Advertentie
sociaal / Nieuws

Regeldruk voor mantelzorgers moet omlaag

Frustratie over bureaucratie staat in de top drie van grootste ergernissen van mantelzorgers, samen met huisvesting en financiën

14 september 2016

Mantelzorgers zijn gemiddeld drie uur per week bezig met het invullen van formulieren en andere regeltaken. Tijd die ze dus niet bezig kunnen zijn met zorgtaken. En dus moet de regeldruk naar beneden. Dat vindt Mezzo, belangenvereniging voor mantelzorgers, die berekende dat al die uren regelen een economische waarde van 900 miljoen euro hebben.

Tijd en geld

Frustratie over bureaucratie staat in de top drie van grootste ergernissen van mantelzorgers, samen met  huisvesting en financiën. Bijna de helft van de mantelzorgers vindt het uitvoeren van administratie en/of regeltaken lastig of het lukt hun niet goed, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Mantelzorgpanel en onder leden van Mezzo. Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo: ‘De cijfers tonen aan dat er te veel tijd én geld mee is gemoeid. Als we meer voor elkaar zorgen moeten we faciliteren dat het mantelzorgers zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.' 

Overbelasting
Van het kastje naar de muur worden gestuurd, formulieren invullen, terugsturen, bellen, nog eens formulieren invullen. Het zorgt voor stress. In de groep die aangeeft problemen te hebben met het zelf uitvoeren van de administratie en/of regeltaken, is de overbelasting die zij ervaren, dubbel zo hoog als bij hen die het wél lukt om de taken te doen. Uiteindelijk moet 1 op de 3 mantelzorgers hulp van derden inschakelen bij het afhandelen van hun regeltaken.

Eén plek creëren
Mezzo zou graag zien dat wetten en regels waar mantelzorgers mee te maken hebben vooraf worden getoetst op mantelzorgvriendelijk beleid. Zijn ze niet vriendelijk, dan zouden ze moeten worden aangepast. Zo moet een volgend kabinet het eenvoudiger worden dat mensen mantelzorg gaan verlenen. Bijvoorbeeld door één plek te creëren waar mantelzorgers terecht kunnen om de zorg voor hun naaste te regelen. Hoogendijk: ‘Zolang het systeem nog zo ver af is van ‘administratief gemak en klantvriendelijkheid’, is het aan het huidige kabinet om meer geld uit te trekken om mantelzorgers te ondersteunen bij hun regeltaken.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Peters / Juridisch adviseur Wmo
Wat ik zo jammer aan dit soort artikelen vind is dat zij het wel hebben over de vele formulieren die ingevuld moeten worden, 3 uur per week, maar dat niet onderbouwen. Zo kan niemand er zich iets bij voorstellen, ik overigens ook niet!
loek / v.m. jur.medew. gsd
Op zich eens met Peters. Nederland is, los van de onderbouwing of misschien met dank aan het stellen van eisen daaraan, doorgeslagen. Mantelzorg, vrijwilligerswerk en andere synoniemen daaraan lijkt het niet te ontbreken. Alles moet helaas gemeten worden c.q. geregistreerd. Dan krijg je weer wethouders die pasjes e.d. (laten) bedenken en nog meer bureaucratie (is verdelen namens en met iemand anders geld) . Je doet iets vrijwillig omdat je achter iets staat. Je bent er niet toe verplicht want dan wordt het officieel werk. N.B. ben een kleine 40 jaar onbeloond vrijwilliger geweest bij o.a. sport (ze worden nu ondersteund/beloond) en daarnaast vele jaren (met liefde) mantelzorger. Je doet het of niet; meer smaken zijn er niet.
JaapvV / adviseur
Volgens mij moet een instellingsmanager feilloos kunnen voorrekenen wat de administratieve last betekent in de zin van minder werkuren en andere inzet van het personeel. Laat dat aan de gemeente zien als 'verspilfactor'. Dan moet er toch iemand wakker worden? Overigens is mantelzorgvriendelijk beleid in mijn ogen ook een totaal nietszeggende term.
Advertentie