of 59761 LinkedIn

Rotterdam: in vier jaar 15.000 mensen uit bijstand

Rotterdam heeft de afgelopen vier jaar ruim 15.000 mensen vanuit de bijstand aan een baan geholpen. Dat is meer dan de 12.000 die het stadsbestuur als doelstelling had. Rotterdam is de enige van de vier grote steden waar in absolute zin het aantal bijstandsgerechtigden de afgelopen drie jaar is gedaald.
6 reacties

Rotterdam heeft de afgelopen vier jaar ruim 15.000 mensen vanuit de bijstand aan een baan geholpen. Dat is meer dan de 12.000 die het stadsbestuur als doelstelling had. Rotterdam is de enige van de vier grote steden waar in absolute zin het aantal bijstandsgerechtigden de afgelopen drie jaar is gedaald.

Streng beleid

Rotterdam verklaart deze cijfers deels door het strenge beleid dat de stad voert. Zo kunnen geschikte nieuwkomers in de bijstand soms verplicht worden tot werk in de buitenruimte.

 

Thuiszitten geen optie

'Streng? Ik noem het rechtvaardig. Het Rotterdamse beleid is gericht op uitstroom naar werk. Thuiszitten is geen optie', zegt wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam, Werkgelegenheid). 'Wij kijken vooral naar wat mensen wel kunnen. Soms is dat een betaalde baan, soms vrijwilligerswerk.'

 

Instroom beperken

Rotterdam probeert de instroom naar de bijstand te beperken. Zo worden mensen aan het einde van hun ww-uitkering nog eens extra begeleid bij het zoeken naar werk en gaan ze bijvoorbeeld via een uitzendbureau aan de slag in de kassen.

 

Fraude

Verder controleert Rotterdam intensief op bijstandsfraude. De afgelopen vier jaar zijn er 2150 uitkeringen beëindigd vanwege fraude of per abuis verkeerd verstrekte gegevens. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel van Klaveren op
Dit succes kan helemaal op conto van Hugo de Jonge worden geschreven, tot eind oktober 2017 wethouder sociaal in Rotterdam. Niet verwonderlijk dat Buma hem naar Den Haag haalde. Veel vertrouwen dat de Jonge als Minister van VWS ook de uit de hand gelopen zorgkosten weer op orde kan krijgen.
Door Amsterdammer op
@Nick: En ook dat is weer appels met peren vergelijken. Mijn punt is niet dat Amsterdam het beter zou doen; integendeel. Het gaat er om dat dit soort vergelijkingen altijd zo kort door de bocht zijn. Er spelen allerlei factoren een rol. Een aantal daarvan heb je invloed als stad; de meeste daarvan heb je geen invloed.
Ik snap ook wel dat alle verantwoordelijke wethouders zo vlak voor de verkiezingen elke vergelijking in hun eigen voordeel willen uitleggen. Niets menselijks is hun vreemd...
Door Nick op
@Amsterdammer:

Uit datzelfde Parool-artikel:
"Rotterdam is de enige van de vier grote steden waar in absolute zin het aantal bijstandsgerechtigden de afgelopen drie jaar is gedaald."
Door Dirk op
In Den Haag zit bijna 20% van de bevolking in de bijstand. Bijstandtrekkers zijn georganiseerd in "vakbonden" met juridische bijstand.
Kan men deze wethouder niet in Den Haag aan het werk zetten?
Door Amsterdammer op
Artikel Parool: in Amsterdam zijn er 18000 mensen vanuit de bijstand aan een baan geholpen. Welk model is er nu beter...? (waarschijnlijk iets met appels en peren...)
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het wordt dus tijd dat het Rotterdamse model landelijk model wordt.