Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdam helpt mantelzorgers met 'respijthuis'

De gemeente Rotterdam wil overbelaste mantelzorgers ondersteunen door een zogenoemd 'respijthuis' op te richten.

08 november 2013

Het ziet ernaar uit dat Rotterdam een zogenoemd respijthuis krijgt. Daarin worden hulpbehoevende mensen opgevangen om mantelzorgers voor enige tijd te ontlasten. Een overgrote meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad is voor dit initiatief waarvoor de PvdA een motie indiende.

Logeren

PvdA-raadslid Fatima Talbi diende het voorstel in na een bezoek aan Alkmaar, waar het eerste respijthuis van Nederland staat. Daar logeren kinderen, volwassenen en ouderen die vrijwel dagelijks door een mantelzorger worden verzorgd, meestal ouders, partner of kind. ,,Tijdens de logeerperiode kunnen mantelzorgers de zorg voor een korte periode aan anderen overlaten, zodat zij even tijd voor zichzelf krijgen'', zegt Talbi. In het huis werken voornamelijk vrijwilligers.


Overbelast

Reden om aan het college twee ton te vragen is omdat uit onderzoek blijkt dat 16.000 van de in totaal 127.000 Rotterdamse mantelzorgers zich overbelast voelen. In de motie vragen de partijen PvdA, VVD, D66, CDA, SP, GroenLinks en de Christen Unie/SGP het college een initiatiefnemer te zoeken en daarmee het project op te zetten. Op termijn denkt Talbi dat er meer respijthuizen in de stad nodig zijn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie