Advertentie
sociaal / Nieuws

'Romagemeenten in spagaat door wetgeving'

Burgemeester Cor de Vos van Nieuwegein vindt dat het gemakkelijker moet worden voor gemeenten om de situatie rond Roma-inwoners in kaart te brengen. Als dat niet kan, moet de rijksoverheid geen informatie meer bij de gemeenten opvragen over deze gemeenschap, zo liet De Vos donderdag weten naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

23 september 2010

Hoge eisen

De Vos, voorzitter van het platform Roma-gemeenten, zegt niet te pleiten voor etnische registratie van Roma-inwoners, iets dat bij wet verboden is. Wel hoopt hij dat binnen de privacywetgeving meer mogelijkheden ontstaan om gegevens te registreren. Dat is volgens hem nodig aangezien het rijk hoge eisen stelt. ,,Als we subsidie willen, vraagt het ministerie om cijfers. Ze willen dan bijvoorbeeld weten hoeveel Romakinderen niet naar school gaan. Maar we mogen dat niet precies bijhouden. We zitten in een spagaat door de strikte privacywetgeving", aldus De Vos.

Ver van samenleving

Volgens De Vos zijn diverse Romagemeenschappen niet voldoende geïntegreerd. Hij denkt dat de Roma het verste van de Nederlandse samenleving afstaan. Veel Romakinderen zouden niet naar school gaan of voortijdig van school worden gehaald.

Vrije hand

Het rijk moet gemeenten in deze kwestie meer de vrije hand geven, vindt De Vos. ,,De landelijke overheid moet ervan overtuigd raken dat de gemeenten op een goede manier de situatie van de Roma kunnen verbeteren en dat wij weten wat er speelt.”

In het platform Romagemeenten werken tien gemeenten samen aan de integratie van Roma in Nederland.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie