of 64231 LinkedIn

Pgb via gemeenten is 'gigantische operatie'

De sociale verzekeringsbank moet tweemaal zoveel mensen inzetten om de pgb-aanvragen weg te kunnen werken, nu deze via de gemeenten lopen.
4 reacties

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft twee keer zoveel mensen ingezet om het aantal aanvragen van persoonsgebonden budgetten deze maand te kunnen verwerken. Ook zijn er veel extra mensen ingezet om alle telefonische vragen te kunnen beantwoorden. In totaal zitten er nu ongeveer duizend SVB-medewerkers aan de telefoon of ze voeren de extra administratieve taken uit.

Via de gemeente
Sinds 1 januari lopen de zorgaanvragen voor pgb’s via de gemeente, die de aanvraag indient bij de SVB. Na goedkeuring betaalt die het bedrag uit aan de zorgverleners. 'Het is een gigantische operatie, het gaat om 250.000 zorgcontracten’, zegt een woordvoerster van de SVB. De uitbetalingen moeten eind deze maand en begin februari plaatsvinden. 'Er moet nog veel gebeuren, maar we doen er alles aan om het te laten lukken.’

68 gemeenten te laat
Sinds dit jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de zorgtaken van de inwoners. Zij bepalen welke zorg de mensen krijgen. Het zogenoemde toekenningsbericht, dus de melding dat iemand recht heeft op zorg, moeten zij naar de SVB sturen. '325 gemeenten hebben dat tot nu toe gedaan. De rest heeft de deadline dus niet gehaald.’

Gegevens ontbreken
Daarnaast zijn er ook nog ruim 90.000 zorgaanvragen teruggestuurd naar mensen met een pgb, omdat er bijvoorbeeld gegevens ontbreken. (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Freek op
Heel vervelend allemaal. Maar uitvoering door SVB is wel het gevolg van de gigantische fraude met de PGB. Terecht dat er een neutrale uitvoeringsinstantie tussen is geplaatst. Al blijft het sneu dat de goeden onder de kwaden moeten lijden.
Door Lia (Ouder ) op
Geef niet de SVB en al helemaal Erica Terpstra de schuld!!!
Neen de schuld ligt bij VWS die deze operatie erdoor duwt (jast) waar zelfs een goedlopend bedrijf als de SVB overvraagd wordt door de ambtenaren van VWS, waar de politicie blijkbaar geen kaas van gegeten hebben. Het is onze minister die dit erdoor duwt waar zij voor de salarissen met €50.000 te verminderen (waar wel 5 gezinnen een jaar van moeten rondkomen) een brief schrijft dat dit te snel is??? Een jaar extra neemt om dit te organiseren. Zo VVD!!!!Waar is de minister dat deze transitie er wel door jast ten koste van de SVB en ten koste van het mooie instrument het PGB dit wederom op deze wijze in diskrediet brengt. Zo te lezen in de reacties met succes!!
Door Willem Marcelis (burger) op
Was het niet de bedoeling dat het goedkoper, dichterbij, efficienter en klantvriendelijker zou gaan. En die extra medewerkers zijn dat de ontslagen huishoudelijke hulpen. Is er al becijferd hoe hoog de uitvoeringskosten zijn?? Of kunnen we rustig gaan slapen??
Door W.F.Willems (raadspensionaris) op
Met dank aan onze omhooggevallen zwemster E.Terpstra, verantwoordelijk voor de invoering PGB, nu alle klienten in het diepe worden gegooid.