Advertentie
sociaal / Nieuws

Politieke woede over Deventers plan werklozen in de zorg

Het plan van de gemeente Deventer om werklozen gewdongen in de zorg te laten werken is niet goed gevallen in de Tweede Kamer. GroenLinks, CDA, de PvdA en de SP zijn kwaad op de gemeente.

03 juli 2013

GroenLinks, CDA, de PvdA en de SP zijn woedend op het gemeentebestuur van Deventer, dat vanaf 2015 vrijwilligers en werklozen wil inzetten voor de persoonlijke zorg aan hulpbehoevende inwoners. Verantwoordelijk wethouder Margriet de Jager van Deventer heeft daarover dinsdag in een televisie-uitzending de nodige verwarring gezaaid en moet woensdagavond aan de raad komen uitleggen wat het college van B en W nou eigenlijk wil.

Gedwongen katheters vervangen

De Jager wekte de indruk dat uitkeringsgerechtigden in Deventer gedwongen zullen worden om onder andere katheters te vervangen, te helpen met het aandoen van protheses en injecties te geven. Daarmee zouden ze zich maatschappelijk nuttig moeten maken.'


VNG

Haar woorden leidden volgens de gemeente tot een stroom negatieve reacties. Onder andere de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) liet woensdag weten dat naar hun mening 'lijfsgebonden zorg' alleen voorbehouden is aan professionele krachten. Kamerleden noemden de Deventer plannen 'bizar' en 'regelrecht ongewenst.'
 
Geen extra geld 

In een verklaring zegt De Jager woensdag dat ze niet duidelijk is geweest en dat ze dat betreurt. Maar het college wijst er wel op dat het Rijk ,,de taak persoonlijke verzorging'' binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning per 2015 op het bordje van de gemeenten heeft gelegd, zonder er extra geld voor te geven. Deventer besloot daarom vorig najaar al om deze taak zo veel mogelijk neer te leggen bij familie, buren, vrijwilligers en mensen met een uitkering, zodat het extra werk de gemeente geen geld kost.
 
Niemand zonder noodzakelijke zorg 

,,Niemand komt zonder noodzakelijke professionele zorg'', aldus B en W van Deventer woensdag. ,,We gaan ook geen willekeurige werkzoekende lukraak koppelen aan een hulpbehoevende.'' Het college erkent ook dat medische zorg en zorg aan het lichaam een vakopleiding vereisen. ,,Maar waar mantelzorgers, vrijwilligers of werklozen ingezet kunnen worden, moeten we dat vooral doen.''

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

G.Wesselink / specialist
Zie dat de landelijke politiek zit te slapen, Rotterdam heeft dit kunstje al geflikt!!!!
True
De verzorgingsstaat is blut, wen er maar an.
Lady
Beste Ambtenaar, even enkele misverstanden rechtzetten:

- mantelzorgers worden niet betaald; dat zijn bijvoorbeeld familieleden, buren etc.

- mensen die betaald worden zijn zorgverleners en als die worden betaald vanuit een PGB, dan bepaalt de zorgvrager wie dat zijn en niet de gemeente.
ww-er
Er is geen enkele bijstander die nog eens even na 22.00 uur avonds bij iemand langs MOET KOMEN om medicijnen te geven . Bovendien een verpleegkundige opleiding duur 4 jaar. U gooit zomaar ongekwalificeerd personeel in de zorg. Wat kost dit wel niet? Verkeerde medicatie toedienen, valkincidenten met dodelijke afloop. De Ambulance zal dan nog vaker uit moeten rukken. Dit geld ook voor dementerende mensen. Zolang mogelijk thuis laten wonen. Wat zal de brandweer/politie/ambulances het druk krijgen in de toekomst. Dit is in mijn ogen geen oplossing. Goedkoop is duurkoop. Bovendien dan zal alle opleidingen moeten sluiten die een zorgopleiding aanbieden. Ontslag leraren/begeleiders etc. Nog meer werkloosheid. Mijn mening die mevrouw weet totaal niet waar ze over praat.
Naomis
Is dit wijf nou helemaal van de pot gerukt?

Sorry hoor, zoals ik normaal in ABN probeer te reageren gaan hier alle remmen los.



Ik roep op>>>>> Dat de hele Nederlandse bevolking in opstand komt op 21 september zoals voorgesteld door Geert Wilders. We moeten af van gestoorden in deze posities. Ik zit toch . niet in een ZMOK klas?????? En ik wens er zeker niet door bestuurd te worden!!!!!!!!!
ww-er
Geloof maar niet als ik weer werkzoekend word (denk dat de kans weer 100%) word in de zorg in mijn functie. Dan ga ik echt niet na 18.00 tot 23.00 uur mijzelf beschikbaar stellen voor mijn buurvrouw die de wens heeft om na 23.00 uur naar bed te willen. (wens van mijn buurvrouw)Rondom deze tijd wil ik namelijk zelf al in bed. Het kan niet waar zijn dat dit gaat gebeuren. Bovendien dit kan nooit verplicht worden om na 22.00 uur nog beschikbaar te moeten zijn voor iemand die zorg nodig heeft na 23.00 uur/. DUUUUUU. Nog sterker ik mocht niet eens een zorgopleiding van 3 jaar volgen toen ik werkzoekend was. Want de regel van UWV is U moet beschikbaar blijven voor DE BETAALDE ARBEIDSMARKT. Nog sterker toen ik werkzoekend was mocht ik niet eens van UWV vrijwilligerswerk verrichten in een verpleeghuis. Dus dit zijn de omgekeerde regels van gemeente en het UWV. Hier zouden de vakbonden al lang een stokje moeten hebben gestoken. Want dit gebeurd nu ook al. Ik mag als werkzoekende geen betaalde arbeidskracht in de weg zitten. Dus die mevrouw weet niet eens de UWV/BIJSTANDS regels hoe het echt zit in NEDERLAND. Mevrouw kan beter ontslag nemen als Gemeente Ambetenaar. Een goede GEMEENTE ambtenaar weet alle regels van het UWV. Mevrouw de regel is U moet beschikbaar zijn voor de BETAALDE arbeidsmarkt , maar mag de BETAALDE kracht dus niet/ten nimmer en nooit in de weg zitten.
faber
Wat is het toch een malle preoccupatie van bestuurders om voor elke klus waar gemeenten naar eigen zeggen te weinig geld voor krijgen, als oplossing voor alles de bijstandsgerechtigden op te voeren. Het doel moet zijn: mensen uit de bijstand en niet mensen in de bijstand zorg-, thuis-, veiigheids-, staatveeg-, schoonmaak-, bezigheids- en wat al niet meer voor taakjes en taken te laten uitvoeren. De politiek hinkt op dit punt voortdurend op meerdere gedachten: iedereen in de bijstand maar als je er in zit moet je wat doen. Wat je dan moet doen, doet er toe: ouderen helpen, kinderen verzorgen, gehandicapten bezighouden. Maar niet te lang en niet al te serieus want je moet wel uit de bijstand. Kortom, de ouderenwoning wordt een duiventil van in- en uitvliegende zorgverleners die half geschoold en onder dwang van een korting op de uitkering voor jan en alleman mogen zorgen. Wat die mevrouw uit Deventer vertelde is helemaal niet zo wereldvreemd en helemaal geen vergissing: dit gaat gewoon gebeuren.
linda de groot / zorgassistent
Hier moet ik op reageren gisteren gingen mijn haren recht overreind staan toen MAGRIET DE RUITER vertelde in het nieuws dat werklozen en vrijwilligers Mijn werk over gaan nemen.ik ben zorgassistent en voor dat beroep heb ik 2 JAAR voor moeten leren en heb ik mijn DIPLOMA voor gehaald , en nu is het dus zo dat als je geen DIPLOMA hebt kom je eerder aan het werk als iemand met DIPLOMA dat is toch te GEK om over te praten en niet te vergeten de risico's die de cliënten lopen als er iets fout gaat met de cliént en ik mag dit werk uitvoeren omdat ik er voor geleerd heb {niets ten nadele aan de vrijwilligers en werklozen begrijp me niet verkeerd) als ik iets doe op mn werk waarvoor ik niet geleerd heb ben ik STRAFBAAR en hoe zit dat dan???? en dat allemaal om te bezuinigen ,weet je waar de gemeente op kan bezuinigen dat is het NIEUWE STADSKANTOOR WAT ER ALWEER KOMT VAN 35 MILJOEN!!!!!!!!!!!!

JULLIE HEBBEN TOCH EEN NIEUW STADS KANTOOR gebruik die 35 miljoen dan!!!!!!!
Flip Zolderman
De grote denkfout die dit soort bestuurders altijd weer opnieuw maakt is: iedereen die een bepaald opleidingsniveau heeft kan elk werk doen dat ONDER dat opleidingsniveau valt. Maar laat een economieprofessor alsjeblieft nooit los in de zorg... Ook het eenvoudigst lijkende werk heeft zijn eigen specialisten nodig.
Rex Rotary / Coördinator
Mensen die in de zorg werken moeten aan allerlei verplichtingen voldoen en de meest uiteenlopende opleidingen volgen om verantwoord zorg te kunnen bieden. Het idee om uitkeringsgerechtigden en vrijwillgers dit werk le laten doen is net zo dom als buitenlandse vrachtwagenchauffeurs zonder rijbewijs onze vrachtjes te laten vervoeren.!
Pipadekloon / Voorlichter
Thuiszorg is een beroep! Komen ze s'morgens vroeg dat kreng van een buurvrouw met een bezem onder de douche jagen. Nadat ze haar geholpen hebben met pinnen,dat wel natuurlijk!
J. Derckx
De besparing voor de regering: stop direct met alle opleidingen te financieren. Scholen zijn overbodig, bestonden heel vroeger ook niet en op deze reis terug in de tijd naar de Batavieren bestond er maar 1 school, de praktijk. Dus vanaf nu iedereen in de Bijstand en iedereen kan het werk voor de ander opknappen. Ool een burgemeester is dan niet meer nodig, het is dan toch een zooitje.

Fraude op allerhoogste niveau komt dan ook niet meer voor, ook zij hebben geen werk meer.
Lady
Dit is dus wat je krijgt als het Rijk de uitvoering van de AWBZ (en WMO) richting de gemeenten schuift zonder het bijbehorende geld. Een prachtige bezuiniging, het Rijk is er niet meer op aanspreekbaar (u moet bij uw gemeente zijn) en 400 gemeenten die maar wat doen afhankelijk van hun financiele situatie. En als het dan misgaat, zoals nog vaak het geval zal zijn, roepen ze moord en brand in de 2e Kamer, maar die hebben hun beurt voorbij laten gaan. Wie is de grote verliezer: de hulpbehoevende. Hoe triest voorspelbaar allemaal.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
De clou ligt bij "lukraak" en m.i. is dat ook nooit de bedoeling geweest. Er is ontzettend veel te winnen voor zowel de zorgverlening aan huis, wat voor niet verpleegkundig geschoold personeel, kan inhouden, het opruimen, stofzuigen, bedden opdekken, koffie en een praatje, boodschappen en tal van andere dingen, als ook voor de werkeloze die (weer) gewend wordt aan structuur in de dag, betrokken blijft bij het werkproces, collega's en het gesprek weer heeft. Daar waar het medicijnen aangaat of sterk hulpbehoevend (assisteren bij toiletgang/douchen en ingeval van aanwezige protheses etc. aankleden) daar kan de verpleegkundig verzorger niet uit het beeld verdwijnen. Maar er is zoveel meer te doen en het verdient de aandacht om iedereen betrokken te laten zijn bij het arbeidsproces. Daarbij, wanneer je salaris (wat een uitkering dus eigenlijk ook gewoon is) krijgt vanuit de overheid, dan kun je dus ook gewoon worden ingezet door de overheid. DOEN DUS, we hebben er op de lange termijn allemaal baat bij en we gaan af van oneigenlijk werk voor de verpleegkundig geschoolde kracht.

Veel wijsheid Nederland!
Hiepokriet
Dus als werklozen onder de paraplu van een thuiszorgorganisatie werken dan zijn ze ineens wel gekwalificeerd, en als je door de gemeente wordt "uitgezonden" heb je onvoldoende kwaliteit...........???

Wat deventer wil gebeurt nu toch al jaren.

Heb je een WWB uitkering, kreeg je een gesprekje met de thuizorgtoko en kon je de volgende dag beginnen, maar wel met zo weinig uren dat je nog steeds bijstand nodig hebt. Hoe hypocriet is de politiek???
Ambtenaar / beleidsmedewerker
Al jaren verzorgen mantelzorgers (dat zijn ook vaak onprofessionele verzorgers!) mensen die verzorging nodig hebben. En dat wordt betaald via een pgb op grond van de AWBZ. Hoe raar is het dan dat gemeenten, die fors minder budget krijgen, bedenken dat voor diverse taken in de thuishulp ook andere vrijwilligers ingezet kunnen worden..?
Advertentie