Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdam herziet tegenprestatie

De tegenprestatie voor Rotterdamse bijstandsgerechtigden gaat veranderen. De tegenpresteerders kunnen rekenen op meer aandacht en begeleiding van de gemeente. Doel is dat 4.000 van de 20.000 bijstandsgerechtigden in de tegenprestatie in 2022 zijn uitgestroomd naar een re-integratietraject.

17 april 2019
sociaal---skyline-Rotterdam-web.jpg

De tegenprestatie voor Rotterdamse bijstandsgerechtigden gaat veranderen. De tegenpresteerders kunnen rekenen op meer aandacht en begeleiding van de gemeente. Doel is dat 4.000 van de 20.000 bijstandsgerechtigden in de tegenprestatie in 2022 zijn uitgestroomd naar een re-integratietraject.

Toegang tot scholing en re-integratievoorzieningen

Noviteit aan de ‘prestatie010’, zoals de tegenprestatie is omgedoopt, is dat de 9.000 bijstandsgerechtigden in de tegenprestatie die klaar zijn voor een volgende stap toegang krijgen tot scholings- en re-integratievoorzieningen, legt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam uit. Zij kunnen onder meer een training in presentatie- en sollicitatietechnieken krijgen. Ook gaan de 155 activeringscoaches van de gemeente vaker in gesprek met deze groep. ‘Nu we in het vorig collegeperiode met groot gedeelte van de werkzoekenden die het betreft afspraken hebben gemaakt over de invulling van hun tegenprestatie, verleggen we de focus’, licht een woordvoerder van wethouder Richard Moti (werk en inkomen, PvdA) toe. ‘Tijdens de gesprekken met werkzoekenden besteden we komende jaren meer aandacht aan persoonlijke ontwikkeling.’ Langdurig bijstandsgerechtigden hebben momenteel vaak maar één contactmoment per jaar.

Granieten bestand

In totaal zijn momenteel 20.000 van de 35.000 Rotterdammers in de bijstand verplicht een tegenprestatie te leveren voor hun uitkering. Die groep omvat een groot deel van het zogenoemde granieten bestand van moeilijk bemiddelbare bijstandsgerechtigden: de gemiddelde leeftijd bedraagt 51 jaar en de gemiddelde bijstandsduur in die populatie is maar liefst 11 jaar. Het opschroeven van de begeleiding is onderdeel van de college-ambitie om aan het eind van de huidige bestuurstermijn het aantal bijstandsgerechtigden in de maasstad terug te brengen naar 30.000 personen. ‘Daarvoor vindt de wethouder het erg belangrijk om meer aandacht te geven aan de langdurig uitkeringsgerechtigden. Hij wil vooral uitgaan van de kansen voor deze groep’, aldus de woordvoerder. Het concrete doel van de nieuwe prestatie010 is om 4.000 tegenpresteerders te laten instromen in een re-integratievoorziening.

Binnen bestaand budget

Daarvoor wordt overigens geen extra geld vrijgemaakt; alle extra inspanningen moeten geleverd worden binnen het bestaande budget van 7,85 miljoen euro. Volgens de woordvoerder van wethouder Moti gaat het grootste deel van dat geld zitten in het begeleidend personeel en een klein gedeelte in de inkoop van arbeid voor het stellen van medische diagnoses. Net zoals in de oude tegenprestatie, ziet de gemeente ook vrijwilligerswerk, mantelzorg, werken aan een betere taalbeheersing, aanpak van schulden en het werken aan de gezondheid als een tegenprestatie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie