Advertentie
sociaal / Nieuws

Rijk moet Wmo-abo-tarief compenseren

Als gemeenten dit jaar meer dan 145 miljoen euro kwijt zijn aan het Wmo-abonnementstarief voor maatwerkvoorzieningen, moet dit volledig door het rijk worden vergoed. Dat stelt de VNG in een brief aan de Tweede Kamer.

23 oktober 2019

Als gemeenten dit jaar meer dan 145 miljoen euro kwijt zijn aan het Wmo-abonnementstarief voor maatwerkvoorzieningen, moeten deze kosten volledig worden vergoed. Dat stelt de VNG in een brief aan de Tweede Kamer. De actie van Assen om het Wmo-abonnementstarief voor algemene voorzieningen volgend jaar niet in te voeren, krijgt veel (virtuele) bijval.

Lef

‘Een geweldig signaal, wie volgt’, twitterde de Bestse wethouder Wilma van der Rijt. ‘Eindelijk een wethouder met lef’, postte Hanneke Balk, oud-wethouder van Cranendonck en Waalre, op twitter. ‘Hear hear’, twitterde Ignas Minnema, financieel expert van de gemeente Weststellingwerf. ‘Een interessant spanningsveld tussen gemeentelijke autonomie en uitvoering middels medebewind’, reageerde Job Wolters, coördinator strategie sociaal domein bij de gemeente Borger-Odoorn op LinkedIn.

Verkeerde uitwerking

De VNG benadrukt nog eens in de brief aan de Kamer dat gemeenten de invoering van het Wmo-abonnementstarief ‘een verkeerde maatregel met een verkeerde uitwerking’ vonden. Het leidt onder meer tot meer aanvragen, zoals voorspeld en nu ook in de praktijk blijkt. ‘Door de lagere eigen bijdragen hebben de gemeenten in 2019 te maken met een inkomstenderving en een substantiële aanzuigende werking’, aldus de VNG in de Kamerbrief. ‘Het is zeer de vraag of de per 2019 aan het gemeentefonds toegevoegde bedrag van 145 miljoen euro, als compensatie voor de meerkosten en inkomstenderving, toereikend is.’

Stijging

Voor komend jaar, na de invoering van het abonnementstarief voor ook algemene voorzieningen, wordt een verdere stijging in het gebruik verwacht alsmede een afname aan inkomsten uit eigen bijdragen. Veel gemeenten bieden huishoudelijke ondersteuning als algemene voorziening aan. Gemeenten die dit als maatwerkvoorziening aanbieden, zien juist bij deze voorziening een toename in het aantal aanvragen. Toename in het aantal aanvragen leidt daarnaast tot stijging van de gemeentelijke uitvoeringskosten.

Tussen gemeenten en kabinet is afgesproken dat er een monitor komt. In september volgend jaar komen de eerste cijfers over de ontwikkelingen over 2019 binnen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Je kunt wel wat roepen om meer euro's. Maar hoe denken gemeenten de 145 miljoen euro, die zij zouden mislopen, te kunnen onderbouwen?
Advertentie