of 60220 LinkedIn

Persoonsgegevens bij gemeente Nissewaard gelekt

De persoonsgegevens van een bijstandsgerechtigde in Nissewaard zijn op een verkeerd adres terechtgekomen. Nissewaard Lokaal wil weten of het gemeentebestuur op de hoogte is van het lek en of er melding van gemaakt is.

Door een datalek bij de gemeente Nissewaard zijn persoonsgegevens van een bijstandsgerechtigde op het verkeerde adres terecht gekomen. Dat stelt de fractie van Nissewaard Lokaal in raadsvragen.

Meneer A. en mevrouw B.
De partij constateert dat er sprake is van een datalek. De conclusie wordt getrokken op basis van een e-mail ondertekend door ‘Bijstandsgerechtigden Nissewaard’. Daarin staat dat een man in Nissewaard met de achternaam A. een brief ontving die weliswaar geadresseerd was aan hem, maar zich in de aanhef aan een vrouw met de achternaam B. richtte. De partij zegt hiervan geschrokken te zijn.

Lek
Het 'vrijkomen van persoonsgegevens bij een organisatie zonder dat dit de bedoeling is' valt volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onder de definitie van een datalek, meldt Nissewaard Lokaal in de raadsvragen. Bovendien moet een ontdekt datalek binnen 72 uur gemeld worden bij de AP. De lokale partij wil daarom weten of het gemeentebestuur op de hoogte is van het lek en of er melding van gemaakt is. De partij vraagt verder of er nog meer persoonsgegevens gelekt kunnen zijn en wat het college daaraan gaat doen.

Rookgordijn
Het zou niet de eerste keer zijn dat de privacy van inwoners van Nissewaard in het geding komt. In 2005 werd de gemeente (toen nog Spijkenisse) strafrechtelijk vervolgd voor het inzetten van verborgen camera's. Op dit moment hangt de gemeente een boete boven het hoofd van de Autoriteit Persoonsgegevens voor het onnodig afnemen en opslaan van vingerscans van bijstandsgerechtigden. Ook zijn er onlangs kritische raadsvragen gesteld over een algoritme dat de gemeente gebruikt om bijstandsfraude op te sporen, maar dat volgens belangengroepen net zo onrechtmatig en oncontroleerbaar is als het verboden systeem SyRI. Volgens de FNV wordt er rondom het algoritme een rookgordijn opgetrokken, meldde Binnenlands Bestuur vorige maand.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.