Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdam gooit roer om met nieuwe schuldenaanpak

Het moet helemaal anders met de aanpak van problematische schulden in Rotterdam, vindt wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding en schuldenaanpak, ChristenUnie-SGP). Met het nieuwe uitvoeringsplan Reset Rotterdam gaat een investering van 12 miljoen euro extra gepaard.

13 maart 2019

Het moet helemaal anders met de aanpak van problematische schulden in Rotterdam, vindt wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding en schuldenaanpak, ChristenUnie-SGP). Met het nieuwe uitvoeringsplan Reset Rotterdam gaat een investering van 12 miljoen euro extra gepaard.

Samenwerking met BKR

‘Wij zien mensen véél te laat’, antwoordt Grauss gedecideerd op de vraag wat er aan het huidige schuldenbeleid niet werkt. ‘Wij overschatten de zelfredzaamheid van mensen met schulden om zelf hun probleem te erkennen en een hulpvraag in te dienen enorm.’ De gemeente krijgt volgens Grauss nog veel op zichzelf staande signalen van schulden en betalingsachterstanden binnen maar die worden nog niet goed gebundeld waardoor er te weinig mee wordt gedaan. De gemeente Rotterdam gaat de pilotproject Vindplaats Schulden daarom uitbreiden. Binnen die pilot worden gegevens over betalingsachterstanden van woningcorporaties, energieleveranciers en zorgverzekeraars verzameld door het Bureau Kredietregistratie (BKR), dat vervolgens lijsten met wanbetalers bij de gemeente aanlevert. Met die constructie is de privacy van de wanbetalers in kwestie volgens de wethouder gewaarborgd. ‘Bij die mensen gaan we vervolgens aanbellen’, aldus Grauss, die meldt dat het project verder wordt opgeschaald naar twintig postcodegebieden in de wijken Charlois, Delfshaven, Feijenoord en IJsselmonde.

Breekijzer

Als belangrijkste vernieuwingen van het Rotterdamse beleid noemt Grauss de aanstelling van een stadsmarinier die zich met schulden gaat bezighouden en een Perspectiefpact voor jongeren. De stadsmarinier gaat zich bezighouden met de zwaardere, meer onconventionele dossiers. ‘Bedoeling is bijvoorbeeld dat hij of zij langsgaat bij particuliere verhuurders om te voorkomen dat gezinnen uit hun huis worden gezet. De stadsmarinier schulden gaat over het algemeen aan de slag met de écht lastige casuïstiek waarbij gangbare oplossingen weinig zoden aan de dijk zetten. Wij hebben een breekijzer nodig, dat er gewoon doorheen gaat.’

Wrijving

Het perspectiefpact jongeren moet er volgens Grauss in voorzien dat alle Rotterdamse jongeren tussen de 18 en 27 jaar die door schulden in hun voortgang worden belemmerd, worden geholpen. ‘Met middelen zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig.’ Als zwaarste middel geldt dat de gemeente de schuld met eisers gaat uitonderhandelen en de jongere aan een regeling helpt. ‘Kern daarbij is dat een cliënt aan het eind van de rit die maximaal drie jaar duurt, financieel zelfredzaam is. Ik wil niet blijven dweilen met de kraan open’ Wel wordt van de jongere een inspanning verwacht in de vorm van een maatschappelijke diensttijd, vrijwilligerswerk, opleiding of studie. De gemeente Rotterdam investeert tot en met 2021 jaarlijks drie ton in het perspectiefpact. Wethouder Grauss hoopt dat daar nog een bijdrage vanuit bedrijven en samenwerkingspartners bij komt. Tot slot is het de ambitie van het college om in 2021 maar liefst 15.000 Maasstedelingen richting enige vorm van schuldhulpverlening te hebben begeleid. Het nieuwe schuldenbeleid van de gemeente Rotterdam gaat de komende drie jaar 12 miljoen euro extra kosten. Grauss: ‘Een criticaster, om precies te zijn een coalitiegenoot van de VVD, noemde dat een ‘ruig plan’. De kritiek luidde dat we hiermee slecht gedrag zouden belonen maar uiteindelijk is er gelukkig toch vertrouwen in dit plan. Zonder wrijving geen glans.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie