of 63082 LinkedIn

'Re-integratie Rotterdam is schrikbewind'

Als je als baanzoekende moet re-integreren, heb je pech als je in Rotterdam woont. Verplicht vegen, intimidatie en als loser of zelfs fraudeur worden benaderd. Dat zijn onder meer de klachten die de ombudsman dagelijks te horen krijgt over de dienst Werk en Inkomen. Na onderzoek is de ombudsman, Anne Mieke Zwaneveld, kritisch over de gemeente Rotterdam als het gaat om re-integratie in het kader van de Participatiewet.

Als je als baanzoekende moet re-integreren, heb je pech als je in Rotterdam woont. Verplicht vegen, intimidatie en als loser of zelfs fraudeur worden benaderd. Dat zijn onder meer de klachten die de ombudsman dagelijks te horen krijgt over de dienst Werk en Inkomen. Na onderzoek is de ombudsman, Anne Mieke Zwaneveld, kritisch over de gemeente Rotterdam als het gaat om re-integratie in het kader van de Participatiewet.

Straatvegen

Onder het motto ‘voor wat, hoort wat’ moeten Rotterdamse werklozen een trajectplan ondertekenen, dat hen verplicht tot het verrichten van onbetaald werk. Doen ze dat niet, dan krijgen ze geen uitkering. Het werk in de eerste 15 weken bestaat meestal uit een dag in de week straatvegen. In de fase daarna gaat het bijvoorbeeld om schoonmaakwerk of lopende band werk bij door de gemeente gecontracteerde re-integratiebedrijven.

Rigide
‘Er is niets mis met een tegenprestatie,’ benadrukt Zwaneveld. ‘Maar lever dan maatwerk. Ik vraag me af of de stad en een uitkeringsgerechtigde altijd iets heeft aan dat vegen. Het wordt heel vaak als een straf ervaren, omdat ze geen baan kunnen vinden. Maar die zijn er ook gewoon niet.’ De ombudsman geeft een voorbeeld van rigiditeit van de gemeente. ‘Een werkzoekende die al jarenlang een dag in de week vrijwilligerswerk deed voor verstandelijk gehandicapten. Die moest uitgerekend op die vaste dag gaan vegen. Dan denk je dus niet met zo iemand mee.’
 
Intimiderende toon 

De ombudsman ergert zich ook aan de intimiderende toon van de gemeente of re-integratiebedrijven. ‘We horen klachten over uitspraken van werkbegeleiders als “je krijgt nu geld van ons, we zijn nu de baas”. De gemeente stuurt ook brieven aan uitkeringsgerechtigden die als dreigend worden ervaren. Een terugkerende kreet is “Afspraak is afspraak,” een lijst met plichten die telkens als bijlage wordt verstuurd.’

Aanbevelingen
Er zijn inmiddels pittige aanbevelingen onderweg naar het college van Rotterdam. Zo moeten ze ervoor zorgen dat iemand  binnen 24 uur antwoord krijgt zonder doorverwijzing. Verder moeten de dossiers compleet en actueel dossier van de uitkeringsgerechtigde hebben. Ook moet de gemeente niet alleen wijzen op de plichten van de werkloze burger, maar zeker ook de rechten.

Meer werklozen
Of de omgang met de werklozen te maken heeft met overbelasting van het systeem is niet duidelijk. Wel zeker is dat het terugdringen van de werkloosheid nog niet gelukt is in de havenstad. Er zijn momenteel 39 duizend werklozen, waarvan het bestuur aan het eind van deze collegeperiode 12 duizend aan het werk wil hebben.

'Succes is een keuze'
‘Het is duidelijk dat de doelstelling en de praktijk uit elkaar lopen. Werkzoekenden op deze manier bejegenen maakt het er niet anders op,’ zegt Anne Mieke Zwaneveld. ‘En ze het gevoel geven dat ze niet genoeg hun best hebben gedaan om werk te vinden werkt ook niet. Dat idee van “succes is een keuze” gaat in dit geval duidelijk niet op. Laat de gemeente mensen met een uitkering daarom meer bieden op het gebied van maatwerk, continuïteit en informatieverstrekking.’

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door De Sjaak op
Hoe gaan we dat regelen, met nauwelijks 100.000 vacatures voor ruim 1,5 miljoen werkzoekenden?Zelden zo'n intelligente oplossing gezien als het invoeren van dwangarbeid, zoals in Rotterdam en vele andere door verlichte bestuurders gemanagede steden! Laat iedereen papier prikken en de nu nog betaalde vuilopruimers verliezen hun baan en kunnen straks gratis de straten schoon prikken. Of werkzoekenden werken voor gerust 4,5 jaar onbetaald voor Ikea, de Primarkt of andere private ondernemingen (daarbij geholpen door vriendjes in de politiek). Niet toevallig dat op deze wijze de afgelopen jaren van bezuinigingen tot op het bot vooral lukratief hebben uitgepakt voor inkomens en vermogens waar normale arbeiders alleen van kunnen dromen. Nee, ga lekker door, Rotterdam, met het bestrijden van armen! Er zijn helaas veel te veel mensen met nauwelijks een nagel om de kont te krabben die zich hebben laten verleiden te stemmen op dom en blond.
Door Gerdien Bathoorn (HRM beleidsadviseur) op
Recht op zinvol werk zou een betere leuze zijn en de gemeente Rotterdam op haar eigen plichten wijzen.
Ik vind het in en in triest dat mensen die in de bijstand zitten zo denigrerend worden behandeld. Succes is een keuze maar die leus geldt voor de gemeente en haar bijstandsambtenaren. Laat de afdeling Economische Zaken dan maar verplicht zorgen voor voldoende betaald werk. Net zo onhaalbaar natuurlijk als wat je van de mensen in de bijstand verwacht.Ja, mensen mogen wat terug doen maar dan voor in de sfeer van vrijwilligerswerk en werk dat voor hun zelf zinvol is. Achter de lopende band en vegen is dat voor heel veel mensen niet en is doodgewoon pesten. Als we 600.000 werklozen hebben en 100.000 vacatures dan is de situatie duidelijk en is de leuze "succes is een keuze" gewoon wreed. Wees blij dat je niet veroordeeld bent tot de bijstand en wees blij als mensen er wel vrijwillig in gingen. Waren er maar 500.000 mensen die vrijwillig in de bijstand gingen!
Door M (CDA-lid) op
Heel normaal om wat voor je uitkering terug te doen, voor wat, hoort wat! Alleen mag daarbij geen sprake zijn van uitbuiting, slavernij en/of een slechte benadering. Ik doe zelfs een tegenprestatie voor de Wajong bij een werkproject dat ook fietsen opknapt. Dit in het kader van de Arbeidsmatige Dagbesteding en re-integratie. Laten andere uitkeringsgerechtigden maar een voorbeeld aan mij nemen.
Door Linda op
@Dries: Dat Eerdmans, Struijvenberg en Schneider niet van jouw favouriete partij zijn, is wel duidelijk. Maar alle 3 werken ze wel voor hun geld...!
Door Dries op
Zolang er figuren als Joost Eerdmans. Maarten Struijvenberg en Ronald Schneider. denken dat mensen voor de lol van de bijstand leven en vijf maanden op vakantie naar Marokko of Turkije gaan van "hun" belastingcenten zal dit niet veranderen.......Triester vind ik dat deze Joost Eerdmans. Maarten Struijvenberg en Ronald Schneider. wel worden betaald van "mijn" belastingcenten...........en daar ben ik niet blij mee....
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Dat voor het recht op een uitkering een tegenprestatie wordt gevraagd; zeker doorvoeren in heel Nederland; we zijn immers een participatiemaatschappij en voor niets gaat de zon op en stort de regen naar beneden! Dat het straatvegen, de krant voorlezen aan ouderen en het schoonmaken van klaslokalen is, ook niets mis mee. Het is immers ook wat de maatschappij afgegeven heeft; het mag de betalende baan niet bijten! Dat het een stimulans is om werk te vinden; absoluut voor een aantal, nooit voor degenen die deze in eerste instantie al nooit zochten. Dat er dan wel banen moeten zijn om je hiervoor te verwerven, ook een gegeven en dat is niet zo eenvoudig; wel is een feit dat verslapen en het gevoel van het niet wezenlijk bijdragen een verkeerde uitstraling en negatieve impuls heeft op je persoonlijkheid. Dat het een waardevolle bijdrage moet zijn; alle bijdragen zijn waardevol, mooiste voorbeeld is de staking van de vuilnisophalers of schoonmakers; wat is dan nog de bijdrage van een ICT'er of manager! Maak het ene werk niet zoveel belangrijker als het andere, het heeft namelijk met beeldvorming te maken en ja daar gaan de gemeentelijke instanties door hun uitingen de fout in; zij horen dat goed te verkopen en de inzet te waarderen in zowel de toewijzing van werk als de uiting hiervoor. Het kan en mag niet als straf worden ervaren en daar zit de crux. Wanneer mijn oma wordt voorgelezen waardeer ik de vrijwilliger enorm omdat mij hiervoor de tijd ontbreekt en het mijn oma zoveel plezier geeft. De straatvegers in mijn straat krijgen altijd een kop koffie met een lekkere koek aangeboden omdat ik hen heel erg waardeer dat ze het zo netjes houden. De manager van de bank kots ik overigens uit als ook degene die de zoveelste laaienlichtersfunctie bekleedt. Dus, gemeente omarm en waardeer degenen die je werk toebedeelt en je krijgt tevreden uitkeringsvrijwilligers! Maar dat van iedereen een bijdrage wordt geëist; absoluut!
Door de Goot op
Gratis geld en dan miepen als een tegenprestatie wordt gevraagd. Je moet maar durven !
Rotterdam heeft meer dan 23.000 bijstandsontvangers. Toen enkele jaren, voor vele miljoenen, een project voor langdurige bijstanders werd gestart, kwamen er welgeteld 6 (!) opdragen, van wie er 4 na een halve dag (!) al afhaakten. Dat is de praktijk in Rotterdam, met dank aan 50 jaar PvdA aan de macht. Gelukkig zit er nu een college dat het wat anders aan pakt ! Weg met het gepamper en de zieligheisbenadering. Beetje helpen om de stad schoner te maken, is helemaal niet verkeerd.
Door Paul Vreeke (Directeur eigenaar APAPS) op
En het dan gek vinden dat mensen die denigrerend worden aangesproken agressief reageren. Paul Vreeke. APAPS, Gouda
Door Annemiek (ICmedewerker) op
Terug naar de slavernij