of 61441 LinkedIn

Proeftuinen innovatie Haagse zorg

De inzet van technologie heeft alleen effect als een hulpbehoevende hierom vraagt, zo blijkt verder uit het onderzoek. Ouderen staan open voor technologische hulpmiddelen als ze echt goed worden uitgelegd. Het is cruciaal dat een (digitaal) hulpmiddel past bij de behoefte van de oudere

Het Haagse college wil meer proeftuinen om kleine en grote zorginnovaties, digitaal en analoog, te kunnen testen. Aanleiding zijn de uitkomsten van onderzoek waaruit blijkt dat mensen door zorginnovatie langer gezond thuis kunnen wonen. 

Ook blijkt uit het onderzoek dat de fysieke kwaliteit van leven minder snel afneemt als technologie wordt ingezet. Het onderzoek is uitgevoerd door het Leids Universitair Medisch Centrum en de gemeente Den Haag.

De inzet van technologie heeft alleen effect als een hulpbehoevende hierom vraagt, zo blijkt verder uit het onderzoek. Ouderen staan open voor technologische hulpmiddelen als ze echt goed worden uitgelegd. Het is cruciaal dat een (digitaal) hulpmiddel past bij de behoefte van de oudere. Alleen met ondersteuning werkt (digitale) technologie. Den Haag heeft nu een proeftuin zorginnovatie, de zogeheten iZi-ervaarwoning, met een keur aan innovaties. Het gaat daarbij op zowel analoge als digitale technologie, zoals een aangepaste toilet of bewaarbussen die met een vinger kunnen worden geopend.

Robots
Een van de uitkomsten van het onderzoek is dat zorginnovaties vooral werken als er een oplossing komt op een vraag van de gebruiker. 'Daarom is het van belang dat wij meer gebruikers de kans geven om hun wensen en behoeften te uiten en te testen in proeftuinen. Zorginnovatie is te lang gegaan over robots, terwijl mensen die ondersteuning nodig hebben niet vroegen om een robot, maar om een manier om hun deur makkelijker te openen', aldus de Haagse VVD-wethouder Kavita Parbhudayal.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.