Advertentie
sociaal / Nieuws

Rechter: Den Helder krijgt deel Sisa-geld terug

Dat heeft de rechter bepaald. Mogelijk loopt het bedrag - dat SZW had ingehouden - op naar 3 of meer miljoen. Wethouder Kees Visser is 'deels blij'.

16 december 2011

Den Helder krijgt zeker 1,4 miljoen euro terug die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had ingehouden. Dat heeft de rechter bepaald. Het gaat om geld dat in 2008 uitgegeven is aan ID-banen. Het ministerie had het geld ingehouden omdat Den Helder het niet goed verantwoord had. 'We krijgen zeker een deel terug en zijn dan ook deels blij', aldus wethouder Keer Visser.

Te laat

In 2008 heeft Den Helder van het ministerie 3 miljoen euro gekregen voor het realiseren van ID-banen en voor re-integratiemiddelen. Zoals Binnenlands Bestuur eerder meldde, moest voor 15 juli 2009 de gemeente het geld verantwoord hebben volgens de zogeheten Sisa-methode. Den Helder deed dit te laat, omdat op dat moment nog niet alle cijfers van bijvoorbeeld re-integratiebureaus binnen waren. Het ministerie vond dat een reden om het geld terug te vorderen en hield het daarom in op de toelage die Den Helder van het Rijk krijgt.

Geen legitieme reden

'De rechter vond het feit dat Den Helder te laat was geen legitieme reden om het geld terug te willen', aldus wethouder Visser. 'Daar zijn we sowieso erg blij mee. En de redenen van het ministerie om de 1,4 miljoen euro die uitgetrokken was voor ID-banen terug te vorderen heeft de rechter ook ongegrond verklaard', vervolgt een duidelijk opgeluchte wethouder.

Bestuderen

Wat er gebeurt met de 1,6 miljoen euro die er voor re-integratiemiddelen uitgegeven was, is nog niet duidelijk. 'De uitspraak van de rechter is voor ons nog niet helemaal duidelijk', aldus Visser. 'We bestuderen het vonnis daarover nog.' Dinsdag spreekt de raad over de zaak. Dan wordt ook gekeken of er wellicht nog vervolgstappen genomen worden.

2009

In 2009 speelt er een soortgelijke zaak, maar dan voor een bedrag van 2,2 miljoen euro. 1,5 miljoen euro daarvan gaat ook over ID-banen en Den Helder heeft dan ook goede hoop dat ook dat bedrag terugkomt naar de gemeente. 'Als je de lijn van deze uitspraak zou volgen, zou je dat kunnen concluderen', zegt Visser voorzichtig. Of ze ook kunnen hopen op de 700 duizend euro die er voor re-integratie in de boeken stond, zal afhangen van het vonnis waar nu nog op gestudeerd wordt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie