Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdam bespaart miljoen met stimuleren parttimers

De gemeente Rotterdam heeft 1 miljoen euro bespaard op bijstandsuitkeringen door bijstandsgerechtigden die al parttime werken te stimuleren meer uren te gaan werken.

14 december 2012

De gemeente Rotterdam hoeft 1 miljoen minder uit te geven aan bijstandsuitkeringen door bijstandsgerechtigden te stimuleren meer uren te gaan werken in hun parttime baan.

Stimuleren aantal contracturen te verhogen
Van september 2011 tot en met maart 2012 heeft de gemeente 402 Rotterdamse werkzoekenden benaderd die naast hun bijstandsuitkering een parttime baan hadden. Doel was om zowel henzelf als hun werkgevers te stimuleren het aantal contracturen te verhogen. Ruim 182 mensen (45 procent) konden meer uren gaan werken, 157 mensen (39%) hadden helemaal geen uitkering meer nodig. Na acht maanden hadden van deze groep 19 personen weer een uitkering nodig.

Geweldig succes
Wethouder Marco Florijn spreekt van een geweldig succes. ‘Deze mensen zijn goed op weg. Ze hebben een baan en met een klein zetje in de rug hebben ze helemaal geen ondersteuning van de gemeente meer nodig. Ook werkgevers verdienen een compliment. Zij waren bereid mee te werken om structurele oplossingen te bedenken voor onze werkzoekenden.’ Stimuleren wil zeggen dat de voordelen met de werkzoekende werden besproken, zoals de toeslag minst verdiende partner van de Belastingdienst, maar ook dat de werkzoekende geen verplichtingen richting de dienst Werk en Inkomen meer heeft, zoals de vakantieaanvraag.

Driegesprek had vaak succes
Werkzoekenden werden tijdens het gesprek met de projectmedewerker gemotiveerd en geadviseerd om het gesprek met de werkgever aan te gaan over urenuitbreiding en fulltime aan het werk gaan. ‘Iets waar zij zelf niet eerder over hadden nagedacht of er vanuit gingen dat dit niet mogelijk was of dat hun werkgever hier geen oren naar had. Vaak had een driegesprek waarbij werkgever en werknemer werden gestimuleerd zich flexibeler op te stellen succes.’

Werkgevers zochten extra budget
Werkgevers keken naar de bedrijfsresultaten om te zien of nog budget beschikbaar gemaakt kon worden voor urenuitbreiding. Ook keken ze naar andere werkzaamheden of andere werktijden binnen het bedrijf. De extra uren gingen niet ten koste van andere banen. ‘De parttimers hadden al een functie waar meer uren voor nodig waren om de werkzaamheden naar behoren uit te voeren. Er was dus geen reden voor de werkgevers om te snijden in het personeel.’

Gemeente accepteert sjoemelen niet
Niet alle werkzoekenden die geen uitkering meer nodig hebben, werken fulltime. Sommige werken meer uren, andere bleken ook een parttime werkende partner te hebben, waardoor ze boven de norm kwamen. ‘En een aantal zijn voor zichzelf begonnen.’ De gemeente controleerde ook of mensen wel het juiste aantal uren opgaven. Zij moesten roosters bijhouden van het aantal uren dat ze per dag werkten. 'Het was voor hen duidelijk dat gemeente niet zou accepteren dat ze zouden sjoemelen met de uren of zwart zouden werken.’ In 15 gevallen bleeken niet het juiste aantal uren opgegeven te zijn. Deze mensen moesten het teveel ontvangen uitkeringsgeld terugbetalen.

Door met de aanpak
De aanpak kost de gemeente niets extra’s, want de werkzaamheden zijn ingepast in het reguliere werk. Nu de methode succesvol blijkt gaat Rotterdam er ook mee door. ‘We gaan structureel contact zoeken met werkgevers van parttime werkzoekenden. Als werkzoekenden re-integratieafspraken niet naleven, zullen wij hen direct aanpakken.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie