of 59162 LinkedIn

Pilot met wanbetaler succes

Tilburg wil een proef met wanbetalers van zorgpremies wegens succes voortzetten. Van de 80 mensen die aan de pilot meededen, zijn al na een paar maanden 32 mensen geen wanbetaler meer.

Tilburg wil een proef met wanbetalers van zorgpremies wegens succes voortzetten. Van de 80 mensen die aan de pilot meededen, zijn al na een paar maanden 32 mensen geen wanbetaler meer.

De gemeente startte in oktober vorig jaar met een proef om bijstandsgerechtigden met een grote betalingsachterstand van de zorgpremie te helpen. Mensen met een betalingsachterstand bij hun zorgverzekeraar kunnen niet overstappen naar een andere verzekeraar voordat de schuld is voldaan of er een betalingsregeling is getroffen. Zeker als de betalingsachterstand zes maandpremies bedraagt, is het extra moeilijk. Zij zijn door de zorgverzekeraar bij het Zorginstituut Nederland aangemeld als wanbetaler en moeten als sanctie met behoud van de basisverzekering aan ZN een verhoogde premie betalen.

Regeling
Tilburgers die een grote achterstand hebben, treffen met behulp van schuldhulpverlening een regeling. Zij konden zich vanaf 1 januari 2016 verzekeren via de collectieve zorgverzekering minima (CZM). Hiermee hebben ze een uitgebreid aanvullend pakket. Omdat het om een collectieve verzekering gaat, is er een korting op de premie. Bovendien betaalt de gemeente een deel. Met name de persoonlijke benadering en de individuele gesprekken zorgden dat de proef een succes is, aldus de gemeente. Het is een arbeidsintensief traject. De medewerkers van de afdeling schuldhulpverlening die de bijstandsgerechtigden begeleiden zijn er veel tijd mee kwijt. Maar de intensieve aanpak werpt vruchten af.

Tilburg is een van de eerste gemeenten waar deze pilot in samenwerking met verzekeraars CZ en VGZ loopt. De gemeente loopt daarmee voor op de plannen van het Ministerie van VWS om de uitstroom uit het bestuursrechtelijke premieregime te bevorderen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Relevante Parlementaire Dossiers