of 58952 LinkedIn

RIVM: geluidshinder Awacs schaadt gezondheid

Reageer
De geluidhinder rond de vliegbasis Geilenkirchen leidt in de regio tot een paar kinderen extra met zwakke leesprestaties en honderd volwassenen meer met een hoge bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het ministerie van Vrom woensdag heeft gepubliceerd.

Geluidzone
Het gaat om mensen die wonen binnen de geluidzone van vijftig decibel, zoals het dorp Oirsbeek, en delen van Onderbanken en Brunssum. Eerder dit jaar werd via een concept van het rapport al duidelijk dat meer dan 41 duizend mensen in Zuid-Limburg ernstige geluidhinder ervaren van de Awacs-vliegtuigen van de NAVO.

 

De studie maakt deel uit van een serie rapporten over de situatie rond het vliegveld en de effecten van de kap van een gedeelte van het bos daar. De kap was volgens de overheid noodzakelijk om NAVO-vliegtuigen veilig te kunnen laten landen en opstijgen.

 

Hoorzitting
De rapporten dienen als inbreng op een hoorzitting die minister Jacqueline Cramer van VROM op 19 augustus houdt voor de mensen die bezwaar hadden gemaakt tegen de kap van de bomen.

 

De hoorzitting moet plaatsvinden voor 29 augustus. Gedwongen door de Raad van State moet Cramer voor die datum een nieuwe beslissing nemen over een aan de gemeente Onderbanken opgelegde dwangmaatregel die boskap destijds mogelijk maakte. Komt de bewindsvrouw niet met een nieuwe beslissing, dan moet zij een dwangsom betalen.

 

Zie ook:

 

Raad van State dreigt VROM met dwangsom (04/08/2008)
'Geluidsoverlast Awacs nog erger dan verwacht' (31/07/2008)
Strijd Schinveldse Bos nog niet gestreden (20/06/2008)
Raad van State tikt minister Cramer op de vingers (05/05/2008)
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.