of 59345 LinkedIn

Plasterk moet tikkie harder lopen

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken moet harder lopen om er voor te zorgen dat gemeenten over dit en volgend jaar wél een goedkeurende accountantsverklaring voor hun jaarstukken krijgen. Dat vindt de Tweede Kamer.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken moet een tikkie harder lopen om er voor te zorgen dat gemeenten over dit en volgend jaar wél een goedkeurende accountantsverklaring voor hun jaarstukken krijgen. Het ‘gegoochel met cijfers’ rondom de overschotten maatschappelijke ondersteuning en jeugd, zonder enige duiding, wordt hem door de Tweede Kamer niet in dank afgenomen.

Oormerken

De SP wil dat het rijksbudget voor de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet wordt geoormerkt, GroenLinks vindt dat overschotten binnen het sociaal domein moeten worden besteed en de PvdA wil dat het in innovatie van de zorg wordt gestoken. Dit is woensdag duidelijk geworden tijdens het debat over het sociaal domein met minister Plasterk; coördinerend bewindspersoon voor de decentralisaties zorg, jeugd en werk.


Cijfers ondoorzichtig

Kwalijk vindt de Kamer het dat Plasterk zonder tekst en uitleg de realisatiecijfers maatschappelijke ondersteuning en jeugd en werk en inkomen over 2015, per gemeente, openbaar heeft gemaakt. ‘Omdat zorggeld op de plank blijft liggen, komen gemeenten in het verdachtenbankje te staan’, stelde Roelof Bisschop (SGP). Niet fair, vindt de Kamer, niet in de laatste plaats omdat de cijfers ondoorzichtig zijn. En hoe verhouden de CBS-cijfers zich met de in het voorjaar gepresenteerde, en geheel andere, cijfers door het Sociaal en Cultureel Planbureau (CPB), vroegen de Kamerleden zich af. ‘Welke rol ziet de minister voor zichzelf weggelegd om dit op te helderen?’, wilde Bisschop weten. Geen, stelde Plasterk. De discussies hierover, ook over eventuele foute cijfers, moeten in de gemeenteraden worden gevoerd. ‘Daar vindt verantwoording plaats.’

 

Steviger rol

Op stevig aandringen van de Kamer zal Plasterk zich meer gaan bemoeien met het oplossen van de problematiek rondom de accountantsverklaringen. Uit onderzoek dat in opdracht van BZK is uitgevoerd door BMC, blijkt dat de helft van alle gemeenten over 2015 geen goedkeurende accountantsverklaring heeft. ‘Had de minister niet een steviger rol moeten pakken?’, vroeg VVD-Kamerlid Hayke Veldman zich af. ‘Wat gaat de minister doen om herhaling te voorkomen’, wilde Bisschop (SGP) weten. ‘Wat is er aan de hand en wat gaat de minister doen’, sloot Mustafa Amhaouch (CDA) daarbij aan. ‘De minister is vrij afwachtend en weinig pro-actief’, stelde ook D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya. ‘De schuld ligt niet alleen bij gemeenten’, voegde Ypma (PvdA) daar aan toe. Plasterk erkent dat er een probleem ligt, dat niet makkelijk is op te lossen. Gemeentekoepel VNG en de NBA (de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, red.) zijn al in conclaaf, maar ‘ik zal me er actief mee gaan bemoeien’, zegde Plasterk uiteindelijk toe.

 

Terugduwen

Vragen en vooral twijfels waren er over de coördinerende rol die Plasterk in het sociaal domein heeft. Veel van de gesignaleerde knelpunten worden bij de vakministers teruggelegd, zo constateerde de Kamer. ‘Als minister van Binnenlandse Zaken moet ik waken dat de decentralisaties niet half worden teruggedraaid en dat de verantwoording in de gemeenten plaatsvindt’, stelde Plasterk. ‘Een belangrijke taak van mij is dus terugduwen.’  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alfred op
@ A. Willemsen: dank voor uw steun, maar links of rechts heeft hier niets mee te maken. Niet framen, graag.
Door KoosZ op
We kunnen nu wel los gaan op Plasterk. Maar deze Minister - in de aard best een aardige man - is a. een politieke nobody en b. in een wespennest terecht gekomen. De incompetentie van de ambtenaren van BiZa is spreekwoordelijk. Het wordt hoog tijd voor een krachtige bestuurder (à la Omtzigt bv.) die zich niet als boodschappenjongetje laat gebruiken. Maar eens flink de bezem gaat halen door dit departement.
Door G.J. Brouwer (Teamleider) op
Laat ook gelijk iets doen aan de WNT. Wij betalen geen topinkomen en dat is in 5 minuten vast te stellen. We betalen wel heel veel voor de controle van de accountant op dit onderdeel.
Door A. Willemsen op
@ Alfred, EENS!! En die linkse rakkers moeten ophouden met hun populistische geleuter. Ze hebben de taken inclusief bevoegdheden over de schutting gegooid bij de gemeenten dus nu niet jammeren als je iets niet zint. U gaat hier niet over. Had het dan zelf gedaan, daar is 40 jaar de tijd voor geweest. Het is duidelijk weer verkiezingstijd......
Door Alfred op
Ook zeer eens met Erik. K***hommel Plasterk (dit zijn de meest vriendelijke bewoordingen die ik kan vinden) schuift alles af en bemoeit zich tegelijkertijd overal mee (herziening BBV). Niet gevalideerde cijfers over de schutting gooien, accountants zijn totaal niet bezig met maatschappelijke meerwaarde, rijk is jaren niet in control geweest, en ondertussen van allerelei debiele indicatoren verplicht stellen. Wat een enorme eikel. Verkloot ook het krediet wat z'n collega van Rijn bij mij nog wel heeft.

En ja, ik ben boos!!!
Door Frans Siemer (Interim-manager en adviseur) op
Zeer eens met Erik. Wat is precies de toegevoegde waarde van een accountantsverklaring? En is het sop de kool wel waard?
Door De Vries (Ambtenaar) op
Plasterk moet inderdaad harder gaan lopen. Richting uitgang vh ministerie bij voorkeur. Dit by far de slechtste minister van BZK tot nu toe.
Door Erik op
Beste 2e kamerleden. Ik ben als RA (registeraccountant) werkzaam bij een gemeente en mag ik de externe accountants begeleiden bij de accountantscontrole. 2 Opmerkingen:
- de accountants zijn alléén bezig met hun eigen risicomijdende gedrag. Zij willen voor 120% zekerheid hebben over álle posten en zelfs over álle details! Zij verwijzen daarbij doorlopend naar de AFM boetes die zij (!) kunnen krijgen.
- de accountantscontrole is ÉÉN HEEL groot drama geworden. Er wordt er maar eentje beter van en dat is de accountant, want die declareert zijn dubbele uren echt wel. Nog los van de enorme inzet (lees kosten) van interne financiële mensen. Maar die enorme interne extra kosten kunnen nu ten laste worden gebracht van de 3D's. Die ruimte is er nu gelukkig.

En als tip naar u. Laat u als 2e kamer leden eens voorlichten over de meerwaarde van een accountantsverklaring. Wat is uw huidige perceptie en wat verschilt deze van de werkelijkheid.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Met harder lopen heeft het weinig te maken. Het heeft vooral te maken met het creëren en leveren van kwaliteit van dit Kabinet/Plasterk.ministerie(s).