Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Raadsleden: ga op werkbezoek bij jeugdzorg’

Raadsleden zouden op werkbezoek moeten gaan bij jeugdzorginstellingen en moeten praten met de jeugdzorgmedewerkers en kinderen. Op die manier kunnen ze zich een beeld vormen van wat er speelt en de juiste vragen stellen aan het college.

15 september 2017

Raadsleden zouden op werkbezoek moeten gaan bij jeugdzorginstellingen en moeten praten met de jeugdzorgmedewerkers en kinderen. Op die manier kunnen ze zich een beeld vormen van wat er speelt en de juiste vragen stellen aan het college. 

Onvoldoende grip
Deze oproep doet Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland, in een open brief aan de raadsleden. De oproep is een reactie op een artikel in Binnenlands Bestuur van 15 september, waaruit blijkt dat raadsleden vinden dat ze gebrekkige kennis hebben over de jeugdzorg. Uit het onderzoek, dat in opdracht van Binnenlands Bestuur en NOS werd uitgevoerd door bureau Citisens/Necker van Naem onder 937 raads­leden, blijkt dat nog geen twee op de tien raadsleden vinden dat ze voldoende grip hebben op de jeugdzorg. Meer dan de helft van de raadsleden stelt dat dat op dit moment onmogelijk is.

Schrikken
Spigt zegt hiervan te schrikken. ‘We hebben ruim drie miljoen kinderen en jongeren in Nederland, waarvan 11 procent een vorm van jeugdhulp of jeugdbescherming ontvangt. Niet alleen hebben zij recht op de beste zorg nu; zij zijn ook onze toekomst.’ De voorzitter van Jeugdzorg Nederland zegt het idee dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg nog steeds te onderschrijven, ‘maar het ideaalplaatje is helaas nog ver weg.’ Dat maakt het volgens Spigt extra noodzakelijk om samen met de raadsleden te strijden tegen ‘aanbestedingswaanzin, hoge administratieve lasten en lage tarieven. ‘

Op afstand
Uit het onderzoek blijkt ook dat de raadsleden vinden dat ze maar weinig invloed kunnen uitoefenen omdat inkoop en beleid voor een groot deel wordt uitgevoerd door jeugdzorgregio’s waarin meerdere gemeenten samenwerken. Daardoor is het beleid op afstand komen te staan. En volgens een derde van de raadsleden, zo blijkt uit het onderzoek, zijn burgemeesters en wethouders niet bepaald scheutig met informatie. Dat verklaart volgens Spigt het gebrek aan kennis. De beste manier om het kennisniveau te verhogen is volgens de voorzitter om zelf een kijkje te nemen bij de jeugdzorg. Spigt: ‘Ga op werkbezoek, kom kijken wat er speelt, praat met onze jeugdzorgprofessionals en met de kinderen, verdiep je, stel de juiste vragen aan het college, en maak het verschil in jouw gemeente.’ 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rutger
Ik vind de decentralisatie ook geen verbetering met privacyschending verlaag je de hele samenleving het is niets zo je ziet hele nare kanten van de mensheid naar voren komen.Wat een afknapper.
Hubert
Onbegrijpelijk dat mevr. Spigt dit stimuleert hoe zit het met de jeugdzorg clienten hoe zullen zij zich hier bij voelen ? Hebben zij niets in te brengen ? Wat bazig en negerend zeg.

Waar draait de jeugdzorg eigenlijk om ? Om de zakelijke koude leiders en de macht ? Of de jeugd ? De zorg is helemaal niet op zijn plek bij de gemeenten dat blijkt keer op keer..
Frans
De overheid moet er eens dieper in duiken zodat ze gaan inzien wat er echt speelt dit is echt nodig het wordt zelfs de hoogste tijd zij moeten de kar trekken niet de vrije instanties .
Maurice
De meeste hulp komt voort uit onvrijwillige dwang dat mag wel eens besproken worden in een debat.
Bert Deuling / Beleidsadviseur Jeugd
Friese jeugdinstellingen hebben al verschillende keren een rondreis langs hun locaties georganiseerd voor beleidsmedewerkers, bestuurders en raadsleden. Een uitstekend initiatief om hen een beter inzicht te geven hoe gewerkt wordt met jeugdigen en wat daar voor nodig is!





Maurice
Het is beter dat de overheid de instanties terug fluit.
Petra / Moeder
Als moeder van een kind in de jeugdzorg heb ik ook veel toe te voegen en ben bereid tot gesprek. Via mail kan er contact met me opgenomen worden.
Frederik de Groot
Jeugdzorg kan niet locaal georganiseerd worden. Het was een gigablunder van het kabinet Rutte 2 om dit beleidsterrein maar de gemeenten te decentraliseren.



Maar daar hoor je Spigt, ex-PvdA wethouder van Dordrecht, niet over. Natuurlijk niet, hij heeft zijn lucratieve baantje juist te danken aan de decentralisatie. Voor hem geregeld door staatssecretaris en partijgenoot Van Rijn.
Advertentie