Advertentie
sociaal / Nieuws

Polen boos op Nederland

Polen is boos op Nederland. Volgens de Poolse minister van Economische Zaken Waldemar Pawlak zijn de plannen om Polen en andere Oost-Europeanen terug te sturen ‘gevaarlijk’.

04 juli 2011
Vrij personenverkeer
 ,,We maken ons zorgen over deze ontwikkeling. Het Europese systeem van vrij personenverkeer kan zo uit elkaar vallen’’, citeert de krant Trouw Pawlak. ,,Ik ben bezorgd over de afkoeling van het Europese enthousiasme in Nederland.’’ Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) presenteerde in april een voorstel om Oost-Europeanen terug te sturen, als bleek dat ze geen uitzicht op werk hebben.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Wat zou Polen ervan vinden als wij Nederlanders naar Polen sturen, daar geen werk vinden en dan uit de sociale kassen onderhouden moeten worden. Wedden dat ze dan hetzelfde beleid gaan ontwikkelen als Kamp. Schijnheiligheid ten top.
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Wat klinkt die kreet toch onverholen,wij worden nu dus bang voor de Polen.
Misschien had de minister er meer aan gehad, eerst een excursie langs de lege tandpastaschappen van het Kruidvat
Neen, er wordt echt niet gestolen....
Rijden met eigen kenteken helpt geen zier
het is einde van het groot vertier.
We zijn nog niet klaar met Schengen
voorlopig blijft het ellende brengen
Nederland betaalt toch denken de grote vier.
Bosbes
Deze Polen hebben hier gewérkt, en dus premies betaald voor de sociale kassen. Dus het zijn óók hun centen. Wat wordt Nederland toch intolerant en kortzichtig. En xenofoob!
k.schaap / gemeenteambtenaar
Laat het Europees systeem van vrij personenverkeer toch alsjeblieft uit elkaar vallen. Kunnen we met die landen die hun zaakjes wel op orde hebben opnieuw beginnen.
Bas / logicus
@Bosbes, het gaat om Polen zonder zicht op werk dus niet degenen die wel werken. Bovendien betaald een groot deel van de werkende Polen (Oostblokkers) niet of nauwelijks belasting.

Dat komt ondermeer door een fout in de ZZP en ondernemersregelingen die we in Nederland hanteren. Daar Oostblokkers via die constructie in staat zijn om zelfs tenminste 30% onder het in Nederland geldende minimum loon te werken hoeven ze dankzij de vrijstellingen geen belasting te betalen. Het is zelfs zo dat ze dan ook nog eens in aanmerking komen voor ongeveer € 2.500,- aan zorg en huurtoeslag.

Dit is valse concurrentie op de lokale Nederlandse arbeidsmarkt want de Nederlander is bij lange niet in staat om hier tegen te concurreren. Want de Oostblokker benut alleen de voordelen maar voor de hier geografisch wonende Nederlander gelden ook de nadelen waar de Oostblokker dus geen last van heeft.

Om die reden zou de Nederlandse overheid eerst moeten beginnen met het wettig vastleggen van een minimum ZZP tarief van ongeveer € 20,- exclusief BTW. Door dat te doen zal de afnemer op de markt eerder kiezen voor kwaliteit in plaats van het huidig nu oneerlijk “te goedkoop”. Het gevolg zal zijn dat de arbeidsmarkt voor de Nederlander weer aantrekt waardoor er minder uitkeringen betaald hoeven worden, tienduizenden gezinnen behoed worden af te glijden naar de schuldhulpverlening en de belasting weer inkomsten heeft.

De hier werkende Oostblokkers veroorzaken een tekort/kostenpost op de Nederlandse begroting van tenminste 6 miljard op jaarbasis. In een kabinetsperiode betekend dit 24 miljard en dat is meer dan dat het kabinet moet/wil bezuinigen.

In de omliggende landen is er sprake van een veel grotere economische groei dan in Nederland. Maar geen van die landen heeft voordeelregels die de lokale arbeiders uit de arbeidsmarkt weert.

Daarnaast zijn er ook nog uitzendregelingen buiten de Nederlandse fiscus om waardoor deze arbeiders tegen een uurloon van € 2,- tot € 3,- werken. Was gisteravond nog een docu over ; vrachtwagenchauffeurs die in plaats van de hier geldende CAO norm van € 13,- slechts € 3,- per uur kregen.

Mijn betoog is geen klacht tegen de Oostblokker maar tegen de Nederlandse werkgevers die ze uitbuiten en tegen de overheid die verzaakt heeft de eigen beroepsbevolking te beschermen tegen valse concurrentie.
a0fbed
Bosbes
@logicus
Ok, jouw verhaal klinkt als een huis.
Maar ík hoor alleen de bewindspersonen voer aandragen voor Joschke en consorten. Geen economisch verhaal, maar pure xenofobie!
Bas / logicus
@Bosbes, je hebt wel gelijk maar dat geld zeker ook voor Joschke. Om hier arme Oost en Zuid Europeanen op te gaan vangen zodat ze de door de Nederlandse arbeiders gevulde ruif leeg kunnen eten kan natuurlijk niet ongestraft zonder gevolgen blijven. Het is voor het overgrote deel te wijten aan de wetgeving binnen het Verenigd Europa en heeft daardoor geleid tot de bezuinigingen op scholing, ziekenzorg, ouderenzorg, AOW met 67, defensie, UWV, openbaar vervoer, GGZ en nog vele andere sectoren die onder dit Europees gedrocht lijden. Het Malieveld en het Plein zijn meermaals de plek geweest waar iedereen zijn ongenoegen liet blijken over de bezuinigingen. Maar ja, het geld kan je maar één keer uitgeven en als dat aan verkeerde doelen is geschied- met voornamelijk dank aan PvdA, CDA, GL, D’66 c.s. – dan is dat jammer. Het domme volk heeft er tenslotte zelf voor gekozen om op deze politiek goed te keuren. Om dit verkwistend verleden wat te herstellen is het huidig kabinet wel gedwongen om deze pijnlijke bezuinigingsmaatregelen te nemen. Nog pijnlijker is dat het CDA beide partners- VVD en PVV - gijzelt met het onverantwoord CDA/Griekenland standpunt welke er voor zal zorgen dat er binnenkort nog meer bezuinigingen te verwachten zijn.
Velen denken onterecht dat de PVV de kabinetspartners gijzelt maar een goed doordachte evaluatie ontkracht dat snel. Voor arme Ceesje is er straks vast wel een zuinig Europees baantje van vijftien maal modaal als compensatie voor zijn verraad aan het Nederlands vermogen.
Advertentie