Advertentie
sociaal / Nieuws

Reïntegratie succes in Leeuwarden en Arnhem

Een proef in Leeuwarden en Arnhem om mensen in achterstandswijken weer aan het werk te krijgen, is succesvol. De proef is opgezet op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

09 april 2010

Participatie
In Arnhem zijn dertien 'participatiecoaches' ingezet om mensen in achterstandswijken weer aan te zetten tot maatschappelijke participatie en werk. De coaches helpen wijkbewoners bij het verkennen en vergroten van hun eigen mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Sinds augustus 2008 begeleidden zij tot nu toe 472 wijkbewoners. Een kwart van hen heeft een baan van minstens 16 uur gevonden of is een opleiding gaan volgen.

 

Vrijwilligerswerk
Leeuwarden koos voor de aanpak van één hulpverlener per gezin. Bovendien werd duizend huishoudens gevraagd hoe de gemeente hen precies kan bijstaan. Het gevolg is dat meer inwoners vrijwilligerswerk doen, zich laten scholen en hun financiële situatie weer op orde hebben.

 

Arnhem en Leeuwarden gaan beide door met de projecten. De proef van het ministerie moest verschillende manieren om mensen aan het werk te krijgen in kaart brengen.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Een kwart van de 472 wijkbewoners hebben een baan gevonden of zijn een opleiding gaan volgen. Waarom wordt er niet bij vermeld hoeveel een baan en hoeveel een opleiding?

Hoeveel is "meer" bij de 1000 andere huishoudens die gevraagd werden waarmee de gemeente hen kan helpen?

Zijn de mensen die wel verder geholpen zijn in staat om zelfstandig verder te gaan en kunnen die 13 coaches weer naar nieuwe clienten uitzien?
Ook wordt niet duidelijk of de 279 overige bewoners niet te helpen zijn en waar dat dan aan ligt.

Succes is een rekkelijk begrip.
Wanneer je kort door de bocht gezegd de schoonste stad in het land wil worden is dat gemakkelijk te bereiken als je in elke straat een straatveger neerzet. Doel is natuurlijk de bewoners (met sancties achter de deur) op te voeden dat ze de rotzooi niet meer maken.

Verder is recentelijk op deze site een onderzoek gepubliceerd dat men het ontstaan van wijken moet vermijden waar uitsluitend een sociale lage klasse woont. Dat heeft een negatief versterkend effect onderling.
Daar was dat onderzoek niet voor nodig geweest. Dat blijkt al in de praktijk.
Wat doet men daar aan?
Advertentie