Advertentie
sociaal / Nieuws

Q-koorts-patiënt: ‘Corona is traumatisch’

‘Corona is traumatisch voor Q-koorts patiënten,’ stelt de voormalig Eindhovense gemeentesecretaris Bert Brunninkhuis, zelf Q-koortspatiënt. Veel overeenkomsten met toen en nu ziet hij niet, wel veel verschillen.

17 maart 2020
coronavirus---pixabay-4833754-640.jpg

‘Corona is traumatisch voor Q-koorts patiënten.’ Dat stelt de voormalig Eindhovense gemeentesecretaris Bert Brunninkhuis die ruim tien jaar geleden vanwege Q-koorts zijn baan moest opgeven. Hij heeft veel contact met Q-koortspatiënten waarvoor het coronavirus en de nu te nemen maatregelen naast traumatisch ook confronterend zijn, weet hij. ‘Ik hoop dat de overheid zich nu echt beseft dat gezondheid boven economische belangen gaat.’ Veel overeenkomsten met de aanpak door het kabinet toen en nu ziet hij niet, wel veel verschillen. 

Bedreigend

‘Mensen zijn bang. Zij herbeleven de gebeurtenissen van ruim tien jaar geleden’, vertelt Brunninkhuis over zijn frequente contact met lotgenoten. Tussen 2005-2011 werden veel mensen ziek door de Q-koorts. Daaraan overleden ruim honderd mensen, ruim 1.500 mensen werden chronisch ziek en tienduizenden raakten besmet. ‘Er worden nog steeds mensen ziek en er overlijden nog steeds mensen aan’, weet Brunninkhuis. Veel chronisch zieken moesten, zoals hijzelf, vanwege hun klachten hun baan opgeven. Beter worden ze nooit meer, in tegenstelling tot de meeste corona-patiënten. Zelf is hij ook bang: ‘Ik ervaar het coronavirus als bedreigend en gevaarlijk.’ Vanwege zijn ziekte behoort hij tot de zeer kwetsbare groep door de verminderde weerstand. Hij mijdt contact met mensen, behalve met zijn vrouw.

Verschil van dag en nacht

Veel overeenkomsten met toen en nu ziet hij niet, wel veel verschillen. ‘Het is een verschil van dag en nacht. Er is nu tv-gekte en toen radiostilte’, vat hij samen. De bevolking werd tussen 2005-2011 niet tot nauwelijks geïnformeerd over de gevaren en de risico’s van Q-koorts. De destijds verantwoordelijk minister Gerda Verburg (landbouw) was in geen velden of wegen (openbaar) te bekennen. Nu zijn minister Bruno Bruins (medische zorg) en/of minister-president Mark Rutte vrijwel dagelijks op tv. Met waarschuwingen, met adviezen, met maatregelen. Die ook de economie treffen. ‘Daarvan was destijds helemaal geen sprake. Het economisch belang – de geitenhouders – ging boven het gezondheidsbelang’, aldus Brunninkhuis die er zich nog altijd vreselijk kwaad over maakt.  

Besmettingsbron

Een ander verschil is dat er nu veel tijd wordt gestoken in het vinden van de bron van de besmetting. Destijds werd de besmettingsbron jarenlang omwille van de privacy van de boeren bewust geheimgehouden, benadrukt Brunninkhuis. ‘Dat was heel frustrerend.’ Anders is ook dat de Q-koorts min of meer een regionaal probleem was – het speelde vooral in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg – en nu een mondiaal probleem is. ‘Het is nu ook bedreigender omdat het virus van mens op mens wordt overgedragen, met Q-koorts was het een bacterie die van dier op mens werd overgedragen.’ Anders tussen toen en nu is ook dat ondernemers vanuit het rijk een steuntje in de rug krijgen. Ondernemers of zelfstandigen met Q-koorts kregen nul op het rekest. Diverse Q-koorts-patiënten in loondienst die noodgedwongen moesten stoppen met werken, zijn tot op de dag van vandaag in gevecht met het UWV. Eén overeenkomst is er volgens Brunninkhuis wel: ‘In beide gevallen gaat het om een zoönose – een ziekte die van dier op mens wordt overgedragen – met zeer grote gevolgen.’ Vermoedelijk is COVID-19 in China via een vleermuis op een mens overgedragen. Maar daar houden de overeenkomsten op, stelt Brunninkhuis.


In de steek

Pijn doet het Brunninkhuis niet dat er nu volop maatregelen worden genomen. ‘Wat me wel pijn doet, is dat de Q-koorts patiënten zich des te meer in de steek gelaten voelen. Er is nog heel veel verdriet en boosheid over de gang van zaken toen, waar velen elke dag weer de wrange vluchten van plukken.’ Ook vindt hij dat de overheid ‘geen enkele les heeft getrokken. Procedures zijn wellicht aangepast, maar dat is papier dat gewoon in een la verdwijnt.’ Hij hoopt dat de overheid zich door deze corona-crisis beseft dat gezondheid het allerbelangrijkste is, en niet de economische belangen. En daar in de toekomst ook haar beleid op aanpast.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.Hermanns / gepensioneerd en q-koortspatient
Eens met artikel van Bert brunninkhuis en reactie van dhr. Timmers. Ook nu gaat het weer over de schade van het bedrijfsleven, groot en klein en heb ik de overheid nog niet gehoord over schade van getroffenen. Ook al wordt natuurlijk een deel daarvan betaald uit ziektewet e.d. Maar dat dekt niet alles.
a.daams
Het klopt wat meneer Brunninkhuis zegt mijn man had in 2008 de q-koorts,het had geen dag langer moeten duren ofikhad hemnu niet meer gehad, ik denk dat hij nu met de uitbraak van de corona niet veilig is,hopelijk heb ik ongelijk
Jan Timmers / onafhankelijk denker
Helemaal eens met de heer Brunninkhuis. Niet alleen was de overheid passief bij de Q-koorts qua voorlichting. Dit werd zeer bewust gedaan door de toenmalige coördinator van de Q-koorts aanpak, onze burgemeester van Gemert-Bakel destijds, de heer Maasakkers (CDA). Alle ambtenaren hadden een zwijgplicht opgekregen om geen feiten naar buiten te brengen. Inderdaad uitsluitend om de boeren te beschermen. In mijn ogen een groot schandaal.
Advertentie