of 64231 LinkedIn

Problemen ‘jeugddeclaraties’ anders oplossen

D66, GroenLinks en CDA zijn uiterst verbolgen over de actie van het kabinet, dat vrij onverwacht wil toestaan dat gemeenteambtenaren medische gegevens van kinderen kunnen inzien. Dit wordt via een ministeriële regeling geregeld. Deze wordt binnen enkele weken van kracht.

De oppositiepartijen D66, GroenLinks en CDA zijn uiterst verbolgen over de actie van het kabinet, dat vrij onverwacht wil toestaan dat gemeenteambtenaren medische gegevens van kinderen kunnen inzien. Dit wordt via een ministeriële regeling geregeld.

De drie willen hierover opheldering van de staatssecretarissen Van Rijn (Volksgezondheid) en Dijkhoff (Justitie). Volgens CDA-Kamerlid Mona Keijzer zijn er andere mogelijkheden om de declaratieproblemen tussen aanbieders en gemeenten op te lossen.


Controleren declaraties

Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) mogen gemeenteambtenaren geen medische gegevens inzien en ook de Jeugdwet voorziet hier niet in. Met de ministeriële regeling worden aanbieders van jeugdhulp of preventie, alsook gecertificeerde instellingen, verplicht om dit soort informatie voortaan te verstrekken. Hierdoor zouden gemeenten makkelijker de door zorgaanbieders ingediende declaraties in de jeugdzorg kunnen controleren en betalen. Deze ministeriële regeling wordt vermoedelijk binnen enkele weken van kracht, zo heeft een woordvoerder van Van Rijn donderdag desgevraagd laten weten.


Gespecialiseerde ggz

Het gaat om gegevens over de fysieke gesteldheid van kinderen en jeugdigen, maar ook om informatie over de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg, kinderbeschermingsmaatregelen, jeugdreclassering en ondertoezichtstelling. In de nieuwe regeling staat zelfs dat beschikkingsnummers van rechterlijke uitspraken vermeld zouden moeten worden. Hierdoor wordt het in principe mogelijk dat een gemeenteambtenaar die zich met de betalingen bezighoudt een gezinsgeschiedenis kan opvragen bij de rechtbank.


Diagnosegegevens

Onder strenge voorwaarden stemt het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in met de ministeriële regeling, zo is donderdag bekend geworden. Onder andere zullen de gegevens tot een minimum moeten worden beperkt en moet het voor de jeugd-ggz mogelijk zijn geen diagnosegegevens op de factuur te vermelden. Het CBP-advies wordt in de regeling opgenomen.


Tijdelijke regeling

De regeling zal overigens een tijdelijke zijn. Het is een tussentijdse oplossing omdat veel gemeenten de zorgverleners niet (willen) betalen als diagnoses niet op de rekening staan. Dat geeft veel getouwtrek en frustraties. De definitieve afspraken worden vastgelegd in de zogeheten Veegwet VWS 2015. Deze is bedoeld om alle privacy-kwesties in de Jeugdwet te regelen. Deze wet moet nog in beide Kamers behandeld en zal op zijn vroegst eind dit jaar in werking treden.


Privacygevoelig

Tweede Kamerleden Keijzer (CDA), Voortman (GroenLinks) en Bergkamp (D66) vinden het kwalijk dat er geen goedkeuring is gevraagd aan de Tweede Kamer en hebben de staatssecretarissen om opheldering gevraagd. ‘We willen weten waarom het kabinet deze route bewandelt’, aldus Mona Keijzer. ‘We hebben eerder al laten weten dat met medische en privacygevoelige gegevens heel voorzichtig moet worden omgegaan. Wij vragen ons af of er geen andere manier is om het probleem met declaraties op te lossen.’ Het stoort haar bovendien dat het kabinet nu opeens met deze regeling komt, terwijl de Kamer recent zijn schriftelijke inbreng op het wetsvoorstel heeft ingediend. Daarin zijn zorgen geuit over het medisch beroepsgeheim en privacygevoelige gegevens. De eerste concepttekst van de wet oogstte ook bij onder meer het CPB, psychiaters en zorgverleners kritiek. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door CM op
Ik vraag me weleens af of we niet gewoon meer vertrouwen in elkaar moeten hebben. Natuurlijk blijven er altijd mensen die niet te vertrouwen zijn en er misbruik van maken; die moet je dan aanpakken. Maar alles proberen te regelen geeft veel nadelen en kost bakken met geld. Als de hulpverlener vindt dat iemand hulp nodig heeft, dan is dat (meestal) ook zo en betaal je daar gewoon voor. Scheelt een hoop tijd, geld en frustratie om dat niet allemaal re moeten registreeren en controleren.
Door John de Bruin (goede burger) op
Wij verwachten dat de overheid eindelijk eens hard gaat optreden zoals het hoort.
Nog even wachten en er is helemaal geen orde, gezag integriteit en bescherming meer.
Alles is een zootje.
Door Rens op
De overheid moet niet gaan afwijken van officiele regels want dan is het hek helemaal van de dam.
Door Joske (stadhuis Zeist) op
Volgens de regels en richtlijnen mag dit ook niet zonder toestemming van iemand waar het dossier over gaat.
Dit moet en hoort met toestemming anders niet.
De overheid is voor miljoenen de boot in gegaan met de hele sociale domein aanpak.
Miljoenen voor sociaal personeel miljoenen voor
onderzoek omdat het problemen veroorzaakt,tientallen doden door de bandidosjes in het sociale domein die helemaal niet om de mensheid geven.
Fouter dan dit kan het niet meer worden.
Het is geen succes.

Het gaat ten koste van de mens.
Door Jantien (ambtenaar Groningen) op
NOOIT !
Nooit geen privacy gegevens aan de gemeente verstrekken.
Alles wat er fout kan gaan gaat er nu al fout.
Er blijft helemaal niets normaals over zo !
We komen hier om in de problemen.
De burgers lijden al genoeg door de gemeente aanpak laten we daar eerst maar eens oog voor krijgen.
De problemen rijzen de pan uit sinds 1 januari dit los je nu al niet meer op.
We wilden iets goeds voor mensen doen toch ?
Waar zit die goedheid dan ?
Er moet op zijn minst privacy zijn als het zo moet dan kunnen we de dossiers beter gewoon op internet zetten dan weten ze het in Azie ook.
Wil het kabinet zijn eigen dossiers en dat van hun familie en vrienden ook op internet zetten ?
Vast niet.
En zo betrouwbaar als de gemeente hier moet zijn zijn ze niet er wordt sowieso veel gegiebeld over iemands gegevens het is niet mooi als het lijkt.
Mishandeling,sexgegevens, loverboy slachtoffers, en incest hoort betrouwbaar te zijn.
Dit trekt verkeerde mensen aan want via de gemeente komt het weer bij buurtbewoners en vrijwilligers of pedofielen terecht etc.
We kletsen veel te veel de hele gemeente rond in de participatie samenleving.
Alles is veel te openbaar het is fout om nog makkelijker te worden met privacygegevens.
Door Steven op
Waarom kiezen voor een term als Veegwet? Boezemt mij geen vertrouwen in.

Hiernaast lijkt mij een zorgvuldig implementatietraject noodzakelijk (en handhaving). Verschillen tussen gemeenten zijn groot.