Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Psycholance’ biedt gemeente kans bij verwarde personen

Met de inzet van de pscholance kan 80 procent van de meldingen over verwarde personen worden afgehandeld zonder dat daar politie aan te pas hoeft te komen. Dat blijkt uit een evaluatie in Amsterdam. Andere regio’s in Nederland hebben daarom ook plannen om een psycholance in te zetten. Dat meldt NOS.

03 januari 2017

Met de inzet van de psycholance kan 80 procent van de meldingen over verwarde personen worden afgehandeld zonder dat daar politie aan te pas hoeft te komen. Dat blijkt uit een evaluatie in Amsterdam. Andere regio’s in Nederland hebben daarom ook plannen om een psycholance in te zetten. Dat meldt NOS.

Gemeenten

Een psycholance is een aangepaste ambulance met gespecialiseerde verpleegkundigen. Deze gaat erop uit bij een politiemelding over verwarde personen. Er is in de verschillende veiligheidsregio’s grote behoefte aan een dergelijk alternatief. De politie is van plan om dit jaar te stoppen met het vervoeren en opvangen van verwarde personen. De gemeenten moeten dat overnemen.

Toename
Het aantal meldingen over verwarde mensen loopt al jaren op en de politie wil de verantwoordelijkheid voor hun vervoer overdragen aan de zorg. De resultaten uit Amsterdam, waar de psycholance al twee jaar rijdt, zijn daarom van belang voor de rest van het land. Meldingen over verwarde personen worden sinds kort in Amsterdam direct doorgezet naar de psycholance. Met als gevolg dat nog slechts 10 tot 20 procent van de meldingen over verwarde personen bij de politie terechtkomen. Het gaat dan in vrijwel alle gevallen om meldingen waarbij ook een strafbaar feit is gepleegd.

Patiënten
De politie bracht verwarde personen voorheen naar het politiebureau en zette ze vast in een cel. Alleen al in Amsterdam gebeurde dat zo’n 7000 keer per jaar. Voor het vervoer werden zij meestal in de boeien geslagen. Bij de psycholance gaat men er echter vanuit dat het niet om criminelen, maar om patiënten gaat. In slechts 6 procent van de gevallen zetten de medewerkers van een psycholance een verward persoon in een spanband.

Relatief duur
Uit de evaluatie blijkt wel dat de inzet van een psycholance relatief duur is, omdat de auto altijd klaar moet staan voor verwarde personen en dus niet kan worden ingezet voor andere ambulanceritten. Dat maakt dat de inzet van een psycholance met name in plattelandsgebieden niet rendabel is. Voor het einde van de maand presenteert het ministerie van Volksgezondheid enkele voorbeeldmodellen voor het vervoer van verwarde personen. In deze modellen wordt tevens rekening gehouden met gemeenten met weinig inwoners, waar bijvoorbeeld gewone ambulances ingezet kunnen worden. Het ministerie heeft hiervoor zes miljoen euro beschikbaar gesteld.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Er wordt door managers weer iets bedacht en het is overigens goed de politie van deze taken wordt ontlast. Niemand durft echte verantwoordelijkheid te nemen en gewoon te zeggen dat een groep psychiatrische patiënten gewoon rust en stabiliteit nodig heeft in een afgesloten kliniek. Vergeet niet dat veel patiënten daar 30 jaar geleden ook zinvol werk deden en er een goede dagbesteding vonden. Ik kende inrichtingen die een eigen moestuin en boomgaard hadden.
Marchand
Aardig dat het werkt. Met name een vervoersprobleem oplossend. Blijft oplossen 'aan de achterkant' en beetje cosmetisch om 'het volk' gerust te stellen. Nog steeds is echte fatsoenlijke aandacht en presentie 'aan de voorkant' de sleutel tot de echte oplossing. Kan in/met bestaand zorgveld (dus geen nieuwe dingen gaan bedenken als zgn. 'innovatieve' oplossingen).

Gemeenten: zet een paar aanbieder lokaal bij elkaar, verbindt wat zaken en je bent al een heel eind!
Advertentie