of 59250 LinkedIn

Quotum arbeidsgehandicapten baart zorgen

Het quotum van 5 procent aan arbeidsgehandicapten dat volgens de Participatie wet elke werknemer in dienst moet hebben, zorgt voor problemen bij werkgevers.
4 reacties

Bedrijven en overheden komen in de problemen als ze komende jaren veel vacatures moeten invullen met arbeidsgehandicapten. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw onder 25 werkgevers.

5 procent in dienst

In een plan van staatssecretaris Jette Klijnsma dat onderdeel is van de Participatiewet, staat dat bedrijven met meer dan 25 werknemers in 2021 minstens 5 procent arbeidsgehandicapten aan het werk moeten hebben. Doen ze dit niet, dan volgt een boete van 5000 euro per 'ontbrekende' gehandicapte. Bedrijven vrezen niet aan het quotum te kunnen voldoen.

Privacywetten

Bovendien weten de organisaties niet hoeveel gehandicapten zij nu al in dienst hebben. Privacywetten verbieden het namelijk om werknemers te registreren op basis van hun handicap. Naar schatting heeft zo'n 1 procent van de werkende beroepsbevolking een handicap.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mr. R. M. Dalmijn op
Wat zal er gebeuren wanneer de gecertificeerde arbo diensten verklaren dat het personeels bestanden een getrouwe weergave zijn van de samenleving. De Accountant doet vergelijkbaar werk en wordt hoog geacht. Uw organisatie met ruim 10% verslaafden (1/4 van de leidinggevende heeft een alkoholaandachtspuntje) circa 10% chronisch vermoeiden en evenzoveel klassieke chronisch zieken (800.000 diabeten). De norm van Jetta haalt u op sloffen en gelet op de omvang van arbeidsgehandicapten zal een enorme subsidie en waardering ten deel vallen.
Door Plafond op

Volgende stap: de overheid bepaalt wie er in dienst moet worden genomen terwijl de ondernemer het bedrijfsrisico loopt.
Krankzinnige maatregel, dat de VVD dit pikt van de Pvda zegt genoeg over het liberale gehalte van die club.
Door Mr. R. M. Dalmijn op
Volgens mij is dit een non issue. Uit de krant: 20% dyslectici, 2.000.000 verslaafden, ruim 2.500.000 chronisch vermoeiden. Dit nog los van de klassieke chronisch zieken en arbeidsgehandicapten. De helft van de Nederlanders heeft een rammelend APK rapport. Elk bedrijf heeft per definitie het quotum nu al gehaald.
Door Niels op
als 1% het geschatte aantal is, hoe komen bedrijven dan aan 5%? zoveel kleine bedrijven zijn er toch niet?