of 58952 LinkedIn

Prijs voor thuishulp stijgt niet

Acht Gooise gemeenten hoeven de tarieven voor huishoudelijke hulp niet te verhogen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland onlangs bepaald in een kort geding.

Acht Gooise gemeenten hoeven de tarieven voor huishoudelijke hulp niet te verhogen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland onlangs bepaald in een kort geding dat Thuiszorg Gooi en Vechtstreek Services BV (TGVS) tegen de acht gemeenten had aangespannen.

De thuiszorgorganisatie stelt dat de tarieven die Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren betalen niet reëel zijn en daarmee onrechtmatig. De gemeenten handelen in strijd met de Wmo 2015 en de AMvB reële prijs Wmo 2015, meent TGVS. De vastgestelde bedragen die in een overeenkomst met de thuiszorgorganisatie en de gemeenten zijn vastgelegd, houden onder meer geen rekening met de cao-stijging. Bij de berekening van de prijs is evenmin rekening gehouden met overheadkosten, ziekteverzuim en reis- en opleidingskosten. TGVS wil dat de gemeenten een landelijke rekentool gaan gebruiken om een reële prijs vast te stellen.

De kortgedingrechter is daarin niet meegegaan. Het is ten eerste niet vast komen te staan dat gemeenten onvoldoende rekening hebben gehouden met een cao-stijging. Daarnaast is het niet verplicht om de landelijke tool te gebruiken. Er zijn meer manieren om een reële prijs vast te stellen. De thuiszorgorganisatie heeft volgens de voorzieningenrechter onvoldoende onderbouwd dat de gemeente nu geen reële prijs heeft vastgesteld. ‘Nu TGVS haar stellingen onvoldoende heeft onderbouwd, is niet komen vast te staan dat de tariefstelling van de gemeenten niet reëel en daarmee onrechtmatig is’, aldus de voorzieningenrechter in zijn vonnis.

 

Het vonnis is hier te lezen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.