.





ww-er
Iedereen denkt zo makkelijk over het hebben van een bijstandsuitkering. Ik kan U vertellen mensen ik werd echt als een crimineel behandeld tijdens de aanvraag. Na 2 jaar in de ww gezeten te hebben terwijl ik werkte, kreeg ik een aanvullende ww uitkering. Daar had ik ook recht op na 22 jaar keihard te hebben gewerkt voor 40 uur en ploegendiensten hebben gedraaid. Maar op een gegeven moment houd die ww recht op en ja dan volgt er bijstand voor een alleenstaande vrouw. Ik werk (ja zelf gevonden want ISD kan geen banen uit de lucht toveren, en nu toveren ze zogenaamde banen zomaar uit de lucht? Ook in de zorg is er geen werk zat. Daarvoor heb je echt een diploma op MBO3/4 niveau voor hebben. Ja een zorgdiploma. Bovendien er zijn te weinig stageplaatsen in Nederland. Ook zijn er te weinig praktijkbegeleiders en stagebegeleiders. Bovendien zoveel opleidingsplaatsen hebben ze helemaal niet ter beschikking . Bovendien de zorginstellingen staan al helemaal niet te wachten op mensen die in de ww of bijstand zitten. Ze zeggen ook al UWV stuurt iedereen maar richting de zorg, terwijl meer dan de helft niet eens geschikt is voor de zorg. Meer dan 90% valt momenteel ook af tijdens de opleiding. Over de zorg word momenteel een beetje te makkelijk over gedacht door UWV./ISD.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ons hele sociale zekerheidsstelsel is zo verbureaucratiseerd, dat je geen zwart/wit standpunten meer kunt innemen. Wat eerst nodig is, dat er egalisatieregelingen tussen EU-landen tot stand komen om ongewenste concurrentieverhoudingen te voorkomen. Geen ongediplomeerde Oosteuropese vrachtwagenchauffeurs op onze wegen ! Tegen bouwvakkers of tuinbouwpersoneel uit Oost-Europa dat tegen normale salarissen wil werken en gewoon premies afdraagt, mag geen bezwaar bestaan. En mensen die langdurig baanloos zijn, moet je als overheid net als in Denemarken op weg helpen met trainingen en coaching. Die meneer Florijn is weer zo'n moderne nepsocialist die vermoedelijk bestuurskunde of communicatie gestudeerd zal hebben en over weinig levenservaring beschikt. Iemand die mooie processchema's weet te ontwerpen. Je moet in mensen investeren, vertrouwen geven en dan mag je ook wat terug verwachten ! Dan kun je als overheid ook eisen stellen, zoals Denemarken doet.

Op zich vind ik het niet verkeerd om mensen de mogelijkheid te bieden om hun uitkering zelf op te hogen, door het verrichten van maatschappelijk werk, zoals toezichthouderschap op speelpleinen, straten schoonhouden, kleine reparaties verrichten. Maar mensen zonder vaardigheden inzetten in hoogtechnogolische tuinbouwbedrijven getuigt van een vorm van desktopautisme, een ziekte veelvuldig voorkomt tegenwoordig. Je moet mensen stimuleren en inderdaad niet veroordelen tot dwangarbeid. Door mensen als meneer Florijn ben ik effectief van mijn linkse sympathieën afgeholpen, terwijl ik mij de Vlaamse of Deense sociaal-democraten nog best thuis voel.



Janet / beleidsadviseur
Klaarblijkelijk heeft Nederland nieuwe slaven nodig. Ik schaam mij voor dergelijke vborstellen. Slaat nergens op. Help mensen om zo te zorgen dat ze weer werk vinden. Prima. Maar dat gebeurt helemaal niet. En laat buitenlanders niet tegen lagere lonen werken. Dat verziekt deze maatschappij. Maar dat oplossen door mensen als slaaf te laten werk, want de belangen van de werkgever staan voorop. zoals deze wethouder zegt is een schandalig standpunt.
Jan
En nu ook al die oud-politici die riante wachtgelden genieten, vaak na zelf ontslag te hebben genomen, te werk stellen in de kassen!
pieter / wegkijker
Ik begrijp dat hele verhaal over dwangarbeid niet. Ik werk voor mijn geld. Als ik dat niet zou doen dan was ik aangewezen op een sobere uitkering. Het fiet dat ik werk beschouw ik niet als dwang maar als een normale actie in de richting van economische zelfstandigheid. Hulde voor deze wethouder. Ik ben wel benieuwd of zijn plannen slagen. Er is namelijk sprake van een enorme mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.
Advertentie