Advertentie
sociaal / Nieuws

Regio Den Haag: tarieven jeugdhulp nu in orde

De gemeenten in de Haagse jeugdzorgregio gaan bekijken of de uitspraak van het Gerechtshof gevolgen heeft voor de plannen van de regio om op termijn over te gaan op resultaatgerichte financiering. Voor de korte termijn heeft de uitspraak naar verwachting geen gevolgen voor de lopende inkoopprocedure en de tarieven voor 2021.

14 juli 2020
verschillende eurobiljetten

Bemiddeling

Dat stelt de regio desgevraagd in een reactie op de uitspraak in hoger beroep, waarin de regio opnieuw van de rechter te horen kreeg dat zij kostendekkende en reële tarieven voor de jeugdhulp moet betalen. Na de uitspraak van de voorzieningenrechter zijn – via externe bemiddeling tussen de tien gemeenten van de jeugdzorgregio en de aanbieders van jeugdhulp – nieuwe tarieven vastgesteld. ‘Inmiddels hebben wij het advies van deze externe bemiddelaar overgenomen en zijn de tarieven voor 2021 voor jeugd-GGZ en jeugd-LVB conform vastgesteld’, zo laat de regio weten. Ook voor jeugd en opvoeding is dat inmiddels gebeurd.

Verantwoordelijkheden

De uitspraak van het Hof geeft duidelijkheid in de verdeling van verantwoordelijkheden tussen gemeenten en jeugdhulpaanbieders, stelt de regio verder. ‘We bestuderen nu of en zo ja welke consequenties dit heeft voor de langere termijn, waarin de H10-gemeenten uiteindelijk willen overstappen op een nieuwe manier van bekostigen.’  

Resultaatgericht werken

De regio wilde aanvankelijk per dit jaar resultaatgericht werken én resultaatgericht bekostigen invoeren. De opdracht zou voor vier jaar worden aanbesteed. Nadat jeugdhulpaanbieders met juridische stappen hadden gedreigd, werd de invoering ervan uitgesteld. De aanbieders stapten alsnog naar de rechter om reële en kostendekkende tarieven af te dwingen. Zowel de voorzieningenrechter als het Gerechtshof Den Haag stelden de aanbieders in het gelijk.  

Het voormalige H10 inkoopbureau koopt jeugdhulp in voor Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Rijswijk, Midden-Delfland, Westland, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten, Delft en Den Haag. Het heet nu Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie