Advertentie
sociaal / Nieuws

Regio Eindhoven zoekt huisvesting 7 duizend arbeidsmigranten

Er verblijven in en om Eindhoven tegen de 30.000 arbeidsmigranten, veelal uit Oost-Europa. Ruim 7.000 van wonen in afgekeurde huizen.

30 september 2013

Op het grondgebied van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven leven rond de 14 duizend arbeidsmigranten in huisvesting die niet voldoet aan de door de gemeente  gestelde eisen. Ruim 7 duizend van hen woont in een huis dat met wat werk is op te knappen, voor de anderen moet geheel nieuwe opvang gezocht worden.

Quickscan

Dat blijkt uit een quicscan van de SRE, waarmee de 21 samenwerkende gemeenten in de regio in kaart hebben gebracht hoeveel buitenlandse arbeiders er eind vorig jaar in het gebied verbleven. ‘Dat waren er 29 duizend, toch nog flink meer dan gedacht’, aldus Simon Wessels, senior beleidsambtenaar wonen bij het SRE.

Een kwart van de huizen niet op te knappen
Meer dan de helft van de tijdelijke arbeidskrachten verbleef in fatsoenlijke huizen. Een kwart woont echter zo slecht dat op korte termijn nieuwe opvang gevonden zal moeten worden. ‘Brandveiligheid, teveel mensen in een rijtjeshuis, onvoldoende voorzieningen, dat soort zaken’.

Bedrijfsleven verantwoordelijk
Goede huisvesting is primair een taak voor het bedrijf dat de mensen –veelal Oost-Europeanen- naar Nederland heeft gehaald. ‘We roepen het bedrijfsleven op mee te werken aan inspectie en zo nodig de woningen op te knappen of nieuw onderdak te vinden’, aldus Wessels. Blijft verbetering uit, dan kan -en zal- de gemeente ingrijpen, zo stelt hij.

Geen overlast: geen probleem

Maar hebben alle gemeenten de problemen wel voldoende op hun agenda staan? Wessels: ‘Het ene gemeentebestuur zit er meer bovenop dan het andere. Vooral in het verleden gold een beetje: zolang er geen overlast is, hebben we geen probleem en laten we ze wonen waar ze wonen’.

Verandering ten goede
Volgens de ambtenaar is dat echter ten goede aan het veranderen. In samenwerking met de bedrijven wordt er volgens hem in alle gemeenten serieus naar de huisvesting-problemen gekeken. Ook het bedrijfsleven doet er alles aan om de 7 duizend probleemgevallen aan een fatsoenlijk onderdak te helpen.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
En waarom moet de gemeente zich hier weer mee gaan bemoeien ? Die migranten zijn toch niet op haar verzoek naar ons land gekomen.



Wanneer wordt die ambtelijke reflex om ieder probleem naar je toe te trekken, nu eens afgeleerd.
Ron / adviseur
Als het primair een probleem van het betreffende bedrijf is, waarom zou de gemeenschap het door het bedrijf veroorzaakte probleem moeten oplossen? Een verantwoordelijkheid van de overheid is wel dat de regels gehandhaafd worden en dat de arbeidsmigranten niet uitgeknepen worden door huisjesmelkers!!
True
Kom er maar bij, plaats zat.

nog geen uitkering? zorgen we voor.

huursubsidie?

het kan niet op in deze heilstaat.
Johan de Wit / Controller
@Ankie

In het bedrijfsleven geldt:

Werk hebben is niks,

Werk houden is alles



Bij de overheid komt daar nog een zinnetje bij:

Werk maken/zoeken is nog beter.

oftewel; Hoe maak ik mijzelf onmisbaar, immers 25 % van de ambtenaren kunnen zo ontslagen worden zonder dat er ook maar niemand(behalve henzelf) er iets van zouden merken.
Kiem / medewerkster
Ik wacht op de dag dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor het huisvestingaaanbod zich net zo druk maken over al die jongeren en ouderen die al zo lang en braaf op (her)huisvesting wachten!
Henk Bongers / burger
Helemaal eens met de kritische rekenaar.



Advertentie