Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdam trekt subsidie Riagg in

De gemeente Rotterdam trekt de subsidie van circa 300.000 euro aan het Riagg in. PvdA-wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid) heeft dat besloten omdat het Riagg weigert de meldcode huiselijk geweld te ondertekenen. Dat heeft haar woordvoerder dinsdag gemeld.

08 april 2009

Twee procent
Het gaat om twee procent van het totale budget van de instelling voor de geestelijke gezondheidszorg, zo berekende directeur Jos Lamé dinsdag. De hulpinstelling gebruikte dat geld onder meer voor trainingen van medewerkers. Het Riagg stapt naar de beroepscommissie van de gemeente om de beslissing aan te vechten. Rotterdam werkt sinds december 2007 met de meldcode. De code geldt voor alle beroepsgroepen in het onderwijs, zorg en welzijn. De gemeente wil zo het aantal meldingen verhogen en het aantal mishandelingen achter de voordeur terugdringen.

 

Bemoeien
Het Riagg vindt dat de politiek zich te veel bemoeit met de hulpverlening. 'In Nederland is het scheef gegroeid. Mensen die heel ver weg staan van de praktijk willen bepalen hoe zaken worden opgepakt. Er werken bij ons heel veel kundige mensen die op een andere manier willen werken', aldus Lamé.

 

Meer meldingen
Volgens de gemeente is een jaar lang overleg gevoerd over de ondertekening. De woordvoerder stelt dat veel andere instellingen juist achter de meldcode staan. 'Het heeft veel meldingen opgeleverd en we hebben slachtoffers van huiselijk geweld veel eerder weten te bereiken', aldus de zegsman.

Lees hier de analyse De zorg de baas.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ernst / beleidsmedewerker
Het lijkt me toch dat de Riagg te maken heeft met het beroepsgeheim. De zorgverlener moet bepalen of er vermoedens van kindermishandeling zijn, niet de politiek.
Advertentie