of 62812 LinkedIn

Release nieuwe schietgame: jeugdoverlast daalt

Rondhangende jeugd in Arnhem veroorzaakt steeds minder overlast op straat. Ze zitten op internet of te gamen in plaats van overlast te veroorzaken.

In Arnhem is de overlast door jeugdgroepen sterk afgenomen. Met dank aan games en internet.

 

 Waar is de hangjongere?
Het gebeurde in 2010, maar kwam vorige week pas naar buiten via een presentatie voor gemeenteraadsleden: Ineens was het Arnhemse straathoekwerkers in december van dat jaar  opgevallen dat de overlast van jeugdgroepen spectaculair af was genomen. Vanuit de hele stad kreeg coördinator jeugdoverlast Hans Heinrouweler van het gemeentelijk veiligheidshuis dezelfde signalen: waar zijn de jeugdgroepen, de hangjongere is van straat verdwenen.

 

Release Black Ops
De verklaring bleek uiteindelijk eenvoudig. De afname viel ‘toevallig’ samen met de release van het computerspel Black Ops. ‘De collega’s zagen de jongeren overal binnen achter hun scherm zitten, om tegen elkaar te gamen.’ Paradoxaal genoeg moest er dus een schietspel aan te pas komen om incidenten op straat tegen te gaan.

 

Veelzeggend
Hoe lang het effect optrad kan de coördinator niet precies zeggen. In de jaren erna is het verband tussen een nieuwe game en het verdwijnen van de jeugdgroepen niet meer zo éen op éen opgemerkt. Hoewel dus eenmalig, noemt Heinrouweler de gebeurtenis achteraf veelzeggend.

 

Overlast flink gedaald
‘Sindsdien is de overlast door jeugdgroepen in de Arnhemse straten naar beleving van de straathoekwerkers en wijkagenten flink afgenomen. Het is nooit onderzocht, maar we hebben sterk de indruk dat de opkomst van sociale media hiermee te maken heeft’.

 

Vrienden op internet
De jeugd verzamelt zich volgens hem minder op straat. ‘Vriendengroepen ontmoeten elkaar steeds vaker op internet.’ Hij zegt dit soort geluiden ook vanuit andere gemeenten te horen.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jason King op
Lezen vico, lezen.

Overlast DAALT door computerspelletjes, allemaal de schuld van de VS...
Door vico (gemeenteambtenaar) op
O ja, en waar komen die games vandaan ??
Toevallig Amerika?? Nou als je zo'n soort samenleving wil, kun je storm oogsten.
Toevallig is het morgen 9/11, eens kijken wat de "gamers" doen.
Door Pretstik op
@Gerrie: Ga toch weg. Gamen is gewoon relaxed. Ik ben er mee opgegroeid, vind het nog steeds leuk en ben er enorm kundig mee geworden op ICT gebied. Nog dagelijks pluk ik er de vruchten van. Rijpe, sappige vruchten, ook. Altijd maar achteoverleunen en vooruitgang en innovatie de schuld van alles geven... Je zult maar met dat doel op aarde komen.
Door Guus op
De gemiddelde fatsoensman hangt tegenwoordig al schijterig aan de telefoon met de politie als er vier opgeschoten jongens in een parkje een sigaretje zitten te roken en een beetje met elkaar dollen.

Gelijk criminaliseren, (liefst anoniem) aangeven, schreeuwen om no-nonsense en repressie!

@Gerrie: zelf nooit jong geweest? Na schooltijd gelijk aan het werk?
Door Kris op
Lekker Gerrie, pas je op voor je hart!
Door gerrie op
Gewoon aan het werk zetten dat stelletje niksnutten. Verplicht. Ze zullen vast de computers en games ook nog krijgen. Ziek wordt je van die mentaliteit. Lapzwansen die nooit wat zullen of kunnen bereiken. Altijd maar achterover leunen en de slachtofferrol opzoeken. Je zult maar met dit doel op de aarde komen.