of 64707 LinkedIn

‘Roadshow’ nieuwe aanpak cliëntondersteuning Wmo

Gemeenten zijn in het kader van de Wmo 2015  verplicht onafhankelijke cliëntondersteuning aan te bieden aan inwoners die zorg en/of ondersteuning nodig hebben. Veertien koplopergemeenten gaan de komende tijd de boer op om hun (vernieuwende) aanpak met andere gemeenten te delen.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht onafhankelijke cliëntondersteuning aan te bieden aan inwoners die zorg en/of ondersteuning nodig hebben. In veel gemeenten is dat nog echter niet of niet goed geregeld. Veertien koplopergemeenten gaan de komende tijd de boer op om hun (vernieuwende) aanpak met andere gemeenten te delen.

Visie

De koplopergemeenten zijn Midden-Groningen (Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde), Meppel, Almelo, Ommen-Hardenberg, Almere, Amersfoort, Stichtse Vecht, Woerden, Amsterdam, Zaanstad, Den Haag, Deurne, Helmond en Maastricht. Het project Koplopers Cliëntondersteuning is een initiatief van de VNG met Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein. Het startsein voor het project werd vrijdag gegeven in het gemeentehuis van Stichtse Vecht. De veertien koplopers gaan elk in hun regio hun visie en aanpak met andere gemeenten delen.

 

Versnipperd

De in de Wmo 2015 vastgelegde verplichting om ondersteuning te bieden is nog niet in alle gemeenten goed georganiseerd. Het aanbod is versnipperd, niet altijd goed vindbaar en niet goed herkenbaar. In de uitvoering kan het dus beter, stelt Ieder(in). Het project Koplopers Cliëntondersteuning moet bijdragen aan een betere bekendheid en uitvoering van onafhankelijke cliëntondersteuning. ‘Mensen die levensbreed en levenslang zorg of ondersteuning nodig hebben om mee te kunnen doen, vinden vaak maar met moeite de juiste weg. Onafhankelijke cliëntondersteuners kunnen mensen de weg wijzen langs alle loketten en regelingen. Zij kunnen hulp bieden bij vragen over wonen, werk, leren, vervoer en inkomen. Goede cliëntondersteuning helpt ook bij het verhelderen van de hulpvraag, meedenken over oplossingen en het aanvragen van passende ondersteuning en zorg’, aldus Ieder(in). Die onafhankelijke cliëntondersteuning moet gratis worden aangeboden. 

 

Financiering

Helmond is een van de koplopers omdat de gemeente en de wethouder het belang van onafhankelijke cliëntondersteuning actief uitdragen. Wethouder en ambtenaren voeren regelmatig overleg met de cliëntondersteuners om ontwikkelingen en gewenste aanpassingen in het beleid en de werkwijze te bespreken. De aanpak is vernieuwend omdat de gemeente de scholing en begeleiding van cliëntondersteuners financiert. Midden-Groningen is een van de veertien koplopergemeenten omdat zij getrainde vrijwilligers inzet in de onafhankelijke cliëntondersteuning. Hulpbehoevende worden voor, tijdens en na het keukentafelgesprek door hen bijgestaan. Zij hebben van twee wethouders een certificaat voor hun werk gekregen.

 

Ervaringsdeskundigen

Gastgemeente voor het startsein van het project, Stichtse Vecht, is als een van de koplopers uitgekozen omdat het beleid rond cliëntondersteuning samen met alle betrokkenen is ontwikkeld. De cliëntondersteuning wordt aangeboden door professionals en ervaringsdeskundigen, onder begeleiding van een professional. De gemeente erkent daarnaast dat er telkens nieuwe manieren nodig zijn om cliëntondersteuning onder de aandacht van hulpbehoevenden te brengen. Zo wordt onder meer outreachend gewerkt. In Zaanstad is gekozen voor maatwerk; er zijn aparte cliëntondersteuners voor ouderen, jongeren en voor inwoners met psychische problemen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Erna Daalman (Beeldend kunstenaar en vrijwilliger) op
Natuurlijk is het belangrijk dat mensen die zorg en/of ondersteuning nodig hebben geholpen worden. Vroeger werd dat opgelost binnen het gezin, de familie of de kerk. Maar om dit werk te laten verrichten door getrainde vrijwilligers c.q. ervaringsdeskundigen geeft mij steeds meer het gevoel dat Nederland straks geheel op vrijwilligers kan draaien. N.B. Ik heb 5 vrijwilligersfuncties, al jaren, naast studie en werk. WMO? Ook de basisfuncties moeten (beter) betaald gaan worden!
Door Luther op
Ze zijn voornamelijk bezig met de vrije beleids hulpopdringing burgers lastig vallen ,gegevens opvragen dat vinden ze zo leuk ze zijn zo nieuwsgierig,roddelen, en het intimideren van burgertjes en voor hulpvragers op wachtlijsten hebben ze geen tijd en geen geld.Onze nieuwe bendes. Gefinancieerd en gesteund door de autoriteiten. Het is nu al de normaalste zaak van de wereld alles is toegstaan voor de wijkmedewerkers. Ze hebben zo'n vroklijke criminele zorgen om de burgers met hun grappige bezigheden.