Advertentie
sociaal / Nieuws

Provincie wil blijvende aandacht voor Q-koorts

Noord-Brabant wil voorkomen dat de kennis en ervaring die zijn opgedaan met de Q-koortsepidemie verloren gaan. Provinciale Staten steunen daarom unaniem een advies om blijvend aandacht te houden voor de gevolgen van de ziekte.

20 januari 2017

De provincie Noord-Brabant wil voorkomen dat de kennis en ervaring die zijn opgedaan met de Q-koortsepidemie verloren gaan. Provinciale Staten steunen daarom unaniem een advies om blijvend aandacht te houden voor de gevolgen van de ziekte.

Slachtoffers

In 2005 werden in Herpen (Noord-Brabant) de eerste mensen ziek door Q-koorts. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen vanuit Brabant over het hele land. Volgens een schatting zijn 75 patiënten overleden en nog steeds zijn duizenden slachtoffers er slecht aan toe.

Stichting stopt

Vanuit Den Haag werd voor de slachtoffers Q-support opgericht. Omdat die stichting volgend jaar ophoudt met bestaan, bestaat de vrees dat kennis en steun verloren gaan. Volgens een advies dat deze week aan de provincie en de Tweede Kamer werd gestuurd moet er daarom een nieuw kennis- en adviescentrum komen voor infectieziekten die zijn overgedragen door dieren. Slachtoffers van Q-koorts moeten daar in de toekomst terechtkunnen met vragen.
 

De Brabantse SP-gedeputeerde Henri Swinkels toonde zich vrijdag bereid om de portemonnee te trekken als dat nodig is. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerben
Zo'n kennis- en expertisecentrum bestaat al: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiene. Maar die lopen aan de leiband van de politiek. Economische belangen gaan bij het RIVM voor. En de hetze tegen het gebruik van antibiotica aanjagen. En patient met Q-koorts, ziekte van Lyme of andere zoonose ben je overgeleverd aan deze maffioseclub.
maud arkesteijn / zelfstandig ondernemer/adviseur
het zou beter zijn een monitorigssysteem op te zetten en de intensieve geiten houderij in te krimpen. tegelijkertijd een kennis centrum opzetten bij het RIVM en de GGD en de huisartsen goed inlichten over de klachten en de vervolg behandeling voor hun patienten.
A. Wassenburg
Ik vraag mij af of de burger dankzij de rechtelijke uitspraak over de falende overheid tijdens de Q epidemie niet gewoonvogelvrij is geworden. Immers, volgens die uitspraak zou de overheid geen verplichting hebben jegens deze mensen, omdat nergens in internationale verdragen of in de wetgeving staat dat die verplichting tot bescherming en informeren bij Q koorts er is. Maar als er iets niet in een wet staat, dan staat er niets. En op dat niets kun je je niet baseren. Het gaat erom wat er wel staat. Er is namelijk altijd ergens een wet waarin het wel staat. In dit geval: de Grondwet. Artikel 1, om precies te zijn.



Vraagje: Als burgers vogelvrij kunnen worden gemaakt, door wat er niet staat, hebben we dan nog wel een expertisecentrum nodig? Of een monitoringsysteem?
Advertentie