of 64204 LinkedIn

Privacy zorgcliënten Rotterdam onderzocht

De Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld gaat onderzoeken of de privacy voldoende beschermd is van Rotterdammers die hulp vragen aan de gemeente.
Reageer

De Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld gaat onderzoeken of de privacy voldoende beschermd is van Rotterdammers die hulp vragen aan de gemeente.

Klachten
Ze doet dat naar aanleiding van klachten die ze kreeg over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) en de nieuwe Jeugdwet. Volgens een woordvoerder van de ombudsman gaan die klachten over onder meer het grote aantal persoonlijke gegevens dat mensen moeten geven, nog voordat ze überhaupt hulp krijgen.

Grenzen
Zo moeten mensen bijvoorbeeld medische gegevens, financiële gegevens, informatie over familierelaties en contacten met de buren aan de gemeente geven, omdat zij anders geen ondersteuning krijgen. Ook is het Rotterdammers niet altijd duidelijk wat er met die gegevens gebeurt en hoelang deze worden bewaard. 'Sommige mensen wordt gevraagd hun hele hebben en houwen te delen. Waarom moet er zo worden doorgevraagd; er zijn grenzen aan de informatie die je geacht wordt te moeten geven', aldus Zwaneveld. Ze gaat nu bekijken of Rotterdam de wet volgt en indien nodig verbeteringen voorstellen. Ze hoopt haar conclusies in het najaar te kunnen presenteren aan het stadsbestuur.

Zorgvuldig
De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg) zegt in een reactie dat Rotterdam 'vzeer hecht aan een zorgvuldige omgang met privacygevoelige informatie. Toen we in 2015 taken overgedragen kregen van het Rijk is juist veel aandacht besteed aan hoe je als professional met de privacy van cliënten omgaat'. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Relevante Parlementaire Dossiers