Advertentie
sociaal / Nieuws

Projecten hangjongeren in de prijzen

De prijswinnaars van de Appeltjes van Oranje zijn bekend. Het Oranjefonds heeft veel waardering voor projecten waarbinnen hangjongeren hun horizon kunnen verruimen.

09 mei 2008

Twee projecten voor hangjeugd zijn bekroond met een Appeltje van Oranje, de jaarlijkse prijs van het Oranjefonds voor projecten die ontmoetingen tussen bevolkingsgroepen stimuleren. In Venlo strijkt het ontmoetingspunt Boy 4-ever met de eer. In Maarssen is het sportproject Van hangjongeren naar sportjongeren uitverkoren.

 

Jaarlijks worden in het hele koninkrijk drie Appeltjes uitgereikt. De derde prijswinnaar is het project Alfabetisering en basiseducatie op Curaçao. De prijswinnaars krijgen op 23 mei uit handen van prinses Máxima een beeldje dat is vervaardigd door koningin Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Boy 4-ever in Venlo is in 2001 opgericht door de moeder van een jongen die overleed aan overmatig drugsgebruik. In de huiskamerachtige voorziening - waarover elders in dit blad een reportage - kunnen jongeren informatie op tal van gebieden krijgen en in contact komen met jongeren met een andere achtergrond.

 

Het sportproject in Maarssen is een samenwerking tussen de plaatselijke voetbalvereniging OSM '75, Stade Jongerenwerk en de stichting Klein Galgenwaard van voormalig profvoetballer Jean Paul de Jong. 'In de gemeente Maarssen zijn zo'n tweehonderd hangjongeren in kaart gebracht. Doel van ons project is om die jongens door middel van clinics wat socialer bezig te laten zijn. Ze komen in contact met de voetbalclub, sommigen hebben zich inmiddels ook aangemeld als lid, en we geven ze wat educatie mee over alcohol, drugs en het belang van naar school gaan', zo vertelt Dennis van Beem, 1eelftalspeler van OSM '75 en een van de organisatoren van het project. In het eerste seizoen kwamen er zo'n honderdtachtig jongeren op de voetbalclinics af. Dit seizoen wordt het project verbreed naar golf en worden ook meisjes benaderd. In totaal zijn er afspraken gemaakt over drie seizoenen.

 

Het derde project dat in de prijzen is gevallen wordt gedraaid door de Fundashon Pro Alfa op Curaçao. Het geeft jongeren en volwassenen uit armoedewijken een tweede kans om elementaire beroeps- en taalvaardigheden te leren. Deelnemers krijgen een programma op maat en leren de basis van lichamelijke verzorging, koken, naaien, houtbewerking of sanitaire montage. Het traject biedt hen een betere kans op een stage of op doorstroom naar het reguliere beroepsonderwijs.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie