Advertentie
sociaal / Nieuws

Politie kan veel meer met WhatsAppgroepen burger

olgens Peter van de Crommert van innovatieplatform DITSS kan een goed georganiseerde WhatsAppgroep van oplettende burgers ervoor zorgen dat mensen zich veiliger voelen, maar dan moeten de gebruikers zich wel aan regels houden.

13 november 2016

De politie kan veel meer profiteren van de ogen en oren van gewone burgers met buurt-WhatsAppgroepen, mits die goed zijn georganiseerd. Volgens Peter van de Crommert van innovatieplatform DITSS kan een goed georganiseerde WhatsAppgroep van oplettende burgers ervoor zorgen dat mensen zich veiliger voelen, maar dan moeten de gebruikers zich wel aan regels houden. 

Testfase
DITSS houdt maandag met onderzoeksorganisatie TNO een symposium met de naam "De burger is je beste vriend". Hoewel veel Nederlandse gemeenten al burger-WhatsAppgroepen hebben, is de ontwikkeling daarvan nog in een testfase. 'Het is niet de bedoeling dat mensen zoveel in zo'n groep gaan roepen dat er juist een onveilig gevoel ontstaat. Je wilt voorkomen dat mensen met laster en smaad beginnen of dat er hetzes ontstaan. In een publieke WhatsAppgroep kan het ontaarden tot digitaal gescheld.'

Dilemma

Het is daarom volgens Van de Crommert van belang dat een dergelijk platform een organisator heeft die de gebruikers bij naam kent. 'Maar tegelijkertijd wil je voorkomen dat mensen het bijvoorbeeld niet melden dat hun buurman zijn vrouw mishandelt uit angst dat ze met naam en toenaam bekend worden. Dat zijn lastige dilemma's waar we nog niet uit zijn.'

Subsidie

De Europese Commissie heeft vijf projecten gesubsidieerd die dergelijke burgerplatforms ontwikkelen, waarvan DITSS-project TRILLION er één is. 'In dat project denken we na hoe we een community van burgers en politie kunnen samenstellen en welk technisch platform we daarvoor kunnen gebruiken. We hebben nog niet op alle vragen antwoord, hebben net de eerste testfase gehad.'

Ontwikkelen

Burgerplatforms zijn steeds meer nodig, denkt Van de Crommert, in een maatschappij waarin de overheid zich terugtrekt. 'Dan gaan burgers het zelf doen. Dat is prima, maar doe het dan wel op een goede manier. Die zijn we nu aan het ontwikkelen.' (ANP)

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim van beek / Ontwikkelaar en initiatiefnemer buurtbuzz
Ik stel mijn kennis en kunde ter beschikking. Heb 10 jaar ervaring met voorloper van WhatsApp groepen.
veestapel
Oplettende burgers opereren alleen, zonder politiek correcte pottekijkers.
Jurgen
Netwerken is altijd onveilig dat is nu al gebleken ook zijn er te veel fantasten die verhalen gaan verzinnen en voor ophef zorgen en wordt er gevraagd om bescherming te bieden aan gemelden door wijkteams die ook prive info geven ook van gezinnen dit moet je nooit doen omdat whatappers niet worden gescreend en van alles kunnen doorgeven aan vriendjes,buren en familie je vraagt je echt af of er in dit land nog mensen zijn met hersenen ook deze methode haalt de sociale veiligheid nog meer weg.
veestapel
Iemand wil invloed op iets om één of andere reden.
Ton
Belangrijk is een goed beheer , met coördinatoren in de verschillende groepen en 1 hoofdbeheerder voor alle groepen. Alleen relevante informatie mag men vermelden in de groepen, volgens de Saar methode.

Zoals Tilburg dit heeft opgezet. Mocht er interesse zijn dan wil ik mijn kennis beschikbaar stellen. Ik ben de initiatiefnemer van de Whatsappgroepen Tilburg. En nog een paar steden die ons voorbeeld gevolgd heeft
secretaris / secretaris
Burgerplatforms, buurtwachten ed.: bij buurtwachten zit gewoon scum. Dat soort lui meldt zich daarvoor aan. Beetje menen dat zij op straat de dienst uitmaken, burgers wat bedreigen ed. Die burgerplatforms worden niet veel beter, maar dan virtueel. Geen behoefte aan een buurtstasi. Het belang van de overheid: kweek onderling wantrouwen, laat iedereen iedereen in de gaten houden en melden zodra er iets "mis" is. Kortom: verdeel en heers. Alleen zeg maar "Trump-aanhangers" vinden dit prachtig. En natuurlijk de lui die hier aan willen verdienen.
Rens
Door de samenwerking met burgers via whatapp en burgernet en wijkteams die dagelijks buiten hun boekje gaan is er geen rangenverschil meer ze zitten op dezelfde hoogte.De plitie en de burger is nu gelijk in waarde.Nog even je ziet het nu al en de politie heeft geen enkel gezag meer.Een burger belt meldt en appt wordt altijd gelooft en de politie ruimt het op.Dit kan zo niet. Er moet meer politie komen dat is het beste en het veiligste in burger en in uniform je moet de burger nooit een grote rol laten spelen samen met de politie zeker niet in deze decentralisatie periode.Iedere buurt app burger kan van alles uithalen met iemand en dan doodleuk de politie alarmeren alsof hij het onschuldige haasje is.Hier klopt echt niets meer van en inderdaad super onveilig iedereen van alle leeftijden man of vrouw mag nier aan meedoen echt superlink.
Frans
Regels ? Wat voor regels gelden er hier nog dan ?

Door de vrijheid van de decentralisatie keten hoeven er helaas geen regels meer gehanteerd te worden door degenen die daar aan deelnemen er is toch geen enkele autoriteit die daar nog op let.
Franklin / foute boel
Als je samen mag werken met de politie als whatsapper of burgernetter dan wil dat nog niet zeggen dat je oke bent en deugt ik vind de ontwikkelingen zeer zorgelijk.
Dennis / Amsterdammer
Voor die paar boefjes die ze signaleren per jaar kun je beter stoppen met deze hele trammelant die heel erg uit de hand gaat lopen buurt whatsappers zijn zo fel en agressief bezig,filmen te veel onderling,handelen op eigen houtje,krijgen privegegevens in de app en er zijn er veel te veel.
Angel
Het is verstandiger om als overheid om iets meer geld uit te geven aan meer politie.
Advertentie