of 59082 LinkedIn

Plan voor verwarde mensen volgend jaar zomer klaar

Komende zomer moet er een definitief plan liggen zodat alle gemeenten om kunnen gaan met verwarde mensen, en hen ook zorg en ondersteuning kunnen bieden. Het zogenoemde 'Aanjaagteam verwarde personen' staat onder leiding van Liesbeth Spies, de burgemeester van Alphen aan den Rijn.
1 reactie

Komende zomer moet er een definitief plan liggen zodat alle gemeenten om kunnen gaan met verwarde mensen, en hen ook zorg en ondersteuning kunnen bieden. Het kabinet en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten presenteerden donderdag een team van mensen dat de in juni door het kabinet gepresenteerde plannen verder moet uitwerken.

Samenstelling team

Het zogenoemde 'Aanjaagteam verwarde personen' staat onder leiding van Liesbeth Spies, de burgemeester van Alphen aan den Rijn. Zij krijgt ondersteuning van onder anderen Heleen Rutgers (plaatsvervangend hoofdofficier van justitie parket Midden-Nederland), Pieter-Jaap Aalbersberg (nationale politie), Sjef Czyzewski (voorzitter Raad van Bestuur van GGZ-instelling Antes) en Lenie Scholten (wethouder Jeugd, Welzijn en Zorg in Eindhoven).

Opvang verbeteren

In het in juni gepresenteerde plan stond dat de opvang en zorg voor verwarde mensen wordt verbeterd. Alle gemeenten moeten ervoor zorgen dat ze een voorziening krijgen om de overlast door ernstig verwarde personen te verminderen. Als een verward iemand geen zorgverzekering heeft, dan regelen de gemeente en zorgverzekeraars dat.

60.000 meldingen

De politie ging vorig jaar bijna 60.000 keer af op meldingen van overlast door verwarde en overspannen mensen. Dat was aanzienlijk vaker dan in 2013, maar waar de toename door komt kan de politie niet met zekerheid zeggen. Om te voorkomen dat verwarde mensen met handboeien om in de politiebus worden afgevoerd, krijgen deze mensen nu niet met justitie te maken zolang ze geen strafbaar feit hebben begaan. De inzet van het aanjaagteam moet ertoe leiden dat gemeenten in de zomer van 2016 beschikken over een sluitende aanpak van zorg en ondersteuning van verwarde personen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door mic47 (mag je raden) op
haha...eindelijk....nou maak je borst maar nat,het wemelt nl. op de hele wereld en hier in nederland van de min of meer verwarde mensen,maar ik sta achter jullie nobele plan...had dat niet al duizende jaren geleden moeten gebeuren ?