Advertentie
sociaal / Nieuws

Persoonlijke verzorging niet naar gemeenten

Hoogstwaarschijnlijk gaat de overheveling van de persoonlijke verzorging naar gemeenten niet door. Staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) overweegt de verpleging en de verzorging onder te brengen in de Zorgverzekeringswet (Zvw).

11 september 2013

De overheveling van de persoonlijke verzorging naar gemeenten per 2015 gaat waarschijnlijk niet door. Staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) overweegt de verpleging en de verzorging onder te brengen in de Zorgverzekeringswet (Zvw).

 

Prinsjesdag

Dat meldt Zorgvisie. Deze week zou in Den Haag de knoop worden doorgehakt. De concrete uitwerking van de plannen wordt volgens Nieuwsuur na Prinsjesdag bekend gemaakt. De SP wil een Kamerdebat.

Alternatief hervormingsplan

Brancheorganisaties in de zorg, zoals ActiZ, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de patientenvereniging NPCF, overleggen al geruime tijd met het ministerie van VWS over een alternatief hervormingsplan voor de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz). Die gesprekken zouden deze week in een stroomversnelling zijn gekomen, schrijft Zorgvisie. Als Van Rijn instemt met het alternatief, is de zogeheten knip tussen persoonlijke verzorging en verpleging van de baan. Beiden worden dan in 2015 overgeheveld van de Awbz naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Zorgverzekeraars worden verantwoordelijk voor de uitvoering.

Concept-wetsvoorstel

Hoewel nog niet duidelijk was welk deel van de persoonlijke verzorging vanuit de Awbz naar gemeenten zou overgaan, via de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015), zijn zij zich al maanden aan het voorbereiden op de uitbreiding van taken. Het concept-wetsvoortstel Wmo 2015 ligt sinds eind augustus voor advies bij de Raad van State.

Terughalen

Als de plannen inderdaad zo drastisch wijzigen zoals het er nu naar uitziet, moet Van Rijn zijn wetsvoorstel bij de Raad van State terughalen. Het is dan het tweede wetsvoorstel binnen het sociaal domein dat dit jaar door bewindslieden moet worden teruggehaald. Staatssecretaris Klijnsma (sociale zaken, PvdA) moest dat eerder dit jaar al doen met de Participatiewet, toen het kabinet met werkgevers en werknemers het sociaal akkoord sloot.   

Kamerdebat

'Thuiszorg naar gemeenten is onverantwoord. Naar zorgverzekeraars is van regen in drup! Laat gewoon in AWBZ! Hoop op steun voor snel debat', twitterde SP-Kamerlid Renske Leijten in een reactie. 'Zonde van alle tijd en energie die telkens moet worden opgebracht door alle partijen', verzucht de Helmondse beleidsambtenaar decentralisatie Awbz Trudy van der Wielen op twitter. 'Ik hoop op snel duidelijkheid. Alweer worden gemeenten geconfronteerd met wijzigingen in plaats van betrokken... '

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Lidy / Zieke
Is het geld dat eventueel naar gemeenten gaat geoormerkt?
Pierre
Beter ten halve gekeerd....dit wetsvoorstel helpt anders gemeenten naar de financiele afgrond en helpt ook de patient/ client bepaald niet!
Alleen, de communicatie met gemeenten hierover mag wel beter. Maar ja, die was al van begin af aan naadje door als rijk en geen clientinfo te kunnen geven en geen actueel beeld van de werkelijke kosten.
Advertentie